Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Μα… στο Μενίδι;

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΑΠΗΣ ΚΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ
Η επιτυχία στη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Αγάπης κι Αποδοχής που διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά από τους δασκάλους και το Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείο Αχαρνών ήταν δεδομένη εκ των προτέρων. Γιατί οι άνθρωποι που το στηρίζουν και το διοργανώνουν το κάνουν με ερωτικό πάθος. Αυτό που έμεινε με το βλέμμα στραμμένο στο 4ο «Αγαπησιάρικο Φεστιβάλ» είναι το υπέροχο κείμενο που έγραψε η εκ των πρωτεργατών της διοργάνωσης δασκάλα του σχολείου Έλενα Καραγιάννη στη σελίδα της στο FB. Το δημοσιεύουμε συνοδευμένο από το εξαίσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις, που ανέβασε στην ίδια σελίδα. Απολαύστε τα!  
Η Έλενα Καραγιάννη που εν προκειμένω ετοιμάζεται ν' ανέβει στο βήμα του 3ου Φεστιβάλ, έγραψε στη σελίδα της στο FB για τη φετινή διοργάνωση ένα εξαίσιο σχόλιο... 
Δεν μπορώ να μην γράψω δυο γραμμές για το Σάββατο που μας πέρασε. Το πιστεύεις ότι ακόμα πονάει το σώμα μου από την ένταση; Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Το μυαλό ήδη στροφάρει για το επόμενο Αγαπησιάρικο φεστιβάλ. 
Τι έχει μείνει από το Σάββατο; 
Μόνο οι εικόνες από τα πρόσωπα. Πόσο ενθουσιασμένα, χαρούμενα και ξαφνιασμένα ήταν! Σα να σκέφτονταν: μα πως χωράνε τόσοι πολλοί Όμορφοι άνθρωποι σε ένα μικρό σχολείο; Πως είναι δυνατόν να χωράει τόσο πολύ χρώμα στο Μενίδι; Μα στο Μενίδι; Το άσχημο, αχανές, εγκληματικό, κακόφημο Μενίδι; Με τους ζωντανούς νεκρούς να περιφέρονται για τη δόση τους; Με την Αμυγδαλέζα να σε πληγώνει. Τους ταμπουρωμένους ηλικιωμένους πίσω από αυλές με αγκαθωτό σύρμα.Τις στέγες με τις μαύρες σημαίες. Λένε πως στο Μενίδι δεν σου επιτρέπουν να είσαι διαφορετικός. 
Δυο μέρες πριν τη Γιορτή, είχαν βρει ένα αποκεφαλισμένο σώμα κάπου εκεί. 
Αλλά αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Που τελειώνει η Ασχήμια και που ξεκινάει το στερεότυπο για τους κατοίκους του Μενιδίου; Το Φεστιβάλ της Αγάπης είναι μια από τις περίτρανες αποδείξεις πως το επίπεδο και η αντίληψη των κατοίκων δεν συμμορφώνεται με το περιβάλλον και τις προβολές των άλλων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν πως συμφωνούν με την ιδέα της Αποδοχής, της Αγάπης και της Ομορφιάς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ενώθηκαν κάτω από την ιδέα ότι Εμείς, οι Απλοί, οι Περιθωριακοί των αστικών κέντρων, μπορούμε να κάνουμε Κάτι.. Κάτι Όμορφο. Μπορούμε να Αλλάξουμε Κάτι. Μπορούμε να θεραπεύσουμε την Ασχήμια. Και τα στερεότυπα. 
“Μας κάνατε να νιώθουμε υπερηφάνεια που είμαστε Μενιδιάτες!” είπε μια Μαμά.
“Κυρία, σήμερα αισθάνομαι τόσο όμορφα μέσα μου!” είπε ένα κοριτσάκι της Γ` τάξης. 
“Σήμερα αισθάνθηκα πως δεν είμαι μόνος μου!”, είπε ένας έφηβος. 
Το 3ο Φεστιβάλ Αγάπης δεν είναι ένα αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. 
Είναι μια Οικογενειακή υπόθεση! 
Έλενα Καραγιάννη 
1-6-2015 
Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μεταφέρει το κλίμα των εκδηλώσεων και κατά 80%  είναι αποτέλεσμα της εξαίσιας δουλειάς του  κ. Μανώλη Λαπιδάκη που ανήκει στην  Φωτογραφική Ομάδα του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών FOCAL,ΚΛΙΚ ΕΔΩ 


















































To φωτογραφικό υλικό που μεταφέρει το κλίμα των εκδηλώσεων, κατά 80% είναι αποτέλεσμα τη δουλειάς του  κ. Μανώλη Λαπιδάκη που ανήκει στην  Φωτογραφική Ομάδα του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών FOCAL, ΚΛΙΚ ΕΔΩ  
Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία αλλά και τους συμμετέχοντες στο 3ο Φεστιβάλ Αποδοχής κι Αγάπης 

"Με σεβασμό στα Δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, όπως αυτά διατυπώνονται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1959) και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (1989), την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας, η σχολική μας κοινότητα προωθεί, τόσο στο σχολείο όσο και μέσα στην τοπική κοινωνία μας, την Ιδέα της Αποδοχής του Διαφορετικού. 

Το 2ο Δημ. Σχ. Αχαρνών προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μαθητών του στη μόρφωση, στην έκφραση και στις ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την αναπηρία τους. 

Στο φετινό μας Φεστιβάλ γιορτάσαμε την αξιοπρέπεια της Ετερότητας, δώσαμε έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και δεσμευτήκαμε να εξασφαλίσουμε την ισότιμη παρουσία και πρόσβαση όλων των μαθητών στο σχολείο. 
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και εισηγήσεις φορέων και συλλόγων που ευαισθητοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα και έλαβαν χώρα βιωματικές δράσεις τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς με την υποστήριξη και συμμετοχή των παρακάτω: 
Batala Atenas, Abadá-Capoeira , ActionAid Hellas, Generation 2.0 RED, Xαμόγελο του παιδιού, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία -Παράρτημα Αχαρνών, Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης Δ.Ο.Μ., SCI Hellas-Κίνηση εθελοντών, Studenti-Σύλλογος Αλβανών φοιτητών, ΕργαστήριοOrigami, Πολυφωνικό σχήμα:Grupi polifonik lab "Lot Kurbeti", ‘’Βρούμηδες’’ -ομάδα κουκλοθέατρου, Playfulldust, Panx Romana, Παραδοσιακά Μονοπάτια – Πολιτιστικό Μουσικοχορευτικό Σωματείο, Graffiti Artists, ‘’Ηλιαχτίδα’’- Eνωση Γονέων& Φίλων ατόμων με σύνδρομο Down, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EEEEK) Αγ. Δημητρίου, Καλλιτεχνείο Αχαρνών, Σύλλογος δασκάλων “Σωκράτης”, Ένωση Γονέων δήμου Αχαρνών και ο Δήμος Αχαρνών. 
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δοκιμάσαμε διεθνή κουζίνα στο ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ με γεύσεις που μας πρόσφεραν οι γονείς του σχολείου και ομάδες μεταναστών και εθνοτήτων από τον τόπο τους, ενώ παράλληλα, graffitiartists δημιούργησαν στους τοίχους του σχολείου μηνύματα αγάπης και αποδοχής. 
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με εμφανίσεις μουσικών και χορευτικών σχημάτων, παρέλαση όλων στους δρόμους γύρω από το σχολείο με τους BATALA ATENAS και τέλος με DJ party. 
Για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ αποδοχής της ετερότητας ένωσαν τις δυνάμεις τους: 
Η Διευθύντρια του σχολείου, 
Ο Σύλλογος διδασκόντων 
και ο Σύλλογος γονέων του 2ου Δημ. Σχ. Αχαρνών

























Δείτε  τι περιλάμβανε το Πρόγραμμα 3ου Φεστιβάλ Αγάπης ( Αποδοχής) 
4:30 – 5:00 Προσέλευση 
5:00 – 6:00 Εισηγήσεις – Χαιρετισμοί - Grupi polifonik lab “Lot Kurbeti
6:00 – 6:30 Δήλωση εργαστηρίων - Ζωντανή μουσική από τους Panx Romana
6:30- 7:15 Βιωματικά Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες 
7:15- 7:35 Βρούμηδες (δρώμενο) 
7:40- 8:30 Τραπέζι των Εθνών - Παραδοσιακά Μονοπάτια - SCI Hellas
8:30- 9:30 Batala Atenas –παρέλαση στους δρόμους γύρω από το σχολείο μας
9:30- 10:30 Πάρτυ
10:30 Αποχώρηση 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΜΑΔΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 

1.ABADÁ-CAPOEIRA 
Συντονιστής δράσης: Κούμπος Ανδρέας, δάσκαλος Capoeira
Βραζιλιάνικος Σύλλογος Στήριξης και Εξέλιξης της Τέχνης - Capoeira.
Η ABADÁ-CAPOEIRA ιδρύθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 1988 από τον πρόεδρο της Mestre Camisa με σκοπό την βελτίωση και την συνεχή εξέλιξη της Capoeira. 
Oι δραστηριότητες της στηρίζονται σε ορισμένες διδασκαλίες του Mestre Bimba, όσον αφορά την Capoeira Regional και την Capoeira Angola, όπου η ένωση τους αιτιολογεί μία ένωση εξέλιξης. Σήμερα η ABADÁ-CAPOEIRA έχει παραρτήματα σε περισσότερες από 60 χώρες και απασχολεί πάνω από 60 χιλιάδες καποερίστες ανά τον κόσμο. Διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια, Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες. 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΔΡΑΣΗ (για παιδιά και για ενήλικες):
1. Γνωριμία με την τέχνη της Capoeira! 
2. Μικρή προπόνηση Capoeira και συζήτηση γύρω από τη φιλοσοφία της Capoeira (για τους γονείς) και, για τους μικρούς μας φίλους, μικρή προπόνηση Capoeira για παιδιά, Maculele (Αφροβραζιλιάνικος χορός) με πολύ παιχνίδι και μουσική. 

2.PLAYFULL DUST
Ομάδα παιδαγωγικών-εμψυχωτικών δραστηριοτήτων (play based experiential learning)   
ΔΡΑΣΗ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:
Οι δράσεις αφορούν κυρίως παιδιά του δημοτικού ( 7-12 ετών ). Μέσα από παιχνίδια συνεργασίας και διαδραστικότητας, επιχειρήθηκε  η κατανόηση των εννοιών της διαφορετικότητας, χρώματος, φύλου, θρησκείας και της αποδοχής αυτής. Ως κύρια εργαλεία ήταν το θεατρικό παιχνίδι και ,μέσα από τη συνεργασία, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με κάποια από τα βασικά δικαιώματά τους. 

3.Βρούμηδες-Ομάδα κουκλοθέατρου
Η ομάδα "Βρούμηδες" αποτελείται από κάθε είδους καλλιτέχνες, χορευτές, τραγουδιστές, κουκλοπαίκτες, ηθοποιούς, μουσικούς κ.α., οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κουκλοθέατρου 2015 για να γιορτάσουν το παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και την τέχνη γενικότερα.
Βιωματικό δρώμενο, βασισμένο σε παραδοσιακό τραγούδι και στην ιστορία που αυτό αφηγείται: ένας δράκος εμφανίζεται σε μια πολιτεία, πίνει το νερό των ανθρώπων, φρουρεί το πηγάδι και τρώει ανθρώπους, μέχρι που εκείνοι βρίσκουν τρόπο να τον νικήσουν. Κι αυτός ο τρόπος είναι να του τραγουδήσουν όλοι μαζί. 

4. Generation 2.0 Red 
Οι Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity (Generation 2.0 RED) είναι μια οργάνωση νέων μεταναστευτικής και ελληνικής καταγωγής. Αντιπροσωπεύει τη Νέα Γενιά Ελλήνων Πολιτών, άτομα δηλαδή με διαφορετικές καταγωγές που μεγάλωσαν ή/και γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Συνδυάζει την κοινωνική δράση με την έρευνα με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων, της ισότητας και της ετερότητας, την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων . 
Εργαστήριο (για ενήλικες) «Η Ταμπέλα»: Βιωματικό εργαστήριο ενθάρρυνσης και κατανόησης της διαφορετικότητας. 

5. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ -ομάδα εθελοντών.
Η ομάδα δραστηριοποιείται σε ένα φάσμα δράσεων: τέχνη, εκπαίδευση, μέσα επικοινωνίας, παρεμβάσεις. Μότο της ομάδας: Εθελοντισμός-Ακτιβισμός-Ερασιτεχνία.
 Βιωματική δράση:Peace-War-Peace και άσκηση-performance.
Μέσα από την εικαστική έκφραση, τη συζήτηση και παιχνίδια βλεμματικής επαφής η ομάδα οδήγησε τους συμμετέχοντες σε μια πιο βαθιά αναζήτηση και κατανόηση του Άλλου. Τα εικαστικά έργα που προέκυψαν,  θα χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερη έκθεση της ομάδας. 

6. STUDENTI-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ο Σύλλογος Αλβανών Φοιτητών ‘’Studenti’’ ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από Αλβανούς φοιτητές διαφορετικών ακαδημαϊκών-επιστημονικών κλάδων από όλα τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η αξιοκρατία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η διαφάνεια, μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, συμβάλλει στην ένταξη των μελών του στην ελληνική κοινωνία.
Βιωματικό εργαστήριο: «Δυο πατρίδες, δυο γλώσσες, δυο κουλτούρες, ένας άνθρωπος». Η ιστορία έχει να κάνει με ένα παιδάκι Αλβανικής καταγωγής το οποίο πέφτει θύμα ρατσιστικής επίθεσης στο σχολείο. Μετά από αυτό το γεγονός αποφασίζει να αποκρύψει την καταγωγή του, μέχρι που το αντιλαμβάνεται ο πατέρας του και...

 7. BATALA ATENAS
Οι BATALA είναι ένα διεθνές μουσικό group που κινείται σε ρυθμούς samba reggae. Η μουσική τους γεννήθηκε στο Salvador της Bahia, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία. Έχει τις ρίζες της στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά και είναι τονισμένη με μια βαριά δόση από Βραζιλιάνικη samba πλαισιώνοντας έτσι κάθε καρναβαλική εκδήλωση στη Βραζιλία. Το 2010 δημιουργήθηκε ένα νέο group BATALA στην Αθήνα, μεταφέροντας τους ρυθμούς της samba reggae και στην Ελλάδα. Σήμερα οι BATALA αριθμούν περισσότερους από 1500 κρουστούς σε όλον τον κόσμο.
Συμμετείχαν στο 3ο Φεστιβάλ Αγάπης και οδήγησαν μικρούς και μεγάλους, σε μια εορταστική παρέλαση στους δρόμους των Αχαρνών. 

8. Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγ. Δημητρίου 
Συντονίστρια: Ευστρατία Χρυσού, Τεχνολόγος εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής 
Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγ. Δημητρίου, και συγκεκριμένα το εργαστήριο Μαγειρικής, παρουσίασε την ομάδα που σε συνεργασία με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ, δημιούργησε την εικονική επιχείρηση «ΦρουτοΕΕΕΕΚπλήξεις». Οι μαθητές, αποκτώντας βιωματική εμπειρία, μαθαίνουν την έννοια της αυτό-απασχόλησης και τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών. 
Εισηγητής: Χατζηαργυρίου Στέλιος
Θέμα: H χαρά της «δύσκολης πίστας»
«Διάγνωση αυτισμός…ο Γιάννης στα 2,5, η συμπεριφορά του αγνώριστη, η επικοινωνία στο μηδέν, όπως και ο χαμένος λόγος…15χρόνια μετά μετράω μόνο κέρδη».

9.Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης Δ.Ο.Μ 
Εισήγηση: Νατάσα Αραπίδου, βοηθός συντονισμού, πρόγραμμα SOAM, IOM
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι αφοσιωμένος στη διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρώπινους όρους και λειτουργικό τρόπο, ώστε να ωφελούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι κοινωνίες υποδοχής, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, την έρευνα για πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της μετανάστευσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. 

10.Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων
Εισήγηση: Φώτης Παρθενίδης, κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος του σταθμού εφήβων, ΣΜΑ.
Ο ξενώνας είναι ένας χώρος όπου φιλοξενούνται παιδιά με το χαρακτηρισμό «ασυνόδευτος ανήλικος» -τον όρο που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος για τα παιδιά τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, κάτω των 18 ετών, που εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τη συνοδεία κάποιου ενήλικου -υπεύθυνου για τη φροντίδα τους- ή που εγκαταλείπονται μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα. 
Βιωματικό εργαστήριο: “Σκηνοθέτησε μία ιστορία upΟδοχής!” 
Διοργανωτές: Έφηβοι του σταθμού
Σκηνοθέτησε μία ιστορία upΟδοχής! Τα παιδιά του Ξενώνα “μαγείρεψαν” ιστορίες αγάπης και upΟδοχής σε ένα μικρό θεατρικό εργαστήρι για μικρούς καινούριους φίλους . 

11. SCI-ΚΙΝΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Ο σκοπός της S.C.I. Hellas (Service Civil International Hellas) είναι να προωθήσει την ειρήνη, τη διεθνή κατανόηση και την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό του περιβάλλοντος. Η Οργάνωση θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση, με αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς προσφυγή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, να λύσουν τις συγκρούσεις
Bιωματικό εργαστήριο 
Διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 7-12 με θέμα τη διακύρηξη των δικαιωμάτων του Παιδιού. 

12. ACTIONAID HELLAS
Η ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση. Δουλεύουν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την αδικία, σε συνεργασία με 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες.Το όραμα της οργάνωσης είναι: ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.
Βιωματικό Εργαστήριο: Εγώ μοιράζω, εσύ μοιράζεις…εμείς μοιραζόμαστε; 
Αλήθεια, μοιραζόμαστε; Με ποιους και με ποιο τρόπο; Και από την άλλη πάλι, τι είναι τα παγκόσμια ζητήματα; Μας επηρεάζουν ή μπορούμε και να τα επηρεάσουμε; Ένα βιωματικό εργαστήρι μέσα από το οποίο ανακαλύπτουμε  πώς λειτουργεί ο κόσμος και ποια είναι η θέση μας μέσα σ’ αυτόν. 

13.Πολυφωνικό σχήμα: Grupi polifonik lab "Lot Kurbeti"
Στο πολυφωνικό αλβανικό μουσικό σχήμα που δημιούργησε ο Bujar Sinani, τραγουδούν με τον αρχαίο τρόπο, χωρίς όργανα, μόνον με τις φωνές τους. Το 2009 συμμετείχαν στη μεγάλη πολυφωνική συναυλία που δόθηκε στο θέατρο Πέτρας. 

14. Χαμόγελο του παιδιού
Εισηγητής: Αλεβίζος Στέφανος, ψυχολόγος
Θέμα: Το «χαμόγελο» στα χείλη όλων των παιδιών. 
Το χαμόγελο του παιδιού είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ’ αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ισορροπία. 

15. Αντικαρκινική Εταιρεία-Παράρτημα Αχαρνών
Εισηγήτρια: Στέλλα Χαλιμούρδα, ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης 
Θέμα: Η αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο στη σχολική κοινότητα – Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία ενός σχολείου για όλους
Η Αντικαρκινική Εταιρεία, είναι σωματείο με ειδική μέριμνα στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. 

16. Εργαστήριο Origami
Κατερίνα Χριστοφορίδου, αρχιτέκτων μηχανικός, κατασκευάστρια origami
Η τεχνική origami χρειάζεται υπομονή, σχολαστικές και ακριβείς κινήσεις. Είναι όμως πολλά περισσότερα από ένα απλό δίπλωμα χαρτιού. Υπάρχει μαγεία στην μετατροπή ενός επίπεδου τετράγωνου χαρτιού σε ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης, δίνοντας παράλληλα ζωή σε ένα, κατά τ’ άλλα, στατικό αντικείμενο. 

17. « Ηλιαχτίδα»: Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down
Εισηγήτρια: Αντωνοπούλου Ιόλη, Πρόεδρος της Ένωσης 
Η εισηγήτρια παρουσίασε  τη δράση και την προσφορά της Ένωσης και την ανάγκη να γίνει γνωστό πως υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν οι οικογένειες και τα παιδιά με σύνδρομο Down. Μαζί της ήταν και ο Χρήστος Χριστακόπουλος, ο οποίος φοιτά στο «Εργαστήρι». 
Εισηγήτρια: Καραγιάννη Αλεξάνδρα, δασκάλα
Θέμα: Η διαφορετικότητα στην οικογένειά μου
Η εισηγήτρια μεταφέρει τις εμπειρίες της οικογένειας, αλλά και τις προσωπικές της ζώντας με τη μικρή της αδελφή, παιδί με Σύνδρομο Down. 

18. Panx Romana
Μέλη του συγκροτήματος τραγούδησαν  για τα παιδιά του 2ου Δημοτικού, για τους πολίτες του κόσμου, για το όραμα της γης δίχως σύνορα, για τους μετανάστες, το ρατσισμό, κ.α. Οι Panx Romana ξεκίνησαν το 1982 και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να είναι ενεργοί, προτείνοντας τη δική τους εναλλακτική μουσικοκοινωνική άποψη. 

19. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ –Πολιτιστικό μουσικοχορευτικό σωματείο 
Το σωματείο δραστηροποιείται στον χώρο της παράδοσης, με βασικό πυρήνα το νησί της Κρήτης. Σκοπός είναι η ανάδειξη, παρουσίαση και διατήρηση του πολιτιστικού θησαυρού του νησιού. 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
1) Katarzyna Stawicka, διευθύντρια του Πολωνικού Σχολείου Spoleczna Szkola Podstawowa in Ciechanow (Primaryschool of Ciechanow), η οποία μας επισκέφθηκε με μία ομάδα δασκάλων από το σχολείο της στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +.
2) Ένωση Γονέων Δήμου Αχαρνών
3) Σύλλογος Δασκάλων «Σωκράτης»
4) Δήμος Αχαρνών 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1.Δράση με Graffiti σε αίθουσες του σχολείου με τους καλλιτέχνες: Δάφνη Γιαννακού – σχεδιάστρια, Sugahtank –artist, Βασίλης Μπότουλας – εικαστικός, Δημοσθένης Χαδούλης – artist, ΙΡΙΣ – artist.
2. Ο μικρός Τζαβάντ από το Σταθμό Μέριμνας Ανηλίκων, μαγείρεψε  για εμάς λιχουδιές από την πατρίδα του, το Αφγανιστάν.
3. Οι εθελοντές της οργάνωσης S.C.I. προσέφεραν Τραπέζι με φαγητό από τις χώρες καταγωγής τους και μας έδειξαν χορευτικά βήματα παραδοσιακών χορών (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Εσθονία, Πορτογαλία, Τσεχία).
4. Η φωτογραφική ομάδα του Καλλιτεχνείου Αχαρνών “FOCAL”, παρουσίασαν έκθεση φωτογραφίας των μελών της. Υπεύθυνοι καθηγητές- επιμελητές έκθεσης : Ιωάννα Γεωργοπούλου – Γιώργος Ασημακόπουλος
5. Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγ. Δημητρίου, λειτούργησε  περίπτερο πώλησης των προϊόντων τους στον χώρο του σχολείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
6. Δοκιμάσαμε  στο «ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» γεύσεις από τον τόπο τους που προσέφεραν οι γονείς του σχολείου και ομάδες μεταναστών και εθνοτήτων που προσφέρθηκαν να πλαισιώσουν το φεστιβάλ.
7. Λειτούργησε παζάρι βιβλίου και παραδοσιακών προϊόντων, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.
8. Τη μουσική επιμέλεια του Φεστιβάλ είχαν ο Νίκος Κατσικάνης και η Δώρα Βακα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με όλο το σεβασμό, η πλειοψηφία των φωτογραφιών είναι από τη Φωτογραφική Ομάδα του Καλλιτεχνείου Αχαρνών - FOKAL!

Δημοσίευση σχολίου