Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα στο Μενίδι δημοσιεύει το κορυφαίο πολιτιστικό περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Eικαστικά events με ενδιαφέρον


Πηγή: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ.gr

2 performances και μια σειρά ομιλιών θα μας κάνουν να... διακτινιστούμε το Σάββατο από το κέντρο της Αθήνας ως το Καλλιτεχνείο των Αχαρνών στο Μενίδι. 

Χριστόδουλος Παναγιώτου, «Dying on Stage (Πεθαίνοντας πάνω στη σκηνή)»

Από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς Κύπριους εικαστικούς, με συμμετοχή στην Documenta και έχοντας εκπροσωπήσει τη χώρα του στην Μπιενάλε της Βενετίας, ο Χριστόδουλος Παναγιώτου παρουσιάζει ύστερα από καιρό δουλειά του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Hypnos Project στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 23-24 Απριλίου. Πρόκειται για μια περφόρμανς-διάλεξη, σε συνεργασία με τον χορευτή Jean Capeille και τον συνθέτη και πιανίστα Κυριάκο Σπύρου, με τίτλο Dying on Stage, ένας στοχασμός για την αδυναμία σκηνικής αναπαράστασης του θανάτου. Αφετηρία αποτελεί το ανέβασμα του μπαλέτου «La Bayadère» το 1991, το οποίο χορογράφησε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ όταν η υγεία του ήταν ήδη κλονισμένη. 
23-24 Απριλίου, 20:00, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56 ), Είσοδος ελεύθερη.

«Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολή»

Με την performative διάλεξη για τον κινηματογράφο «Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολή» του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου το Σάββατο 23 Απριλίου (8 μ.μ. ) στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών (Αθ. Χειλίου 16, Μενίδι ) επιστρέφουν οι Soft Power Lectures του προγράμματος Actopolis του Ινστιτούτου Γκαίτε. Με αφετηρία το εναρκτήριο πλάνο από το «India Song» (1975 ) της Μαργκερίτ Ντιράς και με μικρές στάσεις σε ταινίες που επέλεξαν τη σκληρότητα στο βλέμμα, ο Χατζηνικολάου θα επιχειρήσει να συνδέσει αυτό το υλικό με τη συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείο Αχαρνών. Στο πλαίσιο της βραδιάς θα προηγηθεί ξενάγηση στο μουσείο (7.30 μ.μ. ). Προτείνεται η ομαδική αναχώρηση με τον προαστιακό από Σταθμό Λαρίσης (6.40 μ.μ. ) με προορισμό τη στάση Αχαρνές (τελευταίο δρομολόγιο επιστροφής 11.30 μ.μ. ).



Όπως αναφέρει ο Χατζηνικολάου:



«Ήθελα να κάνω μια διάλεξη για το σινεμά, αλλά δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω. Σκέφτηκα την Ντυράς, το πρώτο πλάνο από το India Song, ένα αργόσυρτο ηλιοβασίλεμα που βλέπω ξανά και ξανά, χωρίς να έχω δει ποτέ ολόκληρη την ταινία. Η Ντυράς ήταν συγγραφέας και σκηνοθέτης και έλεγε πως για έναν κινηματογραφιστή είναι καλό να μην απομακρύνεται πολύ από το σπίτι του. Η διάλεξη θα γινόταν στο Μενίδι βέβαια, μακριά από την Αθήνα, μακριά από τα μέρη που γνωρίζω, όμως σ’ εκείνον τον τόπο είχε γυριστεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες της ελληνικής φιλμογραφίας, η Ευδοκία, μια ταινία ξερή και άγρια. Πριν ένα μήνα επισκέφτηκα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών. Στη συλλογή του μουσείου είδα δύο τρία εκθέματα που μου έκαναν εντύπωση. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Ξανάρχισα να γράφω τη διάλεξη από την αρχή. Ο κόσμος θα έρθει στο Μενίδι με το τραίνο, θα κάνει μια βόλτα στο μουσείο, θα φτάσει στο καφέ της εκκλησίας κι εκεί θα τους περιμένω.»  
Πρόγραμμα: 
18:30 – Συνάντηση στο Σταθμό Λαρίσης  (σταθμός προαστιακού σιδηρόδρομου «Αθήνα» )
 
18:40 – Αναχώρηση του προαστιακού σιδηρόδρομου προς

Αχαρνές

  19:30 - Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών, Αχαρναί – Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Αγίου Βλασίου ).
 
20:00 - Διάλεξη στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, Αθ. Χειλίου 16

Είσοδος ελεύθερη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου