Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Αφιέρωμα της ΕΓΕ Αχαρνών στην τραγουδίστρια της Νίκης

    Με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα σε μια σπουδαία καλλιτέχνιδα και Ελληνίδα γιόρτασε η Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) Αχαρνών την Ημέρα της Γυναίκας την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. 
Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από τη Σοφία Βέμπο ή αλλιώς την «τραγουδίστρια της Νίκης», όπως την αποκάλεσαν οι άνθρωποι της εποχής της, λόγω της συμβολής της στο Έπος του '40. 

   
 Της Μπαρμπηλένας Τριανταφύλλου 


Το παράρτημα της ΕΓΕ Αχαρνών, που φροντίζει για τη γυναίκα, τη νεολαία, την οικογένεια έκανε πρώτα μια ιστορική αναδρομή σε γεγονότα και πρόσωπα που αγωνίστηκαν για τη γυναικεία χειραφέτηση.
 Αρχικά μας μετέφερε στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκαν  οι πρώτες κινητοποιήσεις των εργατριών για να φτάσει στην Ελλάδα του 1893 με τους ισχνούς μισθούς, τη φτώχεια, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις απολύσεις εγκύων και την συνεχή μείωση του μεροκάματου. Συνθήκες που ξεσήκωσαν τις Ελληνίδες και τις έβγαλαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ενωμένες μια καλύτερη μοίρα γι' αυτές και τα παιδιά τους.
   Σήμερα η ανάγκη για αγώνες για την ισοτιμία και την αξιοπρέπεια παραμένουν πιο επιτακτικοί από ποτέ σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο τονίζει η ΕΓΕ, που πρωτοστατεί σε αυτούς τους σύγχρονους αγώνες. Από το 1981 που ιδρύθηκε πασχίζει για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Για τους παραπάνω λόγους φροντίζει, κάθε χρόνο, να αποδίδει φόρο τιμής σε ορισμένες γυναίκες που βρέθηκαν μπροστά από την εποχή τους. Μια από τις πλέον σημαντικές ήταν και η Σοφία Βέμπο.
      Στην εκδήλωση συμπεριλήφθηκαν, πέρα από την ανάγνωση βιογραφικών στοιχείων, μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Τα ερμήνευσε η χορωδία της ΕΓΕ με τη συνοδεία ορχήστρας καθώς και της πολυαγαπημένης ερμηνεύτριας και καθηγήτριας φωνητικής στο Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών, Κατερίνας Σκρέκη. Την εκδήλωση έκλεισε το τμήμα παραδοσιακών χορών της ΕΓΕ με χορούς από τη Θράκη.

  Η ζωή της Σοφίας Βέμπο 

    Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στις δέκα Φλεβάρη του 1910. Ο πατέρας της ήταν καπνεργάτης που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από τη Μικρά Ασία με την οικογένεια του στο Βόλο το 1922. Η μικρή Σοφία όντας προσφυγοπούλα από φτωχή οικογένεια εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο προκειμένου  να δουλέψει ως εργάτρια και να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά της. Παρά την κοπιαστική καθημερινότητα της κάτι μέσα της δεν την αφήνει να αφεθεί σε μια μουντή ζωή, κάτι μέσα της την παρακινεί να ασχοληθεί με την τέχνη αγοράζοντας κρυφά από τον πατέρα της την πρώτη της κιθάρα και περνώντας μερόνυχτα προκειμένου να καλλιεργήσει το φυσικό τάλαντο που της δόθηκε σαν θείο δώρο.
    Η καριέρα της ξεκινά το 1930 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1933 προσλαμβάνεται στο «Κεντρικόν της Αθήνας» και υπογράφει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Columbia. Το 1940 αναλαμβάνει με σθένος την εμψύχωση του Ελληνικού στρατού στο μέτωπο με τη δυναμική παρουσία της και την ακόμη δυναμικότερη φωνή της.
    Το 1949 αποκτά την πολυπόθητη δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο όπου ανεβαίνουν έργα και επιθεωρήσεις με την υπογραφή του πασίγνωστου συνθέτη Μίμη Τραϊφόρου με τον οποίο το 1957 θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου και θα ακολουθήσουν κοινή πορεία στη σκηνή του θεάματος και κυρίως στη σκηνή της ζωής. Επρόκειτο για έναν θυελλώδη έρωτα. Ο Στέλιος Τραϊφόρος, ανιψιός του Μίμη, δημοσιογράφος και λογοτέχνης που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, αποκάλυψε μερικές από τις ιδιωτικές στιγμές του καλλιτεχνικού ζεύγους κι ανέφερε ότι ο Μίμης την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά.


     Ο Στέλιος Τραϊφόρος τοποθετεί τη Σοφία Βέμπο δίπλα σε ηρωΐδες όπως η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, σε Ελληνίδες που έδωσαν ότι είχαν πιο ιερό για την πατρίδα τους. Πρόσθεσε ότι ο Μίμης ήταν ο πρωτότοκος από τα δώδεκα αδέλφια του, γεννημένος το 1912 στις Σπέτσες. 
«Όταν γνώρισε τη Σοφία πίστεψε τόσο πολύ στο ταλέντο της που θέλησε να γράψουν, μαζί, έναν ύμνο για τους αγωνιστές στο μέτωπο θεωρώντας ότι ο δυναμισμός της θα μπορούσε να δώσει πνοή σε αυτό τον τιτάνιο εθνικό αγώνα.
    Οι τραυματίες σαν την άκουγαν έπαυαν να πονούν. Οι τυφλοί εύχονταν να είχαν μάτια να δουν το πλάσμα με την θαυματουργή φωνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως το 1974, η Σοφία Βέμπο αντιστεκόταν σκληρά ενάντια στη χούντα χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή να κρύψει, την αιματηρή νύχτα του Πολυτεχνείου, φοιτητές αρνούμενη στις αρχές να τους παραδώσει.
    Αυτός ήταν ο λόγος που μια νύχτα που βρέθηκε ασυνόδευτη ένας φασίστας τη χτύπησε σ
το πρόσωπο προκαλώντας της μελανιά στο μάτι. Την αμέσως επόμενη ημέρα ήρθε αντιμέτωπη και με την απόλυση της από την ΕΡΤ, διότι η παρουσία της θεωρήθηκε για τη χούντα κόκκινο πανί. Η Σοφία και ο Μίμης έφυγαν για το Κάιρο όπου έζησαν το μυστικό τους αρραβώνα που τον επισφράγισε ο γάμος και η ίδρυση του θεάτρου, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
     Τη Σοφία τη ζητούσαν ωστόσο με λαχτάρα οι ομογενείς στην Αμερική, από όπου την έφερε πίσω ο Μίμης με το τραγούδι που έχει μαγέψει τους ερωτευμένους όλων των εποχών. Το τραγούδι δεν είναι άλλο από το «Ας ερχόσουν για λίγο». Ο έρωτας τους ήταν μοναδικός, με πάθος με καυγάδες αλλά και αστείρευτη αγάπη. Προσέφεραν ο ένας στον άλλον και σε όλο τον κόσμο, με συνέπεια να πεθάνουν φτωχοί και να ταφούν δημοσία δαπάνη. Οι ψυχές τους παρέμειναν πλούσιες και η κληρονομιά που άφησαν στην Ελλάδα ακόμη πιο πολύτιμη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Τραϊφόρος.


Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκε το ιδιώτικο αρχείο του Γεωργίο Λεβιθόπουλου, με αποσπάσματα από το προσωπικό αρχείο του Μίμη και της Σοφίας

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος» είναι ένα ιδιωτικό ιστορικό και λογοτεχνικό Αρχείο με μια πολυτάραχη διαδρομή 100 περίπου ετών και 4 γενεών από τον προπάππου στον δισεγγονό. 

Αποτελεί μια «τράπεζα» ιστορικών ντοκουμέντων, και ιστορικών στοιχείων τα οποία σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία που μπορούν να γίνονται κτήμα όλων, ειδικών ερευνητών και απλών μελετητών. Το Αρχείο έχει σκοπό του την ανεύρεση – την διάσωση – την διαφύλαξη και την διάδοση ιστορικών στοιχείων. Κύριο μέλημα του Αρχείου να κάνει την ιστορία μας όσο πιο ελκυστική γίνεται στο ευρύ κοινό, διαδίδοντας τα μεγάλα κεφάλαια και μηνύματα της μέσα από την συγκλονιστική ιστορία του ενός. Το 1981 στο Αρχείο, απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Βραβείου Ειρήνης ΙΠΕΚΤΣΙ, για την συλλεκτική εργασία από το «Αρχείο ενός Ρεπόρτερ» και για την συνολική προσφορά στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Το 1986 ο Μίμης Τραϊφόρος παραχώρησε ευγενώς στο Αρχείο Λεβιθόπουλου, το προσωπικό του Αρχείο καθώς και μέρος του Αρχείου της συντρόφου του στην ζωή και στο θέατρο, τραγουδίστριας της Νίκης, αλησμόνητης Σοφίας Βέμπο. Ακολούθησαν πολλές βραβεύσεις και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου με την ανιδιοτελή προσφορά της οικογένειας με πολλές εκθέσεις του. Ουσιαστικά, το Αρχείο αποκτά οντότητα, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Γεώργιο Λεβιθόπουλο (1922-1998). Κυρίως, όμως, η πλούσια δημοσιογραφική δράση του στον παράνομο Αντιστασιακό Τύπο της κατοχής – για την οποία τιμήθηκε αργότερα από τις δημοσιογραφικές ενώσεις – εμπλούτισε το Αρχείο με στοιχεία μεγάλης ιστορικής αξίας. Το Αρχείο Λεβιθόπουλου, κυριολεκτικά αναγεννιέται, το 1978, στα χέρια του Δήμου Λεβιθόπουλου .
Το 2016 περιήλθε και οριστικά στον Γεώργιο Λεβιθόπουλο (εγγονό) στους στιβαρούς νεανικούς ώμους του οποίου θα διανύσει τις νέες εποχές.



Η πρόεδρος του παραρτήματος Αχαρνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος Λίτσα Αλεξάνδρου-Πανά απονέμει αναμνηστικό στον Γιώργο Λεβιθόπουλο, εγγονό του Γεωργίου Λεβιθόπουλου που συνεχίζει την προσφορά του παππού του στην ιστορία και τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ευχαριστώντας με πολλή ευγένεια την Ένωση για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του αρχείου.






 

Η γενική γραμματέας του παραρτήματος Αχαρνών της ΕΓΕ Αναστασία Παμουκτσόγλου παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Που πήγαν οι διανοούμενοι». Αναφέρεται στον ελιτισμό και την αποστασιοποίηση των σύγχρονων διανοούμενων από την κοινωνική ζωή και τον κόσμο και τα έσοδα θα διατεθούν στην Αντικαρκινική Εταιρεία Αχαρνών.



Ακόμη,διατέθηκε στην εκδήλωση και εξακολουθεί να κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλη Τραϊφόρου, ξαδέλφου του Μίμη με τίτλο «Της Ελλάδος παιδιά». Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή αποκομμάτων εφημερίδας, σημειώσεων και φωτογραφιών αναφορικά με τη ζωή και το έργο της Σοφίας και του Μίμη.


 Η γλυκιά κυρία Ντίνα Κατσικογιώργη ερμηνεύει ακαπέλα το τραγούδι «χωριό μου, χωριουδάκι μου»




 Η Πρόεδρος Λίτσα Αλεξάνδρου-Πανά απονέμει στην Κατερίνα Σκρέκη μια ανθοδέσμη και την ευχαριστεί για την ανιδιοτελή προσφορά της και την αρμονική συνεργασία της με τη χορωδία της ΕΓΕ.






Ως τη Θράκη μας ταξίδεψε το τμήμα παραδοσιακών χορών της ΕΓΕ υπό τη διδασκαλόια του Αχιλλέα Νταγιάντα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου