Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Zorba the Greek - «Αλέξης Ζορμπάς» με είσοδο Ελεύθερη την Κυριακή 14 Μαΐου στο Αρχελάου Θέατρο

… από τον Σύλλογο Τριτέκνων «Η Ζεστή Αγκαλιά»


"Ο σύλλογος Τρίτεκνοι Ανατολικής.Αττικής .Ζεστή.Αγκαλιά «Η Ζεστή Αγκαλιά» συνεχίζει να στηρίζει την οικογένεια και τα παιδιά της.
Από την Κυριακή 30 Απριλίου με την εθελοντική προσφορά του Ψυχολόγου μας ξεκίνησε η νέα δράση στο ζεστό χώρο του Αρχέλαου Θεάτρου.
Με επίκεντρο τα επίκαιρα θέματα της εποχής μας ξεκίνησαν οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών για το κάθε άτομο ξεχωριστά, όσο και για ολόκληρη την οικογένεια.
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι ο συνδυασμός της διασκέδασης με την έκφραση συναισθημάτων διαμέσου του διαλόγου που θα λαμβάνει χώρα μετά το πέρας της προβολής.
Συντονίζει και Αναλύει ο κ. Δημήτριος Νικ. Γιακουμάκης, Κλινικός Ψυχολόγος MSc., MSc., Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής, Αναλυτής. Τον ευχαριστούμε για την εθελοντική προσφορά του απέναντι στις οικογένειες και στα μέλη του Συλλόγου μας.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα




Επόμενη Προβολή Ταινίας: Zorba the Greek / Αλέξης Ζορμπάς (1964) 
Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00’ 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ… ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ! ! !
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ !
Λίγα λόγια για την ταινία
Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) είναι βρετανική-ελληνική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τουςΆντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Τη μουσική της ταινίας την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι. Οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη.

Ιστορικό

Οι πρώτοι που είχαν την έμπνευση να γυριστεί ταινία το βιβλίο του Καζαντζάκη ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός Φρέντρικ Μαρτς και η σύζυγός του -επίσης ηθοποιός- Φλόρανς Έλντριτζ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Ελλάδα το 1953 είπαν σε δημοσιογράφους πως είχαν προτείνει στον Ελία Καζάν να γυρίσουν μια ταινία βασιζόμενη στον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη. Το 1954 φημολογείτο πως η ταινία θα γυριζόταν με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Ζυλ Ντασέν επιχείρησε να σκηνοθετήσει ανεπιτυχώς το βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Σοβιετικό ηθοποιό Νικολάι Τσερκάσοφ[1].
"Ο Άντονι Κουίν, μονοκόμματος, πελώριος και αξύριστος, είναι ένας τέλειος Ζορμπάς", έγραψε ο Φρέντυ Γερμανός στις Εικόνες σε ρεπορτάζ του από τα γυρίσματα της ταινίας. Στα Χανιά και στις γύρω περιοχές εκτυλίχθηκε, την άνοιξη του 1964, η ιστορία του "Αλέξη Ζορμπά" όπως την εμπνεύστηκε ο Νίκος Καζαντζάκης και τη μετέφερε στην οθόνη ο Μιχάλης Κακογιάννης. Από τους δημοφιλέστερους λογοτεχνικούς ήρωες ο Ζορμπάς ταυτίστηκε κινηματογραφικά με τον Άντονι Κουίν.
Η άφιξη στην Αθήνα του πρωταγωνιστή αλλά και άλλων διασήμων ηθοποιών κατέστησε την Κρήτη και ειδικότερα τον χώρο των γυρισμάτων στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος.
Ο Άλαν Μπέιτς ερμήνευσε τον συγγραφέα, η Ειρήνη Παππά την ελκυστική και επιθετική χήρα και ο Γιώργος Φούντας τον Μαυραντώνη. Για το ρόλο της μαντάμ Ορτάνς επελέγη στην αρχή η Σιμόν Σινιορέ. Ήρθε στην Κρήτη με ορμή και διάθεση αλλά μόλις χρειάστηκε να προσθέσει χρόνια με ειδικό μακιγιάζ πανικοβλήθηκε και αποχώρησε. Τυχερή στάθηκε η αντικαταστάτριά της Λίλα Κέντροβα που την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της. "Η αποκάλυψη της ταινίας είναι οι Κρητικοί κομπάρσοι", ισχυρίστηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης που χαρακτήρισε τον Αλέξη Ζορμπά "αναρχική κωμωδία"[2].
Η ταινία βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ:
·                    Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου στη Λίλα Κέντροβα.
·                    Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο.
·                    Όσκαρ φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλι[3]. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου