Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πάρνηθα: Κάλεσμα για εθελοντική δασοπυροπροστασία από τον ΕΔΑΣΑ

Tρεις δεκαετίες συμπλήρωσαν οι εθελοντές του ΕΔΑΣΑ (εθελοντές δασοπυροπροστασίας Αττικής) στην εθελοντική πυροφύλαξη της Πάρνηθας και καλούν κάθε ενδιαφερόμενο/η να ενισχύσει την προσπάθειά τους.
Όλα αυτά τα χρόνια από τα πυροφυλάκια πέρασαν χιλιάδες εθελοντές και εντοπίστηκαν εκατοντάδες πυρκαγιές. Ο ΕΔΑΣΑ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «μεγάλωσε και εξελίχθηκε, έγινε πρότυπο εθελοντικού συλλόγου, με πιστοποίηση ISO, με πυροσβεστικό όχημα, με νέες δράσεις και πάντα με ανήσυχο πνεύμα.
Όμως πυρήνας της δράσης του ΕΔΑΣΑ παραμένουν πάντα οι εθελοντικές πυροφυλάξεις στην Πάρνηθα: μια εθελοντική δραστηριότητα που προσφέρει πολύτιμη έγκαιρη προειδοποίηση για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και ανεπανάληπτες εμπειρίες στους εθελοντές που συμμετέχουν.
Έτσι λοιπόν και φέτος ο ΕΔΑΣΑ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους καλεί να αποδράσουν από τη ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας, περνώντας μια νύχτα στη δροσιά της Πάρνηθας και προσφέροντας το χρόνο τους στη φύλαξη του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής. Του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που ανακάμπτει πια από την καταστροφή του 2007, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από τις πυρκαγιές που ξεσπούν στις παρυφές του – όπως έγινε και πέρυσι, με την τριήμερη πυρκαγιά στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο με δυνατότητα ύπνου σε στρωματάκια, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς επικεφαλής της ομάδας πυροφύλαξης είναι πάντοτε εκπαιδευμένα μέλη του ΕΔΑΣΑ.
«Τα πυροφυλάκια, πέρα από την πρακτική αξία τους για την πρόληψη των πυρκαγιών, είναι και πραγματικά σχολεία εθελοντισμού. Η εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς, σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο», τονίζουν οι συντονίστριες δασοπυροφυλάξεων του ΕΔΑΣΑ, Δήμητρα Στάθη και Άννα Κόρκινα. «Ακόμα και μία μόνο βάρδια έχει μεγάλη αξία, γιατί το πυροφυλάκιο πρέπει να είναι στελεχωμένο κάθε βράδυ. Ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του».
Αν λοιπόν θέλετε κι εσείς να συμβάλετε στην προστασία της Πάρνηθας και να απολαύσετε την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού, την ανεπανάληπτη θέα των πυροφυλακίων και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον ΕΔΑΣΑ».
Info
EΔΑΣΑ. Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, Τ.Κ. 104 31
τηλ.: 210-5200680, fax: 210-5200681
Τα γραφεία του Ε.ΔΑΣ.Α. είναι ανοιχτά κάθε Τετάρτη 19:00 – 21:00 όλο το έτος
Το τηλ. κέντρο λειτουργεί κατά την αντιπυρική περίοδο: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 5.00 – 9.00 μ.μ. και εκτός αντιπυρικής περιόδου κάθε Τετάρτη 19:00-21:00.
Ηλεκτρονική αλληλογραφία: edasa@otenet.gr

ΠΗΓΗ: ert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου