Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά και του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών

Της Ελευθερίας Τριανταφύλλου

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου κόσμος συνέρρεε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης μας. Εκεί, η Τάξη Παραδοσιακών και Λαϊκών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών υπό τη διδασκαλία του Μιχάλη Σωτηράκη επρόκειτο να παρουσιάσει ένα πλούσιο μουσικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Μπαίνοντας στην αίθουσα η σκηνή είχε κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε ένα γνήσιο παραδοσιακό ρεμπετάδικο που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα στέκια άλλων εποχών.

Την όμορφη μουσική βραδιά άνοιξε ο Διευθυντής του Ωδείου Μάνος Σκαρβέλης, κάνοντας μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην ιστορία, την μορφή και τη δισκογραφία του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Αμέσως μετά “όλοι οι μικροί και μεγαλύτεροι ρεμπέτες και ρεμπέτισσες του ντουνιά” -όπως αναφέρει και το ομότιτλο τραγούδι- με τα γιλέκα, τα κασκέτα και φυσικά τα μπουζούκια και τους μπαγλαμάδες τους, κι ακόμη τις κιθάρες, τα βιολιά και τις φωνές τους, βρέθηκαν στη σκηνή για να υποδεχθούν τους λάτρεις της ρεμπέτικης μουσικής.

Αγαπημένες συνθέσεις των Μ. Βαμβακάρη, Β. Τσιτσάνη, Μ. Γενίτσαρη, Χ. Βασιλειάδη, Σπ. Περιστέρη, Απ. Χατζηxρήστου, Γ.Παπαϊωάννου, Β. Γρυπάρη και Μ. Μάτσα πλημμύρισαν την αίθουσα και ξύπνησαν μνήμες. 

Οι ρεμπέτες και οι ρεμπέτισσες- μαθητές και μαθήτριες της Τάξης Λαϊκών και Παραδοσιακών Οργάνων -αν και ακόμη εκπαιδευόμενοι και όχι επαγγελματίες μουσικοί- θύμισαν αυθεντική ρεμπέτικη κομπανία. Ανέβηκαν με αυτοπεποίθηση και ανάλογο ύφος στο αχαρναϊκό μουσικό πάλκο και ξεσήκωσαν με τις πενιές και τα τραγούδια τους, όλους τους μερακλήδες παρευρισκόμενους, που χτυπούσαν παλαμάκια, συνόδευαν με τις φωνές τους και χειροκροτούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Τους μαθητές του συνόδευσε ηθικά και κυρίως μουσικά, σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης, ο καθηγητής τους Μιχάλης Σωτηράκης.

Τη βραδιά τίμησε με την παρουσία του και χειροκρότησε τα παιδιά και τους μουσικούς του Ωδείου ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός. 
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών, Μαρία Ναυροζίδου χαιρέτησε την προσπάθεια των μαθητών του Ωδείου και ευχαρίστησε τον καθηγητή Μιχάλη Σωτηράκη για τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του. Ευχαρίστησε ακόμη τους γονείς και τους μαθητές του Ωδείου για την προθυμία τους να αγκαλιάζουν με θέρμη κάθε νέα πρόταση των δασκάλων τους.

Από τη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπε και ο Πρόεδρος του “Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού συλλόγου Αγίας Παρασκευής Αχαρνών”, Γιώργος Αρβανίτης, συνοδεία της συζύγου και της μικρότερης κόρης τους. Ο κύριος Αρβανίτης είναι λάτρης του ρεμπέτικου τραγουδιού και προσπαθεί να αγκαλιάζει έμπρακτα κάθε πολιτιστική προσπάθεια του τόπου, ενώ επιπλέον, ανάμεσα στους ρεμπέτες της βραδιάς βρισκόταν και η μεγαλύτερη κόρη του, Ελένη.

Κι επειδή οι μόρτες και οι μόρτισσες έχουν πάνω από όλα φιλότιμο και μεγάλη καρδιά, φήμες θέλουν -κατόπιν και του λαϊκού αιτήματος- τη βραδιά να επαναλαμβάνεται για όσους και όσες έχασαν το πραγματικά αξιόλογο γεγονός. Εις... άλλα ρεμπέτικα βράδια λοιπόν!

Συμμετείχαν οι: Π. Απατσίδου, Ε. Αρβανίτη, Χ. Δεληκωστίδης, Α. Ζυγογιάννης, Χ. Καλυβιώτης, Μ. Καπετάνιος, Μ. Καρατζά, Ι. Καταπόδης, Μ. Καψάλης, Π. Καψάλης, Ι. Μέγας, Α. Μουτάφης, Β. Περάκης, Α. Ράπτη, Γ. Ρετσινάς, Ε. Σταυρούλιας, Γ. Φουκαράκης, Ν. Χειλέλης

Διδασκαλία: Μ.Σωτηράκης




























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου