Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ευκαιρία για απομάκρυνση των στάβλων από το Μενίδι

Νομιμοποίηση με πολύ χαμηλά πρόστιμα

Διευκολύνσεις στην έκδοση αδειών, νομιμοποίηση με χαμηλά πρόστιμα και μετεγκατάσταση όταν είναι απολύτως απαραίτητο φέρνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται μέσα σε οικισμούς. 

  • Αγρότης
  • 12:00, 28/3
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στην Αττική, οι στάβλοι που στερούνται αδειοδότησης φτάνουν περίπου τους 200 και εντοπίζονται στα Σπάτα, στο Μενίδι, στο Καπανδρίτι, κ.α.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στην Αττική, οι στάβλοι που στερούνται αδειοδότησης φτάνουν περίπου τους 200 και εντοπίζονται στα Σπάτα, στο Μενίδι, στο Καπανδρίτι, κ.α.
Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη εντός των επόμενων ημερών, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται τροποποιήσεις και στο άρθρο 17 του νόμου 4056/12 για τα ανεπιτήρητα ζώα, τα οποία πλέον θα τα... μαζεύει η Αστυνομία.
Λύση
Ειδικότερα, η ΚΥΑ αναμένεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, νομιμοποιώντας μη αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν εντός ορίων οικισμών σε όλη τη χώρα. Eτσι, για να παραμείνουν στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα, και να λάβουν οριστική άδεια, οι στάβλοι θα πρέπει να είχαν εγκατασταθεί πριν από την έναρξη του νόμου 4056/2012 για την κτηνοτροφία, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις από εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.ά.).

Στην περίπτωση ωστόσο που οι στάβλοι προϋπάρχουν του 2012 αλλά δεν πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να απομακρυνθούν, αλλά ο ιδιοκτήτης θα αποζημιώνεται από τον φορέα, υπέρ του οποίου επιβάλλεται η μετεγκατάσταση (π.χ. υπουργείο Εθνικής Aμυνας, νοσοκομεία, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων κλπ.).
Εκτιμάται ότι η υπουργική απόφαση θα δώσει λύση σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στον αέρα και δέχονται βροχή μηνύσεων από τους περιοίκους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στην Αττική, οι στάβλοι που στερούνται αδειοδότησης φτάνουν περίπου τους 200 και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές όπως στα Σπάτα, στο Μενίδι, στο Καπανδρίτι, στην Πάρνηθα, στο Μαρκόπουλο κ.α.
Στον νομό Ροδόπης λειτουργούν περί τις 700 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εντός ορίων οικισμών, στη Φλώρινα περίπου 2.000 στάνες, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές όπως σε Λακωνία, Κορινθία, Τρίκαλα, Καβάλα, Καστοριά, Κοζάνη, Eβρο κ.α.
Παράλληλα με την έκδοση της ΚΥΑ, το επιτελείο του κ. Τσιρώνη ετοιμάζει αλλαγές και σε διατάξεις του νόμου για την κτηνοτροφία.
Ειδικότερα, θα υπάρξουν διευκολύνσεις και για όσους διατηρούν στάνες εντός προστατευόμενων περιοχών Natura, δίπλα σε ποτάμια και λίμνες, εντός δασικών εκτάσεων, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.
Διορθώσεις θα υπάρξουν και στο άρθρο 17 του 4056/2012 για τη διαχείριση των ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών), τα οποία έχουν αφεθεί από τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα.
Eως σήμερα οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των συγκεκριμένων ζώων, έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκποίηση, σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.
Oμως η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου δεν λειτούργησε, καθώς σε πολλές περιπτώσεις κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα των δημοτικών υπαλλήλων που προσπάθησαν να επιβάλουν τον νόμο.
Eτσι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διαδικασία θα εμπλακεί και η Αστυνομία, η οποία θα συμμετέχει στα συνεργεία που συγκροτούνται για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων ώστε να αποδίδονται και ποινικές ευθύνες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που θα περισυλλέγονται, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης τους να τα αναζητά εντός δεκαημέρου. Διαφορετικά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου και η εκποίησή τους ή των προϊόντων που προέρχονται από τα συγκεκριμένα ζώα θα γίνεται με πλειστηριασμό, αν και οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να τα διαθέτουν και δωρεάν σε φιλανθρωπικούς φορείς.
Χριστίνα Χατζηγεωργίου
ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου