Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Απόλυτο deal από ΙΛΕΑ με την αγορά κτιρίου στο Κεντρικό Μενίδι

ΕΠΑΝΩ σκηνές από τη σύναψη του συμβολαίου, παρουσία της ιστορικής ηγεσίας της ΙΛΕΑ και ΚΑΤΩ μια από τις αίθουσες του αγορασθέντος κτιρίου, όπου ήδη φυλάσσονται κειμήλια της ΙΛΕΑ 

Το βράδυ της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2017 ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό στην ιστορία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών (ΙΛΕΑ).
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2011 κατά το οποίο είχε εγκαινιαστεί το ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο, που παρέμενε, μέχρι τότε, κλειστό, λόγω των ζημιών από το σεισμό του ’99 ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Ποιο ήταν το εξαιρετικής σημασίας γεγονός που έλαβε χώρα στη φετινή γιορτή του Αη-Δημήτρη κι οδήγησε τα βήματα των μελών της ΙΛΕΑ στο συμβολαιογραφείο της Ρένας Λιόση;
Η πραγμάτωση ενός ακόμα μεγάλου οράματος της ΙΛΕΑ που ήταν η απόκτηση αποθηκευτικού χώρου, εργαστηρίου συντήρησης των εκθεμάτων και εκθεσιακού χώρου σε κεντρικό σημείο της πόλης. 
Είναι κοινό μυστικό, εδώ και χρόνια, ότι η ΙΛΕΑ στερείται του αναγκαίου χώρου που θα της επιτρέψει να ανοίξει τις δραστηριότητές της. Ασφυκτιά στο χώρο του Μουσείου, όπου αναγκάζεται να πραγματοποιεί ακόμα και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου. 
Όμως, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2017, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αφού, με τη σύναψη του σχετικού συμβολαίου, στο συμβολαιογραφείο της Ρένας Λιόση, απέκτησε ένα λειτουργικό χώρο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. 
Χάρη στην επιμονή του Διοικητικού Συμβουλίου και την καλή θέληση δύο ανθρώπων με ευαισθησίες όπως οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Φυτάς, η ΙΛΕΑ βρήκε τη λύση που χρειαζόταν.
Για την ακρίβεια έκανε το απόλυτο deal, αφού το διόρωφο κτίριο των 270 τ.μ. αγοράστηκε λίγο κάτω από το μισό της αντικειμενικής του αξίας κι όχι της εμπορικής που είναι πολύ μεγαλύτερη της αντικειμενικής, ακόμα κι εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά σε μια εποχή που η ΙΛΕΑ δεν έχει διαθέσιμα, καθώς πριν από έξι χρόνια «έπαιξε τα ρέστα της» για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου.
Η σημασία της αγοραπωλησίας του κτιρίου για την ΙΛΕΑ φάνηκε από την παρουσία στη σύναψη του συμβολαίου, όλης της παλιάς φρουράς, όπως του Μίμη Γιώτα, του Γιάννη Ματουκά, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων όπως της συγγραφέως Ματούλας Βάθη-Στριφτού, του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Χάρη Δαμάσκου, του πρώην Πρόεδρου του Ορειβατικού Βασίλη Νίκα, της σημερινής Προέδρου του συλλόγου Εύας Μπάλλιου, σύσσωμου του ΔΣ της ΙΛΕΑ και εκπροσώπων του Τοπικού Τύπου. 
Το κλίμα ήταν, δικαιολογημένα, πανηγυρικό κατά την ανάγνωση του συμβολαίου, παρουσία των δικηγόρων και μελών του ΔΣ Γιάννη Μουστακάτου και Τώνιας Δημητρακοπούλου, ενώ ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ Γιώργος Φυτάς αναφέρθηκε στη σημασία της αγοράς, αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό της οκτάχρονης (πετυχημένης) θητείας του στο αξίωμα. 
Μια οκταετία στη διάρκεια της οποίας η ΙΛΕΑ «απογειώθηκε» με την επαναλειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, την προσέλκυση νέων επιστημόνων και εθελοντών, τη συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και την απόκτηση σημαντικών εκθεμάτων, κάποια από τα οποία προσήλκυσαν το ενδιαφέρον και μεγάλων μουσείων, όπως τα προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή του Πάντειου Πανεπιστημίου Αλέξανδρου Πάντου. 
Όμως επειδή στη ζωή όλα μπορούν να ιδωθούν από μια άλλη οπτική, ας κρατήσουμε μαζί με τους πανηγυρισμούς και μια φράση της συμβολαιογράφου Ρένας Λιόση, που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από έναν, κατ’ εξοχήν, άνθρωπο της αγοράς. 
«Με την αγοραπωλησία η ΙΛΕΑ έβαλε στο λαιμό της μια θηλειά για τα επόμενα τρία χρόνια», είπε. 
Όχι για να γίνει μάντης κακών, αλλά για να επισημάνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική εκστρατεία για να αποπληρωθεί το τίμημα στους πωλητές, που έχουν, ήδη, προσφέρει πολλά διαθέτοντας ένα κεντρικό κτίριο σε πραγματικά συμβολική τιμή…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου