Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

«Ληστές των χρηματοκιβωτίων»: To κρησφύγετο στο Μενίδι, ο αρραβώνας και το κλεμμένο playstation


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/


Του Γιάννη Σουλιώτη 
Χάρις σε δεδομένα από άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, βίντεο από κάμερες ασφαλείας, παρακολουθήσεις υπόπτων αλλά και σε ένα κλεμμένο playstation που ενεργοποίησε στο σπίτι του στο Μενίδι το ένα από τα μέλη της σπείρας, η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη και συνέλαβε τους επονομαζόμενους «ληστές των χρηματοκιβωτίων». Το χρονικό της έρευνας με κωδική ονομασία «Strongbox» και η δράση της σπείρας, που σε διάστημα ενός έτους διέπραξε 145 ένοπλες ληστείες σε εταιρείες κυρίως στην Αττική, περιγράφονται με λεπτομέρεια στην πολυσέλιδη δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση η Ασφάλειας Αττικής.

Στα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν για ορμητήριό τους τον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στην περιοχή του στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ στο Μενίδι, καθώς και ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών της σπείρας έγινε (το βράδυ της Πέμπτης) στη διάρκεια αρραβώνα, σε χώρο εκδηλώσεων, στο Μενίδι. Προκύπτει ακόμα ότι οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να βρουν τα «επιχειρησιακά» τηλέφωνα των δραστών (αυτά που χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια ληστειών) αξιοποιώντας μια συσκευή κινητού τηλεφώνου που τα μέλη της συμμορίας άφησαν πίσω τους, μετά τη ληστεία στη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» στις Αφίδνες. «Από την άρση απορρήτου γι’ αυτήν την τηλεφωνική σύνδεση και των επαφών αυτής, προέκυψε η πλειονότητα των συνδέσεων που χρησιμοποιούσαν οι δράστες κατά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων», επισημαίνεται στα έγγραφα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, ένα στοιχείο που βοήθησε τις αρχές στον εντοπισμό των δραστών ήταν και ένα κλεμμένο playstation, μετά από ληστεία την 1ηΔεκεμβρίου του 2016 σε εταιρία στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω περιστατικό οι δράστες είχαν αρπάξει 700 ευρώ και ένα αυτοκίνητο της εταιρίας, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν 33 παλέτες, με 2.179 παιχνιδομηχανές playstation. Ακολούθησε αίτημα για άρση απορρήτου επικοινωνιών των συσκευών playstation και από την απάντηση τη μητρικής εταιρίας (Sony) και των ελληνικών παρόχων διαδικτύου, προέκυψε ότι μια εξ αυτών ενεργοποιήθηκε την επομένη της ληστείας, στο σπίτι ενός μέλους της σπείρας, στο Μενίδι.

Για συμμετοχή στη σπείρα συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα πέντε, τα περισσότερα με δευτερεύοντα - περιφερειακό ρόλο στη δράση της ομάδας. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έμεναν στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων και μάλιστα χρησιμοποιούσαν ως «καβάντζες» κοντέινερ εντός του πρώην στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ. Στο σπίτι 27χρονου, δραστήριου μέλους της σπείρας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων μια συσκευή για την παρακολούθηση των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. και αυτοσχέδια μεταλλικά καρφιά που οι κατηγορούμενοι πετούσαν στο οδόστρωμα ύστερα από ληστείες, ώστε σε περίπτωση καταδίωξης, τα περιπολικά της αστυνομίας να ακινητοποιηθούν. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις πάντως, οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που τους καταδίωξαν. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, έπειτα από ένοπλες ληστείες, η πρώτη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Sol Hellas στα Δερβενοχώρια και η δεύτερη στο εργοστάσιο αλουμινίων ΑΛΚΑΤ στον Ασπρόπυργο, αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ εντόπισαν το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών και προσπάθησαν να το ακινητοποιήσουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών: «Στη θέα των αστυνομικών, ένας εκ των δραστών πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον τους και δύο εκ των αστυνομικών ανταπέδωσαν, πυροβολώντας πέντε φορές», επισημαίνεται στη δικογραφία.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής της Ασφάλειας Χρήστος Παπαζαφείρης, αποκαλύφθηκε ότι η σπείρα εμπλέκεται και στην αιματηρή ληστεία στην «Μπετόν Πέππας» στα Ανω Λιόσια. Τον Ιανουάριο του 2016, συγκεκριμένα, πέντε άτομα είχαν εισβάλει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμβολίζοντας την κεντρική είσοδο με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Ο φύλακας ασφαλείας είχε πυροβολήσει κατά των δραστών τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν απ’ αυτούς. Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Αττικό» όπου κατέληξε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2017.

Βαρύ ποινικό παρελθόν
Πάντως, εκτός από τις σαρώσεις στα κινητά τηλέφωνα των δραστών, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας φέρονται τους τελευταίους μήνες να είχαν θέσει υπό επιτήρηση (χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους αλλά και τεχνικά μέσα) ορισμένους από τους υπόπτους για συμμετοχή στη σπείρα. Ενδεικτικά, η ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις από τους συλληφθέντες αποδίδει ενεργό ρόλο στη διάρρηξη στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε., επισημαίνοντας ότι «από τη διακριτική επιτήρηση των αστυνομικών, προέκυψε ότι στην ανωτέρω κλοπή συμμετείχαν οι ...». Αντίστοιχα, ως αποδεικτικά στοιχεία έχουν αξιοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και κάποια χαρακτηριστικά ρούχα που οι δράστες φορούσαν κατά τις ληστείες, όπως προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν στις εταιρείες. Τέλος, σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν, με κατηγορίες για κλοπές, ληστείες και ανθρωποκτονίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου