Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Σπύρος Βρεττός: «Φτάσατε τον Δήμο σε αδιέξοδο και σήμερα μας ζητάτε να ψηφίσουμε το «μνημόνιο» του παρατηρητηρίου»


Καταπέλτης η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΑχαρΝΕΩΝ Ελπίδα στο Δημοτικό συμβούλιο Αχαρνών της 8ης Απριλίου 

Ο Σπύρος Βρεττός, αρχικά παρατήρησε ότι στις αρχές του 2016 η Δημοτική Αρχή κακώς αποφάσισε πως για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2016 έπρεπε να πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Αυτή η πολύμηνη προσπάθεια για τη λήψη του δανείου της τάξης των 10 εκατ. περίπου, μετατράπηκε σε εμμονή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και συνοδεύτηκε από πολλά λάθη, κωλυσιεργίες  και παραλήψεις, με αποτέλεσμα να φτάσει ο Αύγουστος και ο Δήμος Αχαρνών να μην έχει προϋπολογισμό. Αργότερα ήρθε και η αρνητική απάντηση του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να πιστώσει στον Δήμο το δάνειο, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών να υποχρεώσει τον Δήμο να ενταχθεί στο παρατηρητήριο.

 «Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε επισημάνει εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ήταν λάθος η στάση της Δημοτικής Αρχής. Εξαρχής είχαμε δηλώσει πως το δίλημμα <<Δάνειο ή Παρατηρητήριο>> ήταν εσφαλμένο. Ήμασταν κάθετα αντίθετοι στη λήψη δανείου καθώς και αντίθετοι στο να μπει ο Δήμος στο Παρατηρητήριο-Μνημόνιο. Επανειλημμένως είχαμε τοποθετηθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πως έπρεπε να ακολουθήσουμε τρίτη λύση. Ποια ήταν; Μείωση δαπανών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε αναφέρει πως σε έναν Δήμο με 110 εκατ. περίπου προϋπολογισμό θα μπορούσαμε αν εξαιρέσουμε τις ανελαστικές δαπάνες να κάνουμε μια εξοικονόμηση της τάξης του 10%, δηλαδή όσο χρειαζόμασταν για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό.» είπε στη συνεδρίαση ο Σπύρος Βρεττός ο οποίος δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και συνέχισε λέγοντας:
«Παρόλα αυτά οι πολιτικές επιλογές της Διοίκησης οδήγησαν αναγκαστικά το Δήμο στο παρατηρητήριο τον Αύγουστο του 2016 και στη συνέχεια ο Δήμος έπρεπε να καταρτίσει σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης (ΣΟΕ). Μετά από μεγάλη κωλυσιεργία και καθυστέρηση χωρίς διάθεση συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τον Δεκέμβριο του 2016 η Δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης το οποίο δεν έλαβε την απολυτή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα και το παρατηρητήριο να στέλνει στο Δήμο νέο ΣΟΕ για να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την Δημοτική Αρχή πανικόβλητη να προσπαθεί άλλοτε να πείσει και άλλοτε να “εκβιάσει” τους Δημοτικούς Συμβούλους να το ψηφίσουν.»

Στο τέλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως μερικά από τα άρθρα που περιλαμβάνει το ΣΟΕ το οποίο ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εξάντληση των μέτρων εισπραξιμότητας των οφειλετών πέραν της δέσμευσης του ΑΦΜ, δηλαδή με απλά λόγια προβλέπει έως και κατασχέσεις παρουσιών καθώς επίσης προβλέπει και επιμήκυνση των υφιστάμενων Δανείων του Δήμου μέσω παρακαταθηκών σε βάθος 25ετίας, με αύξηση των τοκοχρεολυσίων συνολικά περίπου στα 15 εκατομμύρια. 
Με τις εσφαλμένες πολιτικές επιλογές της Διοίκησης ο Δήμος μπήκε σε μια περιπέτεια εσωτερικού μνημονίου το οποίο όπως φαίνεται δεν θα είναι πρόσκαιρο, αλλά θα διαρκέσει μερικά χρόνια, με μια πρώτη εκτίμηση τουλάχιστον έως το 2021, όπως είπε ο Σπύρος Βρεττός, το οποίο φαίνεται ότι θα έχει επιπτώσεις στις τσέπες των Δημοτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου