Από την επίσημη υποδοχή του Κινέζου πρέσβη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών |
Χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί η επίσκεψη του κινέζου πρέσβη Zou Xiaoli (Ζου Ξιαολί), την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στο Μενίδι.
Η επίσκεψη δικαιολογημένα πήρε μεγάλη έκταση στα τοπικά Μέσα. Τόσο γιατί η Κίνα είναι οικονομική υπερδύναμη όσο και γιατί ο Κινέζος πρέσβης είναι ένας κρατικός αξιωματούχος που εκπροσωπεί τα κινεζικά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα μας. Ρόλος ιδιαίτερα σημαντικός μετά τη διείσδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που ήδη αποτελεί πύλη της Κίνας προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Ο πρέσβης Zou επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια |
Πρόσθετο κύρος και αίγλη στο ρόλο αυτό προσδίδει η δραστηριότητα και η κοινωνικότητα του πρέσβη Zou που είναι ένας αεικίνητος κι εξαιρετικά κοινωνικός άνθρωπος.
Aπό τις 22 Ιανουαρίου 2014 που επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια δραστηριοποιείται έντονα για να κάνει πράξη τη δήλωσή του «να εργαστεί για μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα που θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη στους δύο λαούς, μέσω της ενίσχυσης των ανταλλαγών και της συνεργασίας».
Ανοίγοντας τη συζήτηση για την ανάδειξη του αρχαίου κινέζικου και του ελληνικού πολιτισμού (πριν επεκταθεί, τεχνηέντως, στα επιχειρηματικά) ο πρέσβης βρήκε συνομιλητές σε όλη τη χώρα, από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από την πρόσφατη επίσκεψη του πρέσβη με τον πρόεδρο της COSCO στο Προεδρικό Μέγαρο |
Από τις τελευταίες του συναντήσεις σταχυολογούμε αυτές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (9 Απριλίου 2016) και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (10 Απριλίου 2016) τους οποίους επισκέφθηκε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της COSCO.
Προηγουμένως είδε τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά (7 Απριλίου 2016), ενώ είκοσι μέρες αργότερα συνάντησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση (26 Απριλίου 2016).
Με τη διορατικότητα που διακρίνει τους διπλωμάτες ο πρέσβης συνάντησε στις 11 Μαρτίου 2016 το νεοεκλεγμένο Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και πριν από λίγες μέρες τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Κοτζιά ( 9 Ιουνίου 2016).
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους τελευταίους δύο-τρεις μήνες έχει συναντήσει όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Χώρας πριν βρεθεί στο Μενίδι.
Όχι κι άσχημα για τον Κασσαβό…
Από την πρόσφατη επίσκεψη με τον πρόεδρο της COSCO στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα |
Προηγουμένως ο πρέσβης Zou (που έχει αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου zoo) φρόντισε να αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, με αιχμή του δόρατος τα πολιτιστικά.
Απέκτησε φιλίες με δημάρχους των μεγάλων ιστορικών brands δηλαδή με τους Δημάρχους Μαραθώνα και Σπάρτης Ηλία Ψινάκη και Βαγγέλη Βαλιώτη. Μάλιστα στις 17 Απριλίου 2016 κήρυξε την έναρξη του Μαραθωνείου Δρόμου δίπλα στον Ηλία Ψινάκη και στις 19 και 20 Απριλίου 2016 επισκέφθηκε τη Σπάρτη. Κατάφερε να αναδειχθεί σε τιμώμενο πρόσωπο στην ιδρυτική συνάντηση της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2016 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Δημάρχων και Περιφερειαρχών απ΄όλη τη χώρα. Μάλιστα ανέλαβε να μεταφέρει τεχνογνωσία λόγω της εμπειρίας του από την αντίστοιχη Ένωση που έχει συσταθεί στην Κίνα.
Από τη συνάντηση του πρέσβη Zou με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη |
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι το να βρεθεί στο Μενίδι ο πρέσβης Ζou δεν είναι μικρό πράγμα και παρόλο που δεν αρέσει σε ορισμένους πρέπει να πιστωθεί στον Κασσαβό.
Όχι μόνο γιατί ο τελευταίος δήλωσε «παρών» στην Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων υπογράφοντας τη συστατική πράξη, αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε αμέσως στην προτροπή του Ηλία Ψινάκη να στείλει στην Πρεσβεία της Κίνας ένα υπόμνημα με τις αρχαιότητες των Αχαρνών και τα σημεία που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η αποστολή του υπομνήματος αποτέλεσε την αφορμή για μια απευθείας επικοινωνία που οδήγησε στην επίσκεψη του Κινέζου Πρέσβη στο Μενίδι.
Το ερώτημα είναι τι αποκόμισε το Μενίδι από την επίσκεψη, εκτός από το γεύμα που θα παραθέσει στον Κασσαβό ο πρέσβης στην πρεσβευτική κατοικία, για να ανταποδώσει τη φιλοξενία.
Ο πρέσβης Zou στο πλευρό του Ηλία Ψινάκη
κηρύσσει την έναρξη του Μαραθωνείου
|
Στον Κασσαβό αρέσει η έθνικ κουζίνα, αλλά αυτός δεν είναι ένας πειστικός λόγος. Περισσότερο πειστικό ακούγεται ότι ο Πρέσβης θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα των Αχαρνών για τη φιλοξενία της 3ης συνεδρίασης του Forum Αρχαίων Πόλεων που προγραμματίζεται για το 2019 (το 2017 θα πραγματοποιηθεί στον Μαραθώνα και το 2018 στην Κίνα).
Βέβαια το 2019 πέφτει μακριά και δεν ξέρουμε αν ο κύριος Zou θα βρίσκεται στην Αθήνα για να υποστηρίξει την πρότασή του, αλλά και η καλή πρόθεση μετράει.
Συνοψίζοντας, η επίσκεψη του πρέσβη παρόλο που ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία σχέσεων με έναν οικονομικό κολοσσό.
Ο πρέσβης Zou ήταν βασικός ομιλητής στην
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων |
Επί του παρόντος οι Κινέζοι είναι προσανατολισμένοι στις μεταφορές και στην αποθήκευση με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και στην προσπάθεια επέκτασης στον εμπορευματικό σταθμό του Ασπροπύργου, επιδιώκοντας να ενισχύσουν το εμπορικό τους προγεφύρωμα στην Ευρώπη.
Παρά ταύτα οι καλές σχέσεις και η απευθείας επαφή με την Κίνα μιας πόλης που διαθέτει διαθέσιμους βιοτεχνικούς και αποθηκευτικούς χώρους αλλά πλεονάζον προσωπικό είναι επιθυμητή.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Κασσαβό είναι να αποκωδικοποιήσει τις μελλοντικές οικονομικές βλέψεις και επιδιώξεις των Κινέζων, ώστε να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες για το Μενίδι.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο σε ένα οικονομικό περιβάλλον που δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες και μάλιστα από τους παίκτες που μέχρι σήμερα είχαμε μάθει να υπολογίζουμε…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου