Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Νικητές απέναντι στη βροχή, η Μενιδιάτικη Παράδοση και το κέφι …

… στο Αποκριάτικο ξεφάντωμα της ΔΗΚΕΑ






Μπορεί ο καιρός να θέλησε να τους τα κάνει μούσκεμα, αλλά όλοι εκείνοι που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στις ξεχωριστές και γεμάτες παράδοση αποκριάτικες εκδηλώσεις της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών (ΔΗΚΕΑ) δεν πτοήθηκαν! 

Έτσι το πρωί του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου η κεφάτη παρέλαση των Καρναβαλιστών με πρωταγωνίστρια την «Καμήλα» για την οποία συνεργάστηκαν με ιδιαίτερο κέφι και μεράκι, ο Όμιλος Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Τσεβάς» και ο Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος ο Κόκκινος Μύλος συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αχαρνών απ΄όπου και ξεκίνησαν την θριαμβευτική πορεία τους προς την Κεντρική Πλατεία Αχαρνών. 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που ήταν το κρύο και η βροχή οι μασκαράδες και η «Καμήλα» με σύμμαχο το αστείρευτο κέφι και τα πειράγματα που έδωσαν και πήραν, πορεύτηκαν ως την Πλατεία που τους περίμεναν οι παραδοσιακές ντόντιλιες και άλλα εξαίσια κεράσματα! 
Για του λόγου το αληθές δείτε ένα χαρακτηριστικό video


Αξίζει δε να σημειωθεί πως τις ντόντιλιες φρόντισαν και μαγείρεψαν έτσι όπως μόνο εκείνες ξέρουν οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών.



Και το έκαναν με ιδιαίτερο μεράκι καθώς τα κιλά του κεράσματος δεν ήταν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 85! 

Η υπέροχη αποκριάτικη γιορτή περιλάμβανε επίσης διαγωνισμό της καλύτερης στολής με τις πρώτες να κερδίζουν από ένα τάμπλετ, ενώ υπήρξε και ενεργός συμμετοχή των Καλλιτεχνικών Τμημάτων της ΔΗΚΕΑ με τα παιδιά να εκπαιδεύονται στην κατασκευή αποκριάτικης μάσκας! 

Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκαν άλλωστε και πινιάτες που περιλάμβαναν πλούσιο κέρασμα για τα παιδιά με σοκολάτες και γλυκίσματα! 

Φιλόξενη οικοδέσποινα της όμορφης εκδήλωσης η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Μαρία Ναυροζίδου, έχοντας στο πλευρό της για μία ακόμη φορά τους άξιους συνεργάτες της, φρόντισε ώστε να μην λείψει τίποτα από κανέναν. 

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν πως ξεκίνησε υπό βροχή στις 12 το μεσημέρι και παρά τα τερτίπια του καιρού το κέφι κράτησε αμείωτο ως τις 3! 

Με αυτά τα ωραία και του χρόνου, μ’ έναν λαμπρό ήλιο! 

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι ιδού και λίγα λόγια για τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα

Μακαρόνια ντόντιλιες – κρίμπιλιες.


Ένα παραδοσιακό φαγητό που έφτιαχναν οι Μενιδιάτες, ήταν τα ζυμωτά μακαρόνια. Αυτά είχαν δύο ονομασίες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Αν, λοιπόν, ήταν μακριά, τα έλεγαν “κρίμπιλιες”, ενώ αν ήταν παχιά και κοντά, τα έλεγαν “ντόντιλιες”. Τα μακαρόνια αυτά φτιάχνονταν με προζύμι, χωρίς μαγιά, το οποίο αφού το ζύμωναν, το έπλαθαν σε σχήμα μπαστουνιού. Το κάθε μπαστούνι, το πασπάλιζαν με αλεύρι. Ύστερα, έριχναν τα μπαστούνια σε νερό που έβραζε, είτε ολόκληρα (κρίμπιλιες), είτε αφού τα έκοβαν σε μικρά κομμάτια (ντόντιλιες). Τα μακαρόνια αυτά, τρώγονταν, καθ’ όλη τη διάρκεια των Αποκρεών, με πολύ τυρί και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, να κατέχουν την πρώτη θέση στο αποκριάτικο τραπέζι των Μενιδιατών.

Το έθιμο της «Καμήλας» 

Κάτι πρωτότυπο που είχαν στο καρναβάλι τους οι Μενιδιάτες, ήταν η Καμήλα. Την Καμήλα περίμεναν να περάσει από τη γειτονιά τους μικροί και μεγάλοι. Οι μοναδικοί Μενιδιάτες που για πολλά χρόνια ασχολήθηκαν με την Καμήλα, το γέλιο και τη χαρά, ήταν ο Θανάσης Κουμπούρης ή Θανασπατέρας και ο Φάνης Καμπόλης.
Οι δύο αυτοί Καμηλιέρηδες, για 25 χρόνια ψυχαγωγούσαν, κάθε χρόνο, το Μενιδιάτικο κόσμο. Αυτοί οι δύο τύποι ήταν από τη φύση προικισμένοι να παριστάνουν το γελωτοποιό. Ήταν άφθαστοι μίμοι και επιδέξιοι κωμικοί. Στη μάντρα του Θανασπατέρα, που ήταν απέναντι από την πλατεία του Καράβου, γινόταν η κατασκευή του ομοιώματος της Καμήλας με υλικά :
1. μια μεγάλη νεκροκεφαλή αλόγου
2. μερικές προβιές προβάτων, ομοιόμορφες
3. λίγο σκοινί
4. τέσσερα ψηλά καδρόνια
5. μερικά χλωρά καλάμια, για το σχήμα του κορμιού της καμήλας.
Το χαρακτηριστικό που έδινε ζωντάνια στην Καμήλα, ήταν το κροτάλισμα της μασέλας της και το στριφογύρισμα του λαιμού και της κεφαλής. Για να κινείται η Καμήλα, είχαν κλειστεί μέσα δύο νέοι συνεργάτες των Καμηλιέρηδων , ο ένας για να βαστά ένα σκοινάκι που κουνούσε τη μασέλα της Καμήλας, ρυθμικά και ο άλλος κρατούσε ένα μικρό κοντάρι, καρφωμένο στο κέντρο, στο εσωτερικό της πλάτης της Καμήλας, για να την κάνει να χορεύει και να βαδίζει. Οι δύο Καμηλιέρηδες, βαμμένοι και μασκαρεμένοι με απλές φουστανέλες, πείραζαν τον κόσμο με τα χονδρά αστεία τους. Στο διάβα τους συνοδεύονταν από νταούλι και πίπιζα. Η λαοθάλασσα από παιδόκοσμο και μεγάλους, που ακολουθούσε τον καρνάβαλο, ήταν μοναδικό φαινόμενο. Αυτή η εκδήλωση κρατούσε δύο μέρες και χάριζε σ’ όλους, γλέντι και χαρά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου