Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Δημήτρης Νίκας για το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων ...

ΤΟ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Του Δημήτρη Νίκα 

Κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά, οι Έλληνες του Πόντου, τιμούν τους νεκρούς τους καθώς αποτελεί για αυτούς ημέρα μνήμης των νεκρών. Το ταφικό έθιμο των Ποντίων έχει τις ρίζες του στους αρχαιοελληνικούς χρόνους και συγκεκριμένα στα Αρχαία ταφικά έθιμα. 

Για τους Πόντιους, η μέρα αυτή συμβολίζει την Ανάσταση κι όχι το πένθος. Συμβολίζει την συνέχιση της ζωής μετά τον θάνατο και ταυτόχρονα αποδίδει τιμή στην μνήμη των νεκρών προγόνων τους. 

Στην πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια, την Κυριακή του Θωμά, συγγενείς και φίλοι των νεκρών, επισκέπτονται τα νεκροταφεία. Τα μνήματα πλένονται και αφού γίνουν τα τρισάγια από τον Ιερέα, κατόπιν στρώνεται γιορτινό τραπέζι, τσουγκρίζοντας πάνω από τον τάφο τα κόκκινα αυγά, προσφέροντας ποικιλία Ποντιακών εδεσμάτων και κερνώντας κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό… θα ήθελε ο εκλειπών! 

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για το νεκρό, φέρνοντας στο μυαλό τους όσα πέρασαν μαζί του και είναι σαν ο ίδιος να βρίσκεται ανάμεσα τους. Αν ο νεκρός αγαπούσε το τραγούδι, φίλοι του τραγουδούν πάνω από τον τάφο, με τη συνοδεία της Ποντιακής λύρας... 

Για τους Πόντιους δεν είναι απλά ένα έθιμο, αλλά τρόπος ζωής! Είναι μια γλυκιά νοσταλγία για όσους έχουν φύγει από κοντά μας, αλλά πάντα θα είναι στην καρδιά και στη σκέψη μας. 

Το συγκεκριμένο έθιμο σχετίζεται άμεσα και με την κοινωνική μας υπόσταση διότι το να σέβεσαι και να τιμάς τους νεκρούς είναι δείγμα πολιτισμού και όχι μόνο, καθώς η αγάπη για τους ανθρώπους που χάσαμε είναι αστήρευτη και αλησμόνητη όπως και μνήμη τους. 

Ο Δημήτρης Νίκας είναι Πολιτικός Μηχανικός – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την “Νέα Δύναμη” του Παναγιώτη Γρηγοριάδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου