Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Το πρόβλημα του Δήμου Αχαρνών δεν είναι οικονομικό. Είναι Διοικητικό.


Απρίλιος 2016 και καλούμαστε να ψηφίζουμε ένα δάνειο για δήθεν ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Ένα ακόμα δάνειο μετά τα πολλά που ήδη έχουν πάρει τόσα χρόνια. Φυσικά δε χρειάζεται να σας πω... Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι... Α, όχι λάθος. Τώρα μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο. Φταίει η αντιπολίτευση που δεν βοηθάει τη Διοίκηση με τη θετική ψήφο για νέο δανεισμό.Θα σας μεταφέρω όλα όσα είπα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 26/4/2016.
Η Διοίκηση του Δήμου, μας λέει ότι το δάνειο είναι μονόδρομος. Προφανώς και διαφωνώ. Πως γίνεται εξάλλου, ένας Δήμος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες ανάγκες του, να καλείται να πάρει ένα νέο δάνειο.. Κάποιοι λένε Παρατηρητήριο με πιο σφιχτές όλες τις διαδικασίες. Υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι υπάρχει και τρίτη λύση. Ποτέ δεν την ακούσαμε.
Αγαπητοί μου συνδημότες, μόνο ένα είναι σίγουρο. 2 χρόνια μετά τις εκλογές, κλαίμε πλέον πάνω απ' το χυμένο γάλα.
Από την πλευρά μου, ΠΟΤΕ δεν ψήφισα κανένα δάνειο. ΠΟΤΕ δεν ψήφισα καμία αύξηση δημοτικών τελών. Ίσα ίσα διεκδικούσα και ψήφιζα για το αντίθετο.
Ήταν καλοκαίρι του 2014 και λίγες μέρες αργότερα θα παραδίδαμε τη Διοίκηση στους "καινούργιους". Σε αυτούς που θα τα άλλαζαν όλα. Ένα πρωινό λοιπόν, σε οικονομική επιτροπή και συζητώντας το σημαντικότατο θέμα της στοχοθεσίας του Δήμου μας, ο εν δυνάμει Δήμαρχος κ. Κασσαβός, ζήτησε να παγώσουν τα πάντα από μέρους μας. Ως μέλος τότε της οικονομικής επιτροπής, αντέδρασα έντονα, λέγοντας ότι κινδυνεύουμε με ανυπολόγιστες ζημιές. Η απάντηση; Ξερή... "Μη φοβάστε, παγώστε τα όλα και θα φέρουμε ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση όταν αναλάβουμε" (υπάρχουν τα πρακτικά της συνεδρίασης).
Φαινόταν ξεκάθαρα λοιπόν ότι το δάνειο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά ένα ξεκάθαρο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 2 χρόνια. Ο άνθρωπος που είχε σημαία του προεκλογικά ότι ουδέποτε ψήφισε δάνειο, ήρθε η ώρα να το κάνει με τον πιο σκληρό τρόπο.
Θα μου πει κάποιος... 10.000.000€ είναι. Σε 25 χρόνια θα το ξεχρεώσουμε. Αμ δεν είναι έτσι. Κάθε χρόνο προκύπτουν νέες υποχρεώσεις (αποζημιώσεις, απαλλοτριώσεις κτλ) που φέτος δεν είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγεί κάθε χρόνο σε νέο δανεισμό.
Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να εξετάσουμε κάτι πολύ σοβαρό και μάλλον δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Ο Δήμος μας στερείται περισσότερο διοίκησης και λιγότερο από χρήματα. Έστω λοιπόν ότι ο Δήμος μας παίρνει το δάνειο (δύσκολο να εξασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό οπότε πάλι δεν ισοσκελίζει ο προϋπολογισμός). Ποιοι θα διοικήσουν τα επόμενα τρία χρόνια; Ποιοι θα πάρουν τις αποφάσεις; Περισσότερο από το 1/3 της παράταξης του Δημάρχου, αποσχίστηκαν από την επιλογή του για νέο δανεισμό και ήρθαν να επιβεβαιώσουν όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για έντονες κόντρες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο 17 από τα 27 μέλη της Διοίκησης ψήφισαν με ταυτόχρονη απουσία των μισών του Αντιδημάρχων με τον πλέον αρμόδιο, των οικονομικών, να απουσιάζει από δεύτερο συνεχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Του χρόνου τέτοια εποχή που η Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί νέο δάνειο, δεν θα ψηφίζουν ούτε οι 7. 
Εδώ βέβαια έρχεται ο νόμος να τους καθησυχάσει, όπως λέει κι ο Δήμαρχος. "Ότι και να κάνετε, θα είμαι Δήμαρχος μέχρι το 2019", μας είπε ξεκάθαρα.
Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σκεφτείτε το για τελευταία φορά. Σκεφτείτε εάν το σπιτικό σας χρωστούσε τόσα εκατομμύρια, θα δανειζόσασταν ξανά; Ελάτε να προσπαθήσουμε μαζί, να προχωρήσουμε ευρώ-ευρώ σε γενναίες περικοπές δαπανών όπως για παράδειγμα των ειδικών συνεργατών που δεν προσφέρουν τίποτα, των δημοσιογράφων που υποτίθεται προβάλλουν το Δήμο μας, αναθέσεις με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση ψηφοφόρων και ταυτόχρονα να αγωνιστούμε μια γροθιά για τη διεκδίκηση Ευρωπαικών προγραμμάτων για έργα ανάπτυξης που τόσο στερείται ο τόπος μας.   
Ο Δήμος είναι το σπίτι μας και στο σπίτι μας δε θα κάναμε τέτοιο κακό!

Μιχάλης Βρεττός
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Δήμου Αχαρνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου