Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

« Η σπασμένη Στάμνα» στο Studio Μαυρομιχάλη, τον Μάιο με Γιάννα Μαλακατέ επί σκηνής

Η συντοπίτισσά μας κι εξαιρετική ηθοποιός Γιάννα Μαλακατέ είναι εκ των συντελεστών της κλασσικής κωμωδίας του Ερρίκου φον Κλάιστ «Η σπασμένη Στάμνα»,  που ανεβαίνει τον Μάιο, για λίγες μόνο παραστάσεις στο στούντιο Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια. 

Oι «Ομάδα» παρουσιάζουν με ζήλο, ενθουσιασμό, πίστη και ανιδιοτέλεια την κλασσική κωμωδία του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Ερρίκου Φον Κλάιστ "Η Σπασμένη Στάμνα" τον Μάιο και για εννιά μόνο παραστάσεις (13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 Μαΐου) στο στούντιο Μαυρομιχάλη, στην οδό Μαυρομιχάλη 134 στα Εξάρχεια.
Ο Κλάιστ, γνήσιος εκπρόσωπος του γερμανικού Ρομαντισμού, επηρεασμένος από μια χαλκογραφία της εποχής του, δημιουργεί ένα θεατρικό έργο και ερμηνεύει μέσα από αυτό τα ήθη τις αρχές και τα πάθη μιας εποχής που τόσο πολύ μοιάζει με το σήμερα.

Λίγα λόγια για το έργο
Σε ένα μικρό ολλανδικό χωριό, ένα πρωί, στο σπίτι του δικαστή Αδάμ, το οποίο παράλληλα λειτουργεί και ως αίθουσα δικαστηρίου, από πολύ νωρίς, φαίνεται ότι η ημέρα θα είναι διαφορετική. Η μη αναμενόμενη επίσκεψη του σύμβουλου δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με το ότι η ημέρα είναι δικάσιμος έρχεται να διαφοροποιήσει την καθημερινή ρουτίνα του δικαστή. Μήλον της έριδος της δίκης... μια σπασμένη στάμνα, αντικείμενο που ανήκει στην κυρά - Μάρθα Ρουλ μητέρα της Εύας. Η Εύα είναι αρραβωνιασμένη με τον Ρούπρεχτ . Ο Ρουπρεχτ ο οποίος έρχεται στο δικαστήριο με τον πατέρα του τον μπάρμπα - Φάιτ είναι ο βασικός κατηγορούμενος για το σπάσιμο της περιβόητης στάμνας. Γύρω λοιπόν από τα κομμάτια μιας στάμνας, ένας γραφεύς που θά ‘θελε να είναι δικαστής, ένας δικαστής που θέλει να κρύψει τις αμαρτίες του, ένας σύμβουλος που ενδιαφέρεται για το φαίνεσθαι της δικαιοσύνης, μια μητέρα που παλεύει για την υπόληψη της κόρης της - και της στάμνας της -, η κόρη που θέλει να σώσει τον αγαπημένο της αλλά και την τιμή της, ένας νέος που ‘χει χάσει την εμπιστοσύνη του για τον έρωτα και είναι έτοιμος να δικαστεί, ένας πατέρας ανυποψίαστος και μια θεία εγκλωβισμένη στη δεισιδαιμονία συνθέτουν το μωσαϊκό του θεατρικού αυτού έργου. Στο τέλος ο καθένας από αυτούς θα είναι ευχαριστημένος άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο και...η κωμωδία θα έχει και αυτή λυτρωθεί....

Η μετάφραση του έργου είναι της Τζένης Μαστοράκη, ιστορική θα την χαρακτηρίζαμε ..αφου είναι η μετάφραση που χρησιμοποίησε ο Λ. Βογιατζής το 1982 στη Νέα Σκηνή. Η σκηνοθεσία είναι του Χ. Ν. Ασλανιδη. Την σκηνογραφία και τα κοστούμια επιμελείται όλη οι ομάδα. Την μουσική επιμέλεια κάνει η Αναστασία Κατσιναβάκη. Τις χορογραφίες η Φαίδρα Σούτου. Φωτισμούς ο Π. Μανούσης. Βοηθός Σκηνοθέτη η Χρύσα Μωραίτη. 
Τους ρόλους ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι Βασίλης Αρβανίτης, Χ.Ν.Ασλανίδης ,Αναστασία Κατσιναβάκη, Γιάννα Μαλακατέ, Μαρία Ορφανού, Διονύσης Ξενάκης, Χρύσανθος Παύλου και Γιώργος Σταυριανός.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου