Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Η ζωή και το έργο του αείμνηστου Διδασκάλου ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ...

8.8.1940 – 11.4.2017

Ο Σπυρίδων Ιερέως Παναγιώτου Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1940, λίγους μήνες πριν την έναρξη του πολέμου, στην Τουρλάδα Καλαβρύτων.

Το Δημοτικό Σχολείο το τελείωσε στο χωριό του, ενώ για τη γυμνασιακή φοίτηση μετέβαινε με τα πόδια καθημερινά, σε απόσταση 5χλμ, στο πλησιέστερο κεφαλοχώρι την Κάτω Κλειτορία (Μαζέικα).

Απέκτησε πτυχίο Διδασκάλου, από την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως, ενώ αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. 

Για περίπου 10 χρόνια υπηρέτησε ως δάσκαλος σε αρκετά χωριά της Αιγιαλείας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Τύμβου Μαραθώνα και από το 1976 έως τη συνταξιοδότησή του, το 2001 σε σχολεία των Αχαρνών. Διετέλεσε Διευθυντής του 6ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών το οποίο με δική του πρωτοβουλία μετονομάστηκε σε Δημοτικό Σχολείο «Οι Τρείς Ιεράρχες».

Το 1974 νυμφεύφθηκε στις Αχαρνές, την Αναστασία Αλεπού το γένος Κωνσταντίνου Παγώνα, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά τον Παναγιώτη και τον Χρήστο.

Από την αρχή της παρουσίας του στις Αχαρνές δραστηριοποιήθηκε σε ζητήματα εκκλησιαστικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου οι πρώτες ουσιαστικές ενέργειες αφορούσαν την έλευση και μόνιμη παραμονή θησαυρού Αγίων Λειψάνων.

Από προσωπικό του θησαυρό και από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Τουρλάδας Καλαβρύτων προσέφερε Ιερά Λείψανα του Αγίου Γεωργίου Χοτζεβά και Χοτζεβιτών Πατέρων. Αυτά ήταν τα πρώτα Ιερά Λείψανα που τοποθετήθηκαν μόνιμα έκτοτε στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου. 

Λίγε μέρες μετά, το 1980 στην εορτή του Αγίου Βλασίου, απέσπασε από τον Ηγούμενο της Μονής Μακελλαριάς την υπόσχεση ότι θα δωρίσει τμήμα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βλασίου στον Ιερό Ναό της πόλεως μας. 

Την 1η Μαίου 1980, συνοδεία 150 Αχαρνέων έγινε μετάβαση στη Μονή Μακελλαριάς οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι πρόκειται να παραδοθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου τμήμα του Ιερού Λειψάνου του. Το Ιερό Λείψανο παραδόθηκε μυστικά και τοποθετήθηκε στη Λειψανοθήκη που σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου και έκτοτε τίθεται προς προσκύνηση στις μεγάλες εορτές.

Η Ιερή Λειψανοθήκη συμπληρώθηκε με λείψανο της Αγίας Παρασκευής το οποίο δώρισε ο τότε Μητροπολίτης Αττικής Δωρόθεος.

Στις 17 Μαρτίου 1985, από τη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας με πρόταση και ενέργειές του μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου τα Άχραντα Πάθη του Χριστού (τμήμα του Ακάνθινου Στεφάνου, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, του Σπόγγου, τη Χλαμύδα από το φρικτό μαρτύριο του Ιησού Χριστού)

Τον Ιούνιο του 1986 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Αθανάσιος Αγιολαυρίτης ο Πνευματικός». Πρόκειται για μεγάλη μορφή του σύγχρονου μοναχισμού, με καταγωγή από την Τουρλάδα Καλαβρύτων, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αγιοποίησης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με ενάργειες της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας)

Το έτος 1987, ως Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Ι. Ν. Αγ. Βλασίου πρωτοστάτησε με τον τότε προϊστάμενο π.Αναστάσιο Βερρόπουλο στην ολική ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου, (Αγιογράφηση, ορθομαρμάρωση, τοποθέτηση ψηφιδωτών, άνοιγμα πλαϊνών θυρών κ.λπ) παρά τις διαφόρων ειδών έντονες αντιδράσεις.

Το έτος 1989 συνέγραψε το βιβλίο «Ο Πολιούχος των Αχαρνών – Ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου Αχαρνών», που αποτελεί τη μοναδική καταγραφή της ιστορικής και θρησκευτικής εξέλιξης του Καθεδρικού Ναού των Αχαρνών. 

Ήδη, το 1982 είχε συγγράψει και εκδώσει το βιβλίο «Το Ελληνικό Θαβώρ» που αναφερόταν στο ιστορικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βλασίας Καλαβρύτων. 

Το 1986 διορίσθηκε Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών. Στο νέο τότε κτιριακό συγκρότημα οργάνωσε με πρωτοποριακό τρόπο τη σχολική κοινότητα. Με ενέργειές του το 6ο Δημοτικό Σχολείο μετονομάστηκε σε «Τρείς Ιεράρχες», ενώ κατά την ομώνυμη σχολική εορτή στις 30 Ιανουαρίου διοργάνωνε μεγάλης εμβέλειας και αποδοχής εκδηλώσεις. Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο παρέμεινε Διευθυντής επί 15 χρόνια, έως το 2001, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Το 2004, από το Σώμα Εθελοντών Αιμοδοτών του Ερυθρού Σταυρού του απονεμήθηκε Αργυρό Μετάλλιο για την προσφορά του στην εθελοντική αιμοδοσία.

Το 2011 Από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του ομώνυμου και όμορου Δήμου, του απονεμήθηκε το Χρυσούν Μετάλλιο για την συνεισφορά του στις εκδηλώσεις «Σωτήρεια 2011».

Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στο Νέο Κοιμητήριο Αχαρνών.

Διατέλεσε επίσης το 2011 ο 1ος Αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Χρήστος Τσεβάς. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Τουρλαδαίων. Πρώτο του μέλημα ήταν η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του παλιού Δημοτικού Σχολείου ως χώρου εκδηλώσεων. 

Μετά τη συνταξιοδότησή του διατέλεσε Εκκλησιαστικός Σύμβουλος του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου Τουρλάδας Καλαβρύτων. Αφιερώθηκε στην ανακαίνιση και αποκατάσταση των 8 εκκλησιών του χωριού. Η κεντρική εκκλησία, ο Καθεδρικός Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε και αγιογραφήθηκε πλήρως. Ο Ιστορικός Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Φροξυλιάς αποκαταστάθηκε κυριολεκτικά μέσα από στάχτες. 

Το 2014 συνέγραψε το «Ιερόν Ανθολόγιον – Προσκυνητήριον Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Τουρλάδος» στο οποίο περιγράφεται όλος ο θρησκευτικός πλούτος της Τουρλάδας και των εν αυτή Ιερών Λειψάνων 8 μεγάλων Αγίων. 

Το 2015 με τον Εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, ως μεγάλο ευεργέτη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιο και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων εγκαινίασε μεγάλα έργα στο χωριό καταγωγής του, την Τουρλάδα Καλαβρύτων τα οποία οραματίστηκε σχεδίασε και κατάφερε να φέρει σε πέρας. 

Ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος έζησε όλη του τη ζωή
διδάσκοντας Πατρίδα – Ορθοδοξία – Οικογένεια.

Αγωνιζόταν κάθε στιγμή της ζωής για να παραδώσει έργο και κληρονομιά στην κοινωνία.

Έως και μια εβδομάδα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή έδινε αγώνα για να συνεχίσει έργα και δράσεις που είχε σε εξέλιξη και συνέχιζε να οραματίζεται το μέλλον. Κι ας ήξερε ότι το τέλος ήταν πολύ κοντά.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας βρεθούν μιμητές να συνεχίσουν το έργο του

Ακολουθούν οι διαφάνειες με στιγμές από τη ζωή και το έργο του Σπυρίδωνα Π. Αναγνωστόπουλου οι οποίες εκτέθηκαν στο αφιέρωμα που έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη "Χρήστος Τσεβάς" στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου