Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ο καταυλισμός Καποτά στο Μενίδι ορμητήριο της συμμορίας των ληστών χρηματοκιβωτίων




Πηγή: http://www.newsit.gr/

Έτσι δρούσαν οι πανούργοι ληστές των χρηματοκιβωτίων! 
Τον τρόπο δράσης αλλά και το πως έφτασαν στα ίχνη της συμμορίας των ληστών των χρηματοκιβωτίων παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. Οι κακοποιοί ήταν αδίστακτοι και αποφασισμένοι ακόμα και να σκοτώσουν για να μην πιαστούν στα χέρια της αστυνομίας. Η λεία τους ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Στην παρουσίαση που έγινε σήμερα από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία που παρατέθηκαν συγκλονίζουν.

Οι ληστείες έγιναν κυρίως σε εταιρίες, σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Η συμμορία εξαρθώθηκε στις 4 και 5 Μαϊου σε συντονισμένη επιχείρηση που έγινε με άκρα μυστικότητα. Συνελήφθησαν 15 άτομα μεταξύ των οποίων και τους 4 αρχηγούς της συμμορίας. Πρόκειται για 14 Έλληνες ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και έναν 26χρονο Αλβανό.

Μέχρι σήμερα έχουν εξιχνιαστεί 145 υποθέσεις! Οι αστυνομικοί έκαναν 19 έρευνες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 8 αυτοκίνητα, 15.000 ευρώ, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM , κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας, πλήθος φορητών υπολογιστών και GPS, καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί την χαρακτηρίζουν ως μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχουν χειριστεί. Ενώ, τα μέλη της συμμορίας χαρακτηρίζονται πολύ σκληροί κακοποιοί.

Η δράση τους στα πρότυπα διεθνών συμμοριών!

Τα μέλη της συμμορίας "χτυπούσαν" στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας και στις περιοχές Ασπρόπυργου, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Αυλώνα, Σχηματαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Θηβών και Χαλκίδας, όπου διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, χρήματα, και κοσμήματα, καθώς και οχήματα, τα όποια χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τις ληστείες και στην συνέχεια τα έκαιγαν για να καλύψουν τα ίχνη τους.


Στις έρευνες της αστυνομίας σε σπίτια και κοντέινερ βρέθηκαν: 
- (8) αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, τα (3) εκ των οποίων παρουσίαζαν εμφανή ίχνη παραποίησης,
- το χρηματικό ποσό των 15.000 € περίπου,
- πλήθος κοσμημάτων μεγάλης χρηματικής αξίας,
- κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- μεγάλος αριθμός δεματικών (τα γνωστά tire up),
- αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές (είδη καρφιών) για το σκάσιμο ελαστικών,
- ρούχα που χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων,
- παιχνιδομηχανές playstation,
- μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών συσκευών, καρτών sim και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η λεία από όλες αυτές τις ληστείες εκτιμάται ότι ξεπερνά τα (10.000.000) ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε δεκάδες επιπλέον παρόμοιες ληστείες και διαρρήξεις, με παρόμοια μεθοδολογία σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών.

Η συμμορία διέθετε κεντρική δομή και ιεραρχική διάρθρωση, λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία,
κατανέμονταν σε 4 υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές, κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων, ενώ τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.

Πως έκαναν τις ληστείες

Είχαν ειδίκευση σε ληστείες κυρίως από εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, λειτουργώντας με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο. Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου λειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι για τη διευκόλυνση των εγκληματικών τους πράξεων έκαναν συγκεκριμένη προεργασία! 

Πιο αναλυτικά: 

Είχαν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία (λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς) για να καταφέρνουν να παραβιάζουν τις πόρτες εισόδου των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια.

Είχαν εφοδιαστεί με οπλισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια, τύπου Kalashnikov , ενώ στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.

Ως ορμητήριό τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ληστεία. Εκεί υπήρχαν «κοντέινερ» που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού σε αυτά έκρυβαν τα μέσα που τους διευκόλυναν στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων και σε κάποιες περιπτώσεις τα κλοπιμαία.

Χτυπούσαν πάντα ξημερώματα και ήταν αδίστακτοι

Επέλεγαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα 2 με 5 τα ξημερώματα. Ήταν ιδιαίτερα σκληροί και βίαιοι σε βάρος του προσωπικού φύλαξης ή ατόμων που έβρισκαν στους χώρους των στόχων τους, ενώ δρούσαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ακόμα και όταν ενεργοποιούνταν συστήματα συναγερμού. Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε δίσταζαν να πυροβολήσουν ακόμα και να σκοτώσουν.

Ενδεικτικά της επικινδυνότητάς τους είναι τα περιστατικά:

- οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών της Άμεσης Δράσης στις 09-01-2017 στη Μεταμόρφωση μετά από διάρρηξη σε εταιρεία,
- οι πυροβολισμοί και ο εμβολισμός οχήματος της Ο.Π.Κ.Ε. στις 07-03-2017 στην περιοχή Άνω Λιοσίων, μετά από διαδοχικές ληστείες σε δύο εταιρείες και
- οι πυροβολισμοί εναντίον ιδιοκτήτη σπιτιού στις 22-07-2016 στα Μέγαρα κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία και γραφεία εταιρειών.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ληστείας στις 28-01-2016, σε γραφεία εταιρείας ο φύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δράστες, ο οποίος πέθανε στις 12-01-2017 στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ στις 25-08-2016 κατά τη διάρκεια ληστείας σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν με αυτοκίνητο τον ιδιοκτήτη, αυτός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό με καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.

Είχαν κώδικες και τεχνικές για να μην τους πιάσουν.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της συμμορίας τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους. Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγηση των μελών τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τους ίδιους καθώς και κώδικες για την κίνησή ή τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών Αρχών.

Χρησιμοποιούσαν τσιλιαδόρους πριν την κάθε ληστεία και χρησιμοποιούσαν οχήματα που έκλεβαν από την εταιρεία ή το φύλακα, καθώς και αυτοκίνητα που είχαν κλέψει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου, μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο, ώστε να μην μπορούν οι αρχές να τα εντοπίσουν.

Σε αυτά τα αυτοκίνητα έβαζαν τα χρηματοκιβώτια που έκλεβαν και στη συνέχεια τα έκαιγαν, ώστε να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους. Χρησιμοποιούσαν και καρφιά για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα, όπως στις 01-05-2017 στο σταθμό διοδίων της Αττικής οδού, στις Αχαρνές.

Όταν έκαναν τις ληστείες φορούσαν πάντα κουκούλες full face , μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους, ενώ φορούσαν και γάντια, για να μην αφήνουν ίχνη. Αν καταλάβαιναν την ύπαρξη αστυνομίας στον στόχο τους ή στις περιοχές όπου έμεναν ή κινούνταν ή κατά τις μετακινήσεις τους, ανέστελλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δράση τους.

Έπαιρναν και μέτρα αντιπαρακολούθησης, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των διωκτικών Αρχών, με συνεχείς αλλαγές σπιτιών και κρησφύγετων, δρομολογίων, τηλεφωνικών αριθμών και μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και με στρατολόγηση νέων ατόμων, ώστε να μην μπορούν να ταυτοποιήσουν τα μέλη της οργάνωσης. Κάποιοι είναι και συγγενείς οπότε ενισχυόταν η δομή της συμμορίας.

Ιδού το video με τις δηλώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου