Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ - Απελευθέρωση του δρόμου και πολεοδομικές παρεμβάσεις η πρόταση για την ανάδειξη του

 Ομιλία του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Δημήτρη Διαμαντόπουλου για το Αρχαίο θέατρο Αχαρνών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου που οργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 στο Δημαρχείο Αχαρνών, πραγματοποιήθηκε ομιλία του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, μέλους του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και του ΚΕΣΑ Δημήτρη Διαμαντόπουλου με θέμα την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της πόλης, καθώς και τη σχέση του μνημείου με τον αστικό χώρο που το περιβάλλει.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε:
·         στα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας υπό την αρχαιολόγο κα Μαρία Πλάτωνος
·         στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν για τη συνέχιση των ανασκαφών
·         στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου
·         στις κυκλοφοριακές μελέτες και τις πολεοδομικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν την ευρύτερη περιοχή και το ιστορικό κέντρο.
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του εντυπωσιακά αναστηλωμένου μεγάλου θεάτρου της Λάρισας που, όπως και το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, ήταν κι αυτό πριν από λίγα χρόνια θαμμένο κάτω από δρόμους και κτήρια.
Δείτε τα βασικά σημεία της ομιλίας:
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Στο δημαρχείο του δήμου Αχαρνών την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  έγινε ομιλία με  θέμα το αρχαίο θέατρο της πόλης  και την ανάδειξή  του.  Η εκδήλωση έγινε σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση αρχιτεκτονικού έργου που οργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής  στο Δημαρχείο. Προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Γ. Μαδεμοχωρήτης. Ομιλητής  ο αρχιτέκτων πολεοδόμος  Δημήτρης Διαμαντόπουλος μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»  και του ΚΕΣΑ  ο οποίος αναφέρθηκε:

·         Στο θέατρο και  τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την αρχαιολόγο κα Μαρία Πλάτωνος που έχει κάνει την περ ανασκαφή στο τμήμα που έχει αποκαλυφθεί   μέχρι σήμερα.
·         Στην πορεία των αναγκαίων χωρικών ενεργειών για την συνέχιση της ανασκαφής ,δεδομένου ότι τα υπόλοιπα τμήματα  του θεάτρου βρίσκονται κάτω από μονώροφο κτίσμα σε οικόπεδο  που πρέπει να απαλοτροιωθεί, και κάτω από τμήμα της οδού Σαλαμίνος που πρέπει να απελευθερωθεί από την κυκλοφορία οχημάτων.  
·         Στον περιβάλλοντα το θέατρο πολεοδομικό χώρο,  στα προβλήματα αλλά και  τις  πολλές δυνατότητές του .
·         Στις μελέτες που πρέπει να γίνουν για τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ( σε πρώτη φάση άμεσα για την απελευθέρωση του δρόμου) και   πολεοδομικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη του θεάτρου και μαζί την συνολική πολεοδομική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα του να συνταχθεί ένα «Σχέδιο Ολοκληρωμένης αστικής Παρέμβασης»  (ΣΟΑΠ)
·         Την ανάγκη να γίνει με την συμμετοχή όλων  ένας  ολοκληρωμένος προγραμματισμός με όλα τα βήματα που  πρέπει να γίνουν διαχρονικά- τώρα και στο μέλλον - έτσι ώστε  το έργο να μπορέσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα επιλέξιμο για χρηματοδότηση ,  ώστε  το όραμα να γίνει πραγματικότητα .
Ο ομιλητής για να βοηθήσει όποιον εύλογα λόγω της σημερινής κατάστασης  δυσκολεύεται  να φανταστεί μια τέτοια μεταλλαγή στον χώρο,   ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας το  εντυπωσιακά αναστηλωμένο  αρχαίο θέατρο της Λάρισας που και αυτό μόνο πριν από λίγα χρόνια ήτανε όλο   θαμμένο κάτω από δρόμους και κτήρια .
Μετά από αυτό ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το   κοινό .  Σε αυτήν συμμετείχε κ ο δήμαρχος της πόλης , δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος και μέλη του « ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ» του  συλλόγου που δραστηριοποιείται με κάθε τρόπο  για την ανάδειξη του θεάτρου. Εξαιρετικό ενδιαφέρων στην συζήτηση έδωσε η παρέμβαση του αρχιτέκτονα Μ. Λεφατζή  ο οποίος τόνισε ότι το εύρημα κατά την γνώμη του αποτελεί και εντοπισμό του αρχαίου κέντρου της πόλης με  τα ιερά και τα δημόσια  κτήρια που κατά κανόνα βρίσκονταν κοντά στο θέατρο, και συνεπώς το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί ανάλογα .
Η ομιλία συνδυάσθηκε με προβολή σχετικού υποστηρικτικού υλικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου