Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Mε συμμετοχή του ΣΕΒΑ η δυναμική Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κυριακάτικη αργία

Φωτό από την παρέμβαση του ΣΕΒΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο συνεδρίασε με θέμα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προχώρησαν την  Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν και μέλη από το ΔΣ του ΣΕΒΑ εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του δήμου μας.
Στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παρενέβησαν στη συζήτηση, αναπτύσσοντας τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας. Παράλληλα η ΠΑΣΕΒΕ κατέθεσε υπόμνημα όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «ο νόμος αυτός, είναι κρίκος της μεγάλης αλυσίδας των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος των μικρών εμπόρων και ΕΒΕ και βέβαια υπέρ των μεγαλεμπόρων, αλυσίδων και πολυκαταστημάτων». Προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει στο ταχύτερο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών, που δεν πρόκειται να αντέξουν τον άνισο ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του εμπορίου και στην παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στο εμπόριο. Η υλοποίηση του μέτρου αυτού οδηγεί μαθηματικά στην οικονομική και βιολογική καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ», σημειώνουν οι φορείς που υπογράφουν το υπόμνημα, ενώ η συλλογή υπογραφών από άλλες Ενώσεις, Εμπορικούς Συλλόγους και Σωματεία συνεχίζεται.

Κατατέθηκε το παρακάτω υπόμνηνα
 ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του
Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Περιφερειάρχη Αττικής κ.Σγουρό Ιωάννη - - Παρατάξεις Περιφ.Συμβουλίου


ΘΕΜΑ: Σχετικά με την πρόθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.
Κύριε Πρόεδρε,
Με την ψήφιση του νόμου 4177/2013 ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή του, σε όλη την Ελλάδα και στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Σωματεία που υπογράφουν το κείμενο αυτό ζητάμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:
Και ο νόμος αυτός, είναι κρίκος της μεγάλης αλυσίδας των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος των μικρών εμπόρων και ΕΒΕ και βέβαια υπέρ των μεγαλεμπόρων, αλυσίδων και πολυκαταστημάτων.
Είναι δε μέρος σειράς αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν και αφορούν την δυσβάστακτη φορολογία και τα χαράτσια, την αύξηση του λειτουργικού κόστους των μικροεπιχειρήσεων, το κόψιμο της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Το κύριο είναι ότι λόγω της επιδείνωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, των εκατομμυρίων ανέργων, κακοπληρωμένων και απλήρωτων εργαζομένων, των απολύσεων, της μείωσης των συντάξεων, ο τζίρος των μικροεπιχειρήσεων έχει μειωθεί τόσο, που δεκάδες από εμάς κλείνουμε καθημερινά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ 90.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν έως το τέλος του 2013 έως σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 50.000 από την αρχή του έτους.
Σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης για πέμπτη χρονιά στη χώρα μας, για την οποία φυσικά δεν ευθυνόμαστε, είμαστε σίγουροι ότι η εφαρμογή της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει:
· Στο ταχύτερο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών, που δεν πρόκειται να αντέξουν τον άνισο ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του εμπορίου.
· Στην αύξηση των κερδών και την πλήρη κυριαρχία στην αγορά μόνο μερικών δεκάδων, μονοπωλιακών επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο.
· Στην παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στο εμπόριο.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, πολύ σύντομα θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική δραστηριότητα.
Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα από το γεγονός ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος μικρός έμπορος, ιδιαίτερα οι γυναίκες, δεν αντέχει να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Η υλοποίηση του μέτρου αυτού οδηγεί μαθηματικά στην οικονομική και βιολογική καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ.
Οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Από την πρώτη μέρα άρχισαν να καταργούνται όπως έγινε με τα καταστήματα franchise. Ήδη υπάρχουν στο συρτάρι οι προσφυγές των ενώσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών για «άνιση μεταχείριση» και νόθευση του «ελεύθερου ανταγωνισμού».
Αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποκρισία το επιχείρημα ότι με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των Κυριακών που θα λειτουργούν τα μαγαζιά, στους Δήμους και τις περιφέρειες, θα παρθούν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και οι τοπικές ιδιομορφίες. Η επίκληση των τοπικών ιδιομορφιών και ιδιαίτερα αυτών σχετικά με τις τουριστικές περιοχές γίνεται μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους και για να δημιουργηθούν αντιθέσεις κυρίως ανάμεσα στους έμπορους διάφορων περιοχών. Εξάλλου στα τουριστικά επαγγέλματα και στις τουριστικές περιοχές εδώ και πολλά χρόνια οι αγορές λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και με ωράρια που έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες τους. Είμαστε αντίθετοι με την λογική της ΕΣΕΕ. Με την ταχτική που ακολούθησε διευκόλυνε την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, βοήθησε να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Η θέση της για τις 7 Κυριακές, έδωσε το άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δήθεν το μέτρο είναι αποδεκτό από τους εμπόρους. Απορρίπτουμε επίσης και καταδικάζουμε τον εκβιασμό, ότι αν δεν αποφασίσει ο Δήμος ή η περιφέρεια για τον αριθμό των Κυριακών που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τότε θα πάμε αυτόματα στην πλήρη κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ. Ως φορείς των αυτοαπασχολουμένων μικρών Εμπόρων και Επαγγελματιών απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα κυβερνητικά μέτρα και συνεχίζουμε να

υπερασπιζόμαστε την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ. Σας καλούμε να αναλογιστείτε την κατάσταση που βιώνουμε οι χιλιάδες μικροαπασχολούμενοι και να μην προχωρήσετε στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Αυτό το αίτημα είναι απαίτηση και των μεγάλων σωματείων της Αθήνας των εργαζομένων στο εμπόριο και όχι μόνο.

Επειδή ακριβώς η Κυριακή είναι ΑΡΓΙΑ, ανήκει σε εμάς και τις οικογένειές μας.
Η θέση μας παραμένει σταθερή.
Να μην υλοποιηθεί ο νόμος 4177/13
Νομοθετική κατοχύρωση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Υπογράφουν οι φορείς:
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (Ο.Β.Σ.Α.)
2. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ – ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ (ΠΟΕΒ)

5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
6. ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
8. ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
9. ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
10.ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
11.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ
12.ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
13.ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
14.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ « Ο ΕΡΜΗΣ»
15.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ - ΚΟΥΡΕΩΝ - ΚΟΜΜΩΤΩΝ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ»
16.ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΦΑ)
17.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (ΣΒΑΠ)
18.ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
19.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΙΣΕΜΑ)
20.ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ & ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
21.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
22.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΗΕΑ)
23.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΕΥΑ)
24.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ& ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ
ΥΓΡΩΝ & ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ»
25.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΑΦΡΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν.
ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΙΤΦΑ)
26.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΒΥΑ)
27.ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ &ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
28.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΡΑΠΤΩΝ – ΡΑΠΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
29.ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου