Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Άστα να κουρεύονται ...στην Ανθοκομική Έκθεση Αχαρνών

ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΥΡΑΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣΤο Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017, από τις 11.00, έως τις 18.00, στους Θρακομακεδόνες (Πλατεία Αριστοτέλους) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα μετέχει στην Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αχαρνών με την αναβίωση της Γιορτής Κουράς Προβάτων.

Η βοσκοϊκανότητα στην Μεσογειακή Ελλάδα δεν είναι αρκετή για να θρέψει τα κοπάδια των αιγοπροβάτων και γι αυτό οι κτηνοτρόφοι τα μετακινούσαν συνεχώς, ώστε να γίνεται περιοδική βόσκηση, αλλά και να ανανεώνεται η υπάρχουσα βλάστηση. Η νομαδική κτηνοτροφία ήταν η βάση της οικονομίας (μαζί με την γεωργία και αλιεία), αλλά οι κλιματικές συνθήκες, που ήταν κατάλληλες τα καλοκαίρια στα βουνά, τόσο για βόσκηση, όσο και για τυροκόμηση, δεν ήταν κατάλληλες τον χειμώνα. Τα κοπάδια ξεχειμώνιαζαν τον χειμώνα στα «χειμαδιά», συνήθως περιοχές με ηπιότερο κλίμα τον χειμώνα, και περίπου του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) ξεκινούσαν για τα ορεινά, από όπου ξανακατέβαιναν του Αγίου Δημητρίου. 

Για την ακρίβεια για να μην ξεχνούν, και να συντονίζονται καλύτερα, έβαλαν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην ημερομηνία μετακίνησης στα ορεινά. Αυτή η μετακίνηση έπρεπε να γίνει μέχρι, το αργότερο, τις 21 Μαΐου, του Αγίου Κωνσταντίνου. Τότε γινόταν και η Κουρά των προβάτων.

Βέβαια η μετακίνηση γινόταν «με τα πόδια», από τις γιδόστρατες, που ήξεραν που υπήρχε νερό πόσιμο, και διαρκούσαν αρκετές ημέρες. Τα φαγητά εκτός από το διαθέσιμο κρέας ήταν συνήθως πίττες, το «κατ΄εξοχήν» φαγητό των νομαδικών λαών, όπως οι κτηνοτρόφοι παλαιά. 

Σήμερα οι μνήμες έχουν «ξεθωρίσει» και τα οχήματα μεταφοράς ζώντων ζώων έχουν σχεδόν μηδενίσει τις μετακινήσεις, και άλλαξαν τις εκτροφές, από εκτατικές σε σταβλισμένες, με κοστοβόρες προμήθειες ζωοτροφών από μακρινά πεδινά μέρη. 

Η Κουρά των Προβάτων ήταν μια σοβαρή διαδικασία που απαιτούσε πολλούς ανθρώπους και προσπάθεια, και γι αυτό γινόταν συνεργατικά (όχι συνεταιρικά ….). Έτσι μαζεύονταν όλοι, και ήταν μια ευκαιρία για μια μορφή «γιορτής». 

Αυτήν την γιορτή-ευκαιρία αξιοποιεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής στις 3 Ιουνίου 2017, από τις 11.00, έως τις 18.00, στους Θρακομακεδόνες, για να «ανοιχτεί» στους τοπικούς νέους γείτονες, που ήλθαν στα πρώην βοσκοτόπια της υπαίθρου της Αττικής. 

Στην Γιορτή Κουράς των Κτηνοτρόφων της Αττικής έχουν σχεδιάσει οι κτηνοτρόφοι της Αττικής να περιλάβουν:

 • Ταξίδι οδικώς προβάτων από κοντινό στάβλο.
 • Επίδειξη αρμέγματος προβάτων (ηλεκτρικό αρμεκτήριο Veder)
 • Κουρά προβάτων (με χειροκίνητα ή/& ηλεκτρικά ψαλίδια)
 • Τυροκόμηση-παστερίωση (με ηλεκτρικό βραστήρα-ψύκτη INOX ST)
 • Απολύμανση μαλλιού (εικονικό, θα προσκομισθεί καθαρό μαλλί)
 • Κλώσιμο μαλλιού, νηματοποίηση με παραδοσιακή ρόκα
 • Προετοιμασία θράκας-ψήσιμο αρνιού (και πρόβατα σε φούρνο ή αλλού)
 • Εξιστόρηση δρώμενων από το μεγάφωνο (μεγαφωνική Δήμου)
 • Στις 13.00 υποδοχή φίλων και επισήμων, ανταλλαγή ευχών
 • Γευσιγνωσία με τα κοψίδια της σούβλας & φούρνου, πίτες (από μέλη μας), τυρί από την τυροκόμηση επι τόπου και κρασί από τα μεσόγεια.
 • Φωτογραφίες από δραστηριότητες των κτηνοτρόφων Αττικής
 • Χορευτικά για ακούσματα και χορούς κτηνοτρόφων περιοχής

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει συστηματικά δραστηριότητες γνωριμίας του τρόπου ζωής των μελών και των οικογενειών του με τους νεοαστούς κατοίκους της περιοχής, ελπίζοντας ότι οι συγκάτοικοι (κτηνοτρόφοι και αστοί) θα μπορέσουν τουλάχιστον να γνωρίσουν τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων που ζούσαν στην περιοχή και ίσως αυτό να γίνει η αρχή ενός νέου συμβιωτικού τρόπου και αλληλοσεβασμού των συγκατοίκων. 

Πληροφορίες: κα Μάγδα Κοντογιάννη-6906962549, κ Κώστα Μαντζουράνη-6948250720

ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου