Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Απολογισμός πεπραγμένων της τ. Αντιδημάρχου Ελένης Σαχσανίδη για τη θητεία της στην Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Αχαρνών

Απολογισμός πεπραγμένων (Σεπτέμβριος 2014 - Φεβρουάριος 2017)
Πριν δυόμιση χρόνια, αμέσως μετά την εκλογή μου ως δημοτικής συμβούλου, ορίσθηκα αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής. Ήταν η πιο απαιτητική αποστολή που κλήθηκα να φέρω σε πέρας στα 12 έως τότε χρόνια ενασχόλησής μου με τα δημοτικά πράγματα. Και μάλιστα σε ένα τομέα νευραλγικό, όπου η βαρύτητα της κρίσης που υφιστάμεθα γίνεται στο πλήρες της μέγεθος αντιληπτή, καθώς αφορά τις στοιχειώδεις, βιοτικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Αυτήν την ευθύνη την ανέλαβα με προθυμία και όρεξη για δουλειά, καθώς είχα ήδη εκφράσει την επιθυμία να αξιοποιήσω  την εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας ως μέλος του Κεντρικού Ταμείου Ενοριακής Δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και ως επίτροπος του Ιερού Ναού Αγ. Βλασίου. Πίστευα εξάλλου ότι η επιτυχία της νέας διοίκησης θα κρινόταν μεταξύ άλλων από το πόσο αποτελεσματικά θα κινούνταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ή επέκτασης κοινωνικών δομών.
Παρέλαβα λοιπόν μια διεύθυνση που με όλες τις μέχρι τότε φιλότιμες (καλοπροαίρετα σκεπτόμενη) προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης (δεν έχει νόημα η σύγκριση με διοικήσεις των δημοτικών περιόδων προ κρίσης) δεν είχε προσαρμόσει εύστοχα τις δράσεις της στην κατάσταση μετά το 2010, ενώ στο όραμά μου είχε τη δυναμική σημαντικών παρεμβάσεων. Η Κοινωνική Πολιτική κατά το σχεδιασμό που αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή επρόκειτο να καθιερωθεί ως κεντρικός κόμβος σε ένα δίκτυο φορέων κρατικών -και μη- με στόχο την απάντηση στα δύσκολα κοινωνικά προβλήματα. Ως αυθεντικός εκφραστής αυτών των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο η Κοινωνική Πολιτική θα πρωτοστατούσε σε συνέργειες με ιδιώτες, οργανώσεις και, φυσικά, με την Εκκλησία. Ειδικά ως προς την τελευταία είναι αυτονόητο ότι Πολιτεία και Εκκλησία στο πλαίσιο των σχέσεων συναλληλίας δεν μπορούν παρά να έχουν κοινό τόπο την κοινωνική πολιτική. Έτσι, στο διάστημα που ακολούθησε αναπτύχθηκε ένα πολυσχιδές έργο, που συνοπτικά ανάγεται στη συντονισμένη και εξαντλητική αναζήτηση πόρων για την κάλυψη πραγματικών αναγκών με ταυτόχρονο νοικοκύρεμα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει:

·                     Ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου (η κορωνίδα των επιτευγμάτων)
·                     Δράσεις μέσω του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους)
·                     Διανομές τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής (εσωτερικά γνωστό ως «μικρό ΤΕΒΑ»)
·                     Έκτακτες διανομές τροφίμων (τακτικές στην πραγματικότητα, περισσότεροι από 1.200 τόνοι τροφίμων τη διετία 2015-2016)
·                     Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» με ωφελούμενους άτομα και οικογένειες που στερούνται κατοικίας, διαβιούν σε επισφαλή ανεπαρκή -ακατάλληλη κατοικία.
·                     Δίκτυο Υγιών Πόλεων (υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου υγιών πόλεων στο οποίο είναι ενταγμένος ο Δήμος Αχαρνών)

Σημειωτέες και οι προϋπάρχουσες δράσεις, οι οποίες διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν:
·                     Αιμοδοσίες (εθελοντικές αιμοδοσίες στο Δήμο σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ)
·                     Ημερίδες ενημέρωσης (ενημερώσεις σε ΚΑΠΗ, σχολεία για θέματα Υγείας)
·                     Εμβολιασμοί (δωρεάν εμβολιασμός σε ανασφάλιστα παιδιά σε εφαρμογή του προγράμματος «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα όχι απροστάτευτα»)

Ειδικότερα:
Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο
Η κοινωνική πολιτική προηγουμένως ασκούνταν επί της ουσίας μέσω Μ.Κ.Ο., η οποία μεταξύ άλλων είχε την ευθύνη λειτουργίας κοινωνικού παντοπωλείου. Ο Δήμος ήταν μεσάζων ευρωπαϊκού προγράμματος, από το οποίο επιχορηγήθηκε η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χωρίς όμως να παρουσιάσει ιδιαίτερο έργο, δημιουργώντας αντίθετα μια υποτυπώδη, αναποτελεσματική δομή που δεν απαντούσε στα προβλήματα των συνδημοτών. Ταυτόχρονα ο Δήμος επιβαρυνόταν με βαρύ λειτουργικό κόστος επωμιζόμενος τη μίσθωση ιδιωτικού χώρου. Με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών δόθηκε τέλος σε αυτήν την κατάσταση και επετεύχθη το απόλυτο:
-        Ιδρύθηκε νέο κοινωνικό παντοπωλείο, αυτή τη φορά ως δημοτική δομή σε ιδιόκτητο ακίνητο του Δήμου,
-        βελτιώθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες,
-        απαλλάχθηκε ο Δήμος από την καταβολή μισθωμάτων,
-        αξιοποιήθηκε κτήριο που ρήμαζε επί χρόνια, στις Εργατικές Κατοικίες του Προφήτη Ηλία, και το οποίο παραδόθηκε προς χρήση πλήρως ανακαινισμένο· η επιλογή δε αυτή δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης μιας μέχρι πρότινος ξεχασμένης γειτονιάς στην εσχατιά της πόλης.
Ο Δήμος απέκτησε μια νέα κοινωνική δομή εγκατεστημένη σε ένα προσεγμένο χώρο με πλήρη τεχνικό, υλικό και άυλο, εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου συστήματος μηχανογράφησης. Βασικό στοιχείο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου ήταν η διαρκής μέριμνα για την πληρότητα σε αγαθά. Για την πληρότητα μάλιστα αυτή, η οποία διατηρούνταν και μετά τις συχνές διανομές σε δικαιούχους, έχω δεχθεί ευμενή σχόλια από τεχνοκράτες και συναδέλφους από άλλους διοικητικούς φορείς. Εύσημα πρέπει να αποδοθούν στο μεγάλο ευεργέτη αυτού του έργου, τον Αθανάσιο Μαρτίνο, η ιλιγγιώδης δωρεά του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίησή του, και, μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και στους λοιπούς χορηγούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ως σταθερός, πολύτιμος και με στρατηγική σημασία αρωγός η Εκκλησία, μέσω της Μητροπόλεώς μας, όπως προανέφερα. Ειρήσθω εν παρόδω, ήταν η ευτυχής συγκυρία της γνωριμίας μου με τον κ. Μαρτίνο την περίοδο της δραστηριοποίησής μου εντός της Εκκλησίας, μέσω της οποίας ήρθα σε επαφή με το φιλανθρωπικό του έργο, που αποτέλεσε τη βάση της σύμπραξής μας. Οφείλω να εκφράσω τις εγκάρδιές μου ευχαριστίες, ειδικότερα, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα και στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, Πρωτ. Εμμανουήλ Σέρβο, καθηγητή μου στο λύκειο και μέντορά μου, για την εμπιστοσύνη που συνέχισαν να δείχνουν στο πρόσωπό μου στη νέα δυνατότητα συνεργασίας μας που παρουσιάστηκε με την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων στο Δήμο, καθώς και στους ιερείς των ενοριών της πόλης μας για τις κατά τόπους κοινές μας δράσεις.
ΤΕΒΑ
Εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής με δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), σχετικά με τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης και συνοδευτικά μέτρα που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
Διανομές σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και «έκτακτες» διανομές
Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και άλλους Ο.Τ.Α. υπό την αιγίδα της πραγματοποιούνταν διανομές τροφίμων. Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι επιπλέον αυτών διενεργούνταν έκτακτες διανομές, οι οποίες στο Δήμο Αχαρνών -ίσως το μοναδικό δήμο στη χώρα-  είχαν γίνει τακτικές. Συνολικά τα έτη 2015-2016 διανεμήθηκαν περισσότεροι από 1200 τόνοι τροφίμων. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνταν χάρη στην προσωπική μου εμπολοκή σε διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις, με την ευθύνη ακόμη και της γραμματειακής υποστήριξης των διαδικασιών, και με την αυτοπρόσωπή μου παρουσία και βοήθεια στο μέτρο του δυνατού, και χάρη στη συνδρομή των υπαλλήλων και των εθελοντών που επωμίζονταν τη διοικητική διευθέτηση της διανομής, τη συσκευασία, τις φορτοεκφορτώσεις και όσα άλλα απαιτούνταν για να εξυπηρετηθούν 1.000 έως 2.000 δικαιούχοι ανά διανομή. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στους δύο αυτούς στυλοβάτες του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης των δημοτικών κοινωνικών δομών. Νιώθω ευτυχής που μέσα στις δυσκολίες που αντιμετώπισα κατόρθωσα να κινητοποιήσω τους υπαλλήλους  της Κοινωνικής Πολιτικής γύρω από το νέο τρόπο σκέψης και δράσης που κόμισα, ώστε όλοι να αισθάνονται περήφανοι ως κοινωνοί του μεγάλου έργου που βρισκόταν σε εξέλιξη. Και φυσικά θεωρώ προσωπική επιτυχία και το γεγονός ότι συσπείρωσα γύρω μου μια ομάδα εθελοντών από συνδημότες  με τους οποίους δε γνωριζόμασταν και οι οποίοι εκτιμώντας την προσπάθεια που κατέβαλλα δέχθηκαν να παράσχουν στήριξη, όπου απαιτούνταν, δίνοντας το παράδειγμα με την εργώδη τους συνεισφορά. Τους αξίζουν τα ειλικρινή συγχαρητήρια όλων μας.
Κλείνοντας, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και με τη διαρκή άλλωστε συνεπικουρία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Κατσιγιάννη, για την ένταξη των σχεδιαζόμενων δράσεων στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία  Κοινωνικού Φαρμακείου και την περαιτέρω ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ακόμη, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διοικητικού φορτίου που δημιουργούν η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του αριθμού των δικαιούχων αυτών, πρόκειται να δημιουργηθεί Κέντρο Κοινότητας με προτεραιότητα τη διάχυση της πληροφορίας για θέματα παροχών της κοινωνικής πολιτικής, ενώ θα προσφέρονται και υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης. Τέλος, έγινε το πρώτο βήμα για την ίδρυση  Κοινωνικού Συμβουλευτικού Κέντρου, αποστολή του οποίου θα είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ώστε απομένει μόνο η σχετική απόφαση από την Περιφέρεια. Δεν είναι τυχαία η στήριξη  του Δήμου μας για την υλοποίηση αυτών των έργων, καθώς ο υπερβάλλων ζήλος που επιδείχθηκε και τα απτά δείγματα γραφής που παρουσίασε η Κοινωνική Υπηρεσία προσέφεραν εχέγγυα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας και αποτέλεσαν καταλύτη  για τη συνηγορία της Περιφέρειας. 
Με βάση τα παραπάνω νιώθω περήφανη για όλα αυτά που επετεύχθησαν υπό την καθοδήγησή μου. Δεν είναι υπερβολή αυτό που έχω ξαναπεί, ότι, δηλαδή, αν υπήρξε πρόοδος στα δυόμιση αυτά χρόνια, η Κοινωνική Πολιτική διεκδικεί μεγάλο -αν όχι το μεγαλύτερο- μερίδιο. Τέθηκε ψηλά ο πήχης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, επαυξήθηκε το ενεργητικό του Δήμου σε υποδομή και τεχνογνωσία. Μπορούμε πλέον να πούμε ότι υπάρχει ένα δημοτικό κοινωνικό κεκτημένο το οποίο καλούνται οι επόμενες διοικήσεις τουλάχιστον να διατηρήσουν, αν δεν μπορούν να το ενισχύσουν. Το κεκτημένο αυτό ανήκει στην κοινωνία και η διαχείρισή του ελέγχεται…
                                                                                
                                                                                  Αχαρνές, 24 Μαρτίου 2017
                                                                                                          Ελένη Σαχσανίδη
                                                                                               Δημοτική Σύμβουλος Αχαρνών
                                                                                                                     Πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής                                                                                                      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου