Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ: Όταν υπάρχουν θέματα που πονάνε, κάποιοι θέλουν να αποσυρθούν


Γράφει ο Μιχάλης Κυριαζής (http://acharnaika-nea.blogspot.gr/2017/06/19.html)
Παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονται στον Δήμο Αχαρνών και διαπιστώνοντας πως είναι αρκετοί εκείνοι που εκφράζουν δημόσια την θέση τους για τις αποφάσεις και τα έργα του εκάστοτε δήμαρχου, της εκάστοτε δημοτικής αρχής και δημοτικών συμβούλων, αποφάσισα να εκφράσω κι εγώ την θέση μου παρακολουθώντας όλα όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρώτα όμως πρέπει να επισημάνω ότι η μοναδική δημοτική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, που χρόνια τώρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της, άσχετα αν κανείς συμφωνεί ή όχι με αυτές, είναι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Δεν έχει αλλάξει θέση για τοπικά ή γενικότερα προβλήματα που έχουν έρθει κατ’ επανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο αλλά κι ούτε έχει ακολουθήσει τακτικές αντίθετες με τον θεσμικό της ρόλο. Αυτό με κάνει να νοιώθω σεβασμό για όλους εκείνους που έχουν εκλεγεί με αυτόν τον συνδυασμό εδώ και πολλά χρόνια γιατί έχουν υπηρετήσει με συνέπεια τον θεσμικό τους ρόλο.
Στα δικά μας τώρα…
Επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου επέδωσαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενοι ότι τα θέματα της ημερησία διάταξης ήταν υπερβολικά πολλά (70 με 254 σελίδες εισηγήσεων) και αυτό το θεώρησαν ως μέγιστο πρόβλημα. Υποστήριξαν πως δεν προλάβαιναν να διαβάσουν τις εισηγήσεις και πως θα έπρεπε ο αριθμός των θεμάτων ανά συνεδρίαση να είναι τουλάχιστον 25 – 30.
Θα είχε φυσικά ενδιαφέρον να αναφέρουν, ποιος από όλους εκείνους που υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας, διάβαζε στο παρελθόν τις εισηγήσεις! Γιατί, όχι μόνο οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι προηγούμενοι, ΠΟΤΕ δεν διάβαζαν τις εισηγήσεις εκτός από εκείνα τα θέματα που ήθελαν να καταψηφιστούν γιατί έτσι τους «εξυπηρετούσε»!
Η εικόνα μέχρι πρότινος του δημοτικού συμβουλίου ήταν η εξής:
Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφιζαν άκριτα όλα τα θέματα που έφερνε προς ψήφιση η Δημοτική Αρχή ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση και μερικές άλλες παρατάξεις, ξεχνώντας τι έκαναν όταν ήταν διοίκηση λίγα μόλις χρόνια πριν, έβρισκαν ένα σωρό προφάσεις για να μην ψηφιστεί το όποιο θέμα μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη δημοτική αρχή. Οι «εξυπνάδες» που λεγόντουσαν από υπεύθυνα υποτίθεται χείλη, μόνο για γέλια ήταν. Πριν μερικούς μήνες, ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δήλωσαν «ανεξάρτητοι» εκφράζοντας την διαφωνία τους με όλα όσα έκανε η Δημοτική Αρχή. Πότε το έκαναν; Μα μόλις έχασαν την θεσούλα τους! Μέχρι τότε η Δημοτική Αρχή τα έκανε όλα σωστά! Εξαίρεση στον κανόνα, ο Σπύρος Κατσούρος που δεν κατείχε κάποιο αξίωμα όταν διαχώρισε την θέση του.
Υπάρχει κάποια αντίρρηση μέχρι εδώ;
Ας δούμε όμως τι γίνεται σε άλλους δήμους.
Δήμος Αθηναίων ενδεικτικά:
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 10/02/2017 60 θέματα.
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 17/02/2017 90 θέματα!
Συνεδρίαση 21/04/2017 128 θέματα!!!
Φαίνεται πως στον Δήμο Αθηναίων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι πιο… ικανοί και μπορούν να συζητήσουν και μέχρι 128 θέματα σε μια συνεδρίαση.                    
Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ενδεικτικά:
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 7/06/2017 50 θέματα.
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 1/03/2017 47 θέματα.
Δήμος Θεσσαλονίκης ενδεικτικά:
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 25/05/2017 78 θέματα.
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 3/05/2017 55 θέματα.
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 10/04/2017 61 θέματα.
Δεν αποτελεί πρωτοτυπία ή παραφωνία ως προς την λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου ο αριθμός θεμάτων που είχε η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραφωνία ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν προσήλθαν με την δικαιολογία ότι τα θέματα ήταν… πολλά! Μήπως θα θέλανε να συντάσσουν αυτοί την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού τόσο καλά γνωρίζουν τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων;
Όμως οι γνωρίζοντες όλα όσα έχουν συμβεί στον Δήμο Αχαρνών από το 2000 και μετά, καταλαβαίνουν πως μόνο ΕΝΑΣ είναι ο λόγος της αντίδρασης. Ορισμένοι δεν επιθυμούν (για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά) να γίνει επιτέλους η εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων αυτή η μεγάλη αμαρτία που ταλαιπωρεί προμηθευτές και εργαζόμενους πολλά χρόνια.
Αν μπορούσαν όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» δημοτικοί σύμβουλοι, που υπηρέτησαν σε υπεύθυνες θέσεις (αντιδήμαρχοι – πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων) να εξηγήσουν στους δημότες γιατί δεν έκαναν τις εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων όταν ήταν διοίκηση, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Μπορούν όμως;
Τους προκαλώ!
Όσο λοιπόν υπάρχουν στην ημερησία διάταξη θέματα που «πονάνε» κάποιοι θα αγωνίζονται για να ματαιωθεί η συνεδρίαση, για να αποσυρθούν τα θέματα.
Με τον νόμο όμως που πρόσφατα ψηφίστηκε, θα πρέπει μέσα σε μια τριετία οι δήμοι να έχουν ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Αν δεν το κάνουν, θα έχουμε «καλαματιανά»!
Ο Δήμος Αχαρνών, λόγω της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων δημοτικών αρχών (αυτών που λυσσομανούν για να μην γίνουν οι εκκαθαρίσεις) βρίσκεται υπό την εποπτεία του Παρατηρητηρίου. Κι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην εξυγίανση του Δήμου. Κι είμαι βέβαιος πως θα προχωρήσει…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου