Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Tι είναι τα γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού

Γεωθερμική κλιματιστική εγκατάσταση σε κατοικία
Πολλά ποσά ενέργειας παραμένουν ανεκμετάλλευτα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθούν, όπως η ενέργεια του υπεδάφους της γης και των υπόγειων και επιφανειακών νερών. Μπορούμε όμως να απορροφήσουμε μέρος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη, στο υπέδαφος και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, με την μορφή θερμότητας και να την αξιοποιήσουμε για κλιματισμό κάποιων χώρων (ψύξη και θέρμανση). Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με συστήματα Γεωθερμικού Κλιματισμού. Η πρώτη κατοικία που λειτούργησε στην Ελλάδα ήταν αυτή του αείμνηστου καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίου Παπαγεωργάκη, ενώ το πρώτο οριζόντιο σύστημα κατασκευάστηκε από την εταιρία Sofath, στο Κρανίδη- Επίδαυρο. αποτελεσματικότητα των Αντλιών Θερμότητας και την χρησιμοποιεί για να πάρει από τη γη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την αναγκαία για την θέρμανσή μας θερμική ενέργεια και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αποβάλει στη γη το πλεόνασμα θερμικής ενέργειας. Ενώ η θερμοκρασία του εδάφους στην επιφάνεια μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους, μερικά μέτρα πιο κάτω η θερμοκρασία του, παραμένει σχεδόν σταθερή. Για παράδειγμα, στα 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή 18ºC καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η θερμοκρασία αυτή, είναι πολύ υψηλότερη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος το χειμώνα, πολύ χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος το καλοκαίρι και κοντά στην ιδανική θερμοκρασία για εσωτερικούς χώρους. Τα συστήματα Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας αποτελούνται από τρεις ενότητες:
α) Τον
Γεωθερμικό Εναλλάκτη που είναι το σύστημα το οποίο απορροφά ή αποβάλλει θερμότητα στο έδαφος.
β) Tην
Αντλία Θερμότητας που λειτουργεί αντίστοιχα με τις αντλίες νερού μόνο που ανυψώνει, αντί για νερό, θερμική ενέργεια. Δηλαδή αντλεί ενέργεια από ένα χώρο (π.χ. θερμοκρασίας 5ºC) και την μεταφέρει σε ένα άλλο χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας (π.χ. θερμοκρασίας 25ºC). Η πιο γνωστή Αντλία Θερμότητας είναι το ψυγείο, το οποίο αντλεί θερμική ενέργεια από τον εσωτερικό του χώρο και την απορρίπτει στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο, διατηρώντας έτσι την θερμοκρασία του εσωτερικού του σε χαμηλά επίπεδα. Η ηλεκτρική ενέργεια που ξοδεύουμε για την λειτουργία της αντλίας είναι πολύ λιγότερη από αυτή που μεταφέρουμε.
γ) Tο σύστημα που προσδίδει ή απορροφά θερμότητα από το σπίτι. Οι Αντλίες Θερμότητας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα κοινά σώματα των καλοριφέρ, καθώς αυτά απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού, αλλά μόνο με
Fan Coils (Σώματα Εξαναγκασμένης Κυκλοφορίας αέρα) ή με Ενδοδαπέδιο / Επιτοίχια Θέρμανση. Η Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι και η πιο ενδεδειγμένη καθώς εξασφαλίζει τις βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης και επιτρέπει και την εκμετάλλευση άλλων ήπιων συστημάτων όπως οι ηλιακοί συλλέκτες. Επιπλέον είναι ιδανική για χώρους με μεγάλο ύψος καθώς αποτρέπει την θερμική διαστρωμάτωση του αέρα.
Πηγή θερμότητας:Μπορεί ήδη να αναρωτηθήκατε από πού θα αντλείται η ενέργεια που θα ζεσταίνει το κτίριο. Τρεις είναι οι κύριες πηγές θερμότητας που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, ο αέρας, το νερό και η γη. Ο αέρας είναι η πιο εύκολη πηγή θερμικής ενέργειας για μια Αντλία Θερμότητας για αυτό και έχει το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, αλλά έχει και μειονεκτήματα, σημαντικότερο των οποίων είναι η χαμηλή θερμοκρασία του κατά τις νύχτες του χειμώνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία άντλησης και στην θερμοκρασία απόρριψης της θερμικής ενέργειας, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να ξοδέψουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου