Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Για τα όπλα της Πάρνηθας κατηγορούσαν το θύμα της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους




Τα φωτοβολταϊκά, τα όπλα στην Πάρνηθα, η προστασία των λεσχών και ο κύκλος των χαμένων δολοφόνων
Τα μυστικά της δολοφονίας του Γιώργου Λίτσα
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση «εκκαθαρίσεων» στον κόσμο της νύχτας ύστερα και από τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα, αλλά και του αποφυλακισμένου επιχειρηματία Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι τον περασμένο Ιανουάριο
 

«Μπήκα στη φυλακή τον Ιούνιο του 1995 κι έμεινα εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2001 από μια ανοησία που έκανα στα είκοσι χρόνια μου. Με είχαν κατηγορήσει ότι συμμετείχα σε ομάδα εκβιαστών κι όσο ήμουν στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας. Από την αποφυλάκισή μου και μετά ο θείος μου με βοήθησε να βρω δουλειά σε μια πιτσαρία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δούλευα ανελλιπώς σε έναν επιχειρηματία. Εκανα μια ανοησία τότε. Νομίζω ότι με μπλέκουν σε κυκλώματα εκβιαστών λόγω του κακού μου παρελθόντος».

Σε αυτές τις αναφορές είχε προχωρήσει πριν από μερικά χρόνια ο 45χρονος ποινικός Γιώργος Λίτσας, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από πέντε ημέρες σε ενέδρα θανάτου κοντά στο σπίτι του, στην οδό Τριπόλεως, στους Αγίους Αναργύρους.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο Γ. Λίτσας πυροβολήθηκε με τουλάχιστον 11 σφαίρες από Καλάσνικοφ από έναν δράστη που ήταν συνεπιβάτης σε άγνωστο ΙΧ και ο οποίος άνοιξε το παράθυρό του και γάζωσε τον 45χρονο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνδέουν τη δολοφονία του εν λόγω ποινικού με προσπάθειες άλλων νονών της νύχτας να πάρουν το σημαντικό μερίδιό του στην προστασία κυρίως λεσχών και καταστημάτων με στριπτίζ στο κέντρο της Αθήνας, την οποία φέρεται - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - να... παρείχε με σημαντικά κέρδη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ακόμα ότι ο Γ. Λίτσας γνώριζε πολλές πληροφορίες για συμβόλαια θανάτου σε βάρος άλλων ποινικών κυρίως την περίοδο 2005-2010.
Ωστόσο οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ο 45χρονος δεν είχε οργανώσει ή συμμετάσχει ο ίδιος σε δολοφονική ενέργεια αντιπάλου του.

Νέα φάση εκκαθαρίσεων

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση «εκκαθαρίσεων» στον κόσμο της νύχτας ύστερα και από τη δολοφονία του Β. Γρίβα, αλλά και του αποφυλακισμένου επιχειρηματία Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Εκφράζουν τον φόβο ότι σε μια νέα αναδιάταξη των κυκλωμάτων προστασίας θα υπάρξουν και άλλες δολοφονίες που θα θυμίζουν το μπαράζ αιματηρών ενεργειών που είχε καταγραφεί τις περιόδους 1998-2000 (στην Ηλιούπολη και σε άλλες περιοχές) και 2005-2009, οπότε και είχαν δολοφονηθεί 14 άνθρωποι της νύχτας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε θέση να γνωρίζουν τους δράστες (κυρίως Αλβανοί) και τους εντολείς αυτών των δολοφονιών. Ωστόσο η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων όπως και τα... οφέλη από τη διαδικασία «αυτοκάθαρσης» του κόσμου της νύχτας λειτουργούν αποτρεπτικά στην πλήρη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων.


Εργα και ημέρες

Ο Γ. Λίτσας είχε συλληφθεί σε ηλικία 22 χρόνων για τη δολοφονία την 1η Ιουνίου 1995 του ταμία του Γενικού Κρατικού Νικαίας Δημήτρη Μαντούβαλου προκειμένου να του αρπάξουν τσάντα με ποσό της τάξης των 450.000 ευρώ που προοριζόταν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Μαζί του είχαν κατηγορηθεί και άλλα επτά άτομα. Ανάμεσά τους και ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος (βρέθηκε νεκρός έναν χρόνο αργότερα στο πλοίο «Πήγασος»), το μέλος του περιώνυμου «συνδικάτου των εκτελεστών» Μιχάλης Αδαμαντίδης (δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα) και άλλοι.

Τότε ο γνωστός αντιεξουσιαστής που είχε κατηγορηθεί ως μέλος της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στη δολοφονία και υπήρξαν αναφορές άλλων ποινικών ότι «είχαν δεχθεί πιέσεις από αστυνομικούς προκειμένου να τον κατονομάσουν».

Μετά την αποφυλάκισή του τον Ιούλιο του 2001, ο Γ. Λίτσας εντάχθηκε στην «ομάδα» που είχε δημιουργήσει πρώην σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά, ενώ συνεργαζόταν διαρκώς με τον ποινικό Γιώργο Αρβανιτάκη (δούλευε ως σερβιτόρος), ο οποίος είχε συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και εκβιάσεις και δολοφονήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2007 (σε ηλικία 35 ετών), την ώρα που στάθμευε το όχημά του σε πάρκινγκ στην οδό Αργους στον Αγιο Δημήτριο Αττικής.

Ο Γ. Λίτσας μαζί με τον Βασίλη Γρίβα που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο στα Γλυκά Νερά και έναν ακόμα ποινικό που αποφυλακίστηκε πριν από 11 μήνες φέρονται να συμμετείχαν σχεδόν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε ομάδα εκβιαστών που δρούσε κυρίως στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά.

Το 2007 είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για συμμετοχή στη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση και αποφυλακίστηκε λίγα χρόνια αργότερα. Το 2011 κατηγορήθηκε μαζί με άλλα 28 άτομα για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων (τα ηγετικά μέλη ήταν τα ίδια με την προηγούμενη φορά).

Ο Γ. Λίτσας φερόταν σε αυτή τη δικογραφία να εμπλέκεται σε εκβίαση 67 καταστημάτων, αλλά και να συνομιλεί με τον Β. Γρίβα για αποθήκευση όπλων και εκρηκτικών στην Πάρνηθα, όπως και για την αγορά όπλου ελεύθερου σκοπευτή.

Ο «λιωμένος χρυσός»

Επιπλέον φέρεται να εμπλεκόταν σε υποθέσεις επιταγών, πώλησης «λιωμένου χρυσού», αλλά και για εξεταζόμενη επένδυσή του σε εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Επίσης ο Γ. Λίτσας είχε κατηγορηθεί μαζί με έναν συγκατηγορούμενό του για τη φονική ληστεία του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και για τη ληστρική επιδρομή στις 24 Αυγούστου 2010 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αλόννησο με λεία περίπου 1.000.000 ευρώ.

Οι δράστες είχαν διαφύγει από το νησί των Σποράδων με ταχύπλοο που είχαν κλέψει δύο ημέρες νωρίτερα από το Πύλι της Εύβοιας και το άφησαν νότια της Σκοπέλου. Τότε για τον εντοπισμό του Γ. Λίτσα είχε γίνει έρευνα σε κατοικία φίλης του στα Βριλήσια.

Ο Γ. Λίτσας είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2015 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13,5 ετών, μετά την προαναφερόμενη εξάρθρωση το 2011 της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχε.
Στην απόφαση είχε δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας και είχε ζητηθεί η καταβολή εγγύησης περίπου 40.000 ευρώ την οποία δεν είχε πληρώσει ο 45χρονος και έτσι αναζητούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις Αρχές. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για αυτή την υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 ο Γ. Λίτσας είχε γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης σε καφενείο στους Αγίους Αναργύρους. Αγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν στα τζάμια εστιατορίου στην οδό Αγίου Παύλου μέσα στο οποίο υπήρχαν και αρκετά μικρά παιδιά που συμμετείχαν σε οικογενειακή συγκέντρωση.
Ο 45χρονος ετοιμαζόταν να εισέλθει στο εστιατόριο όταν εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον του. Ωστόσο και τότε δεν είχε εξιχνιαστεί ποιοι ήταν οι δράστες και το κίνητρο αυτής της επίθεσης.

ΠΗΓΗ: tovima.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου