Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Μια νέα σύγχρονη Πλατεία για τις κορυφαίες εκδηλώσεις της πόλης…

… προτείνει ο Γιώργος Χριστακόπουλος


Στον απόηχο του τριημέρου φετινού πανηγυριού στην πόλη μας για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής θα μου επιτρέψετε να καταθέσω την δική μου άποψη όσον αφορά την τέλεση τέτοιων όμορφων εκδηλώσεων στην μικρή μας πλέον κεντρική πλατεία. 

Είναι γεγονός ότι η πόλη μας αναπτύχτηκε οικοδομικά ραγδαία την τελευταία εικοσαετία δίχως να έχουν προβλεφτεί βασικές υποδομές για τους κατοίκους. Θεωρώ, επιτακτική ανάγκη πλέον την δημιουργία μιας νέας σύγχρονης πλατείας εκτός του παραδοσιακού κέντρου της πόλης μας όπου σε εορταστικές επετείους δημιουργείται το αδιαχώρητο σε μια ήδη επιφορτισμένη πόλη με ανθρώπους και αυτοκίνητα. 

Πιστεύω απόλυτα, και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, την κατάθεση προτάσεων και σκέψεων προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μια καλύτερη πόλη. Εκτός από κριτική θα πρέπει και εμείς να στηρίξουμε την πόλη μας. 
Η πρόταση μου είναι το άδειο οικόπεδο που φιλοξένησε για μικρό διάστημα τους σεισμόπληκτους της περιοχής μας, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως η νέα πλατεία της πόλης μας. 
Το οικόπεδο αυτό περιβάλλεται από τους οδούς, Εσπερίδων, Παράπλευρος δρόμος Πλήθωνος Γεμιστού, Σουρλατζή και Πυργίου. 

Περιγραφή πλατείας 
  • Προσέλκυση κατοίκων και επισκεπτών στην πλατεία Χ, με έμφαση σε μεγάλες ηλικιακές ομάδες. 
  • Η πλατεία Χ εκτός πυκνού αστικού ιστού της πόλης, στα όρια του περιφερειακού δρόμου (Αριστοτέλους) της πόλης πλησίον της περιοχής Λαθέα, μια περιοχή που δεν είναι πυκνοκατοικημένη, με μέτωπο στον παράπλευρο δρόμο της οδού Πλήθωνος Γεμιστού. Στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης αστικής πλατείας με έντονο χαρακτήρα και υπόσταση τόσο τις πρωινές όσο και της βραδινές ώρες προσφέροντας την δυνατότητα για μια ποικιλία ανεμπόδιστων δράσεων σε αντιδιαστολή με τον πυκνό ιστό της σύγχρονης μεγαλούπολης. Η πλατεία θεωρώ ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους του Δήμου Αχαρνών καθώς και για τους επισκέπτες καθώς προσφέρει μια νέα εμπειρία δημόσιου χώρου όπου όλες οι δράσεις επιτρέπονται και προωθούνται. Διαμορφώνονται ελεύθεροι χώροι για ποδήλατο, περπάτημα, ξεκούραση, παιχνίδι, skate, μουσική, θέατρο, εικαστικά δρώμενα, φεστιβάλ, workshop..κτλ Δημιουργία μεγάλης ενιαίας και αδιάσπαστης αστικής πλατείας, σε ένα επίπεδο με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου 
  • Σαφής ορισμός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, και θα περιορίζεται αποκλειστικά η άδεια λειτουργίας τους μόνο στα πλευρικά σημεία του καταστήματος και όχι στην πρόσοψη εντός της πλατείας. 
  • Δημιουργία μόνιμης θεατρικής σκηνής στην βόρεια πλευρά της πλατείας Χ υπερυψωμένη όπου και ο τελευταίος θεατής σε απόσταση θα βλέπει απόλυτα την σκηνή και τα δρώμενα που εκτυλίσσονται σε αυτήν. Μια τέτοια είδους σκηνή θα επιτρέψει και στους πολιτιστικούς, θεατρικούς, μουσικούς συλλόγους της πόλης μας να μας παρουσιάζουν πολύ καλύτερα τις δουλειές τους. 
Στοιχεία της πλατείας: 
  • Σύνδεση της κίνησης των πεζών με το εσωτερικό της πλατείας. 
  • Οπτική επαφή των κινούμενων στους περιμετρικούς δρόμους με το εσωτερικό της πλατείας. 
  • Προσβασιμότητα από άτομα μειωμένης κινητικότητας (ΑΜΚ).
  •  Μείωση της ηχορύπανσης από την αυξημένη κίνηση των οχημάτων στην οδό Πλήθωνος Γεμιστού. 
  • Υιοθέτηση αρχών σχεδιασμού που θα εξασφαλίζουν κλιματική άνεση όλες τις εποχές: Προστασία από το δριμύ ψύχος και τους Βόρειους χειμερινούς ανέμους και προστασία από τους καύσωνες και την ηλιακή ακτινοβολία του καλοκαιριού. 
Πρόταση που θα εξασφαλίζει το σχετικά χαμηλό κόστος κατασκευής, και την περιορισμένη και εύκολη συντήρηση, η καλύτερη και οικονομικότερη λύση σήμερα είναι το σταμπωτό μπετόν όπου με την πολυχρωμία που θα επιλεγεί δίνει και διαφορετική αίσθηση στον επισκέπτη. 

Γεώργιος Δ. Χριστακόπουλος 
Δημότης Αχαρνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου