Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Μια κυρία βόσκει πρόβατα στο Μενίδι

Μάγδα Κοντογιάννη: Οι νεοαστοί ήρθαν «κατεπάνω» μας

Πανάγος Γιάννης |  28/08/2017 - 09:15 πμ
Χαµένη µάχη είναι αυτή που δεν έδωσες ποτέ! Κάπως έτσι φαίνεται να σκέφτεται η Μάγδα Κοντογιάννη, η γυναίκα θεµατοφύλακας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Αττική, η Αρβανίτισσα που όχι µόνο δεν λέει να εγκαταλείψει την κτηνοτροφική της µονάδα στο Μενίδι προς χάριν της καλώς ή κακώς νοούµενης αστικής ανάπτυξης, αντίθετα, κάνει ό,τι µπορεί για να συσπειρώσει τους… τελευταίους των Μοϊκανών, χαράσσοντας νέα γραµµή αντίστασης στην αστική επέλαση.
Αφήνοντας τους αγρότες ανεκπαίδευτους, υφαρπάζουν τη δυνατότητά τους να παράγουν υπεραξία
Απ’ ότι φαίνεται αυτός ο «πόλεµος» θα έχει διάρκεια, ωστόσο, από τον καιρό που η Μενιδιάτισα είναι στην πρώτη γραµµή, έχουν κερδηθεί κάποιες «µάχες». Οι τελευταίες θετικές αποφάσεις για την αδειοδότηση των στάβλων π.χ. είναι αποτέλεσµα και δικών της αγώνων, που συνδέονται µε την έκφραση της αγωνίας παραδοσιακών κτηνοτρόφων και γνήσιων επαγγελµατιών του χώρου να διασώσουν τις εκµεταλλεύσεις τους, ακόµα και στα όρια κάποιων οικισµών. «Οι αγρότες φροντίζουν το περιβάλλον, δεν το καταστρέφουν, ούτε το καταπατούν, ούτε το κυνηγούν χάριν αναψυχής», τονίζει µε κάθε ευκαιρία η Μάγδα Κοντογιάννη. «Ζούµε συµβιωτικά µε το δάσος και την υπόλοιπη φύση. Οι αγροτικές κοινωνίες στην ύπαιθρο της πατρίδας µας ζούσαν και ζουν σε ισορροπία µε το φυσικό τους περιβάλλον. Οι αγρότες όλοι είναι παραγωγοί πραγµατικού πλούτου», δηλώνει µε έµφαση. «Μικρού µεν αλλά πραγµατικού πλούτου. Απλά οι πλούσιοι, βρίσκονται στο δευτερογενή και τριτογενή τοµέα, αρπάζοντας τη δυνατότητα της διαχείρισης του παραγόµενου πλούτου από τους ίδιους τους αγρότες. Ίσως, ακριβώς, για να µπορέσουν να υφαρπάξουν τον παραγόµενο πλούτο από τους αγρότες, άφησαν την αγροτική εκπαίδευση χωρίς αγροτικά επαγγελµατικά σχολεία».«Το κυριότερο πάντως, είναι ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί η αγάπη για την αγροτική ζωή και οι αναγκαίες κοινωνικές δεξιότητες. Χωρίς κοινωνικές δεξιότητες δεν γίνεται αγροτικό σχολείο. Είναι χρήσιµο οι εκπαιδευόµενοι να ζήσουν µαζί, κάτω από την ίδια στέγη, σαν µια αγροτική κοινωνία. Και η αγροτική κοινωνία δεν µοιάζει µε την αστική κοινωνία». 
«Στην αρχή ξεκινήσαµε επειδή συνειδητοποιήσαµε ότι αν δεν ενωθούµε θα µας «εξαφανίσουν» οι νεοαστοί που ήρθαν «κατεπάνω» µας. Σήµερα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει 363 µέλη και παρουσιάζει συνεχή δυναµική. Είναι ίσως ο µεγαλύτερος κτηνοτροφικός σύλλογος στη χώρα. Άλλωστε στην Αττική εκτρέφονται περίπου 250.000 γιδοπρόβατα.    

BIOΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε πριν 46 χρόνια στο Μενίδι. Η 4ης γενιάς κτηνοτρόφος πήρε από τους γονείς, την Αρβανίτισα κ. Κατερίνα και τον Βλάχο κ. Βασίλη, τις απαραίτητες γνώσεις και την πείρα. Ωστόσο, δεν σταµάτησε να µαθαίνει ποτέ. Παρακολουθεί συνέχεια σεµινάρια και ηµερίδες και πρόσφατα γύρισε στα θρανία, παρακολουθώντας µαθήµατα σε εσπερινό γυµνάσιο και λύκειο δεύτερης ευκαιρίας. Αποφοίτησε από την Σχολή Επαγγελµάτων Κρέατος και είναι Αδειούχος Εκδοροσφαγέας, καθώς και Επαγγελµατίας Οδηγός µεταφοράς ζώων. ∆ιατηρεί στην Αττική µια µικρή προβατοτροφική εκµετάλλευση και είναι Γραµµατέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», που αυτή τη στιγµή µετρά 363 µέλη. 

ΠΗΓΗ: agronews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου