Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Εύγε στον Ιωάννη Κοσμίδη για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Θολωτού Τάφου των Αχαρνών



Άξιος συγχαρητηρίων είναι ο συμπολίτης μας Ιωάννης Κοσμίδης, ο οποίος παρά την οικονομική κρίση δεν δίστασε να συμβάλλει στην κατασκευή βάσης ενημερωτικής πινακίδας σε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της πόλης μας, στον Θολωτό Τάφο. 
Ο κ. Κοσμίδης, που διατηρεί εταιρεία κατασκευής μεταλλικών κτιρίων στην οδό Αριστοτέλους, χορήγησε όχι μόνο τα απαραίτητα υλικά, αλλά και εργατοτεχνικό προσωπικό, ενώ προσέφερε και ο ίδιος προσωπική εργασία. 
Λίγα λόγια για τον Θολωτό Τάφο 
Ο Θολωτός Τάφος στις Αχαρνές ανασκάφηκε στα 1879 από μέλη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας και είναι ο καλύτερα διατηρημένος θολωτός τάφος της Αττικής. Χρονολογείται στην Μυκηναϊκή εποχή (14ος-13ος αι.π.Χ.). Είναι υπόγειος και αποτελείται από το δρόμο, δηλαδή τον διάδρομο που οδηγούσε στον τάφο, το στόμιο και το θάλαμο. Εξωτερικά καλύφθηκε με χώμα σχηματίζοντας ένα είδος τύμβου. Αυτό που κάνει τον θολωτό τάφο στις Αχαρνές να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί ο χώρος πάνω από το υπέρθυρο του στομίου. Αντί για το αναμενόμενο ανακουφιστικό τρίγωνο χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις επιμήκεις ογκόλιθοι. 
Τα ευρήματα από το εσωτερικό του τάφου δείχνουν την οικονομική ευρωστία και την υψηλή κοινωνική θέση των κατόχων του. Τα σημαντικότερα ευρήματα του τάφου (ελεφάντινη λύρα, ελεφάντινη πυξίδα κλπ) εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στον ευρύτερο χώρο του Θολωτού Τάφου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Β΄ Εφορεία Προΐστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλήτισμού. Μέσα από αυτά δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου να συμμετάσχουν στη συναρπαστική διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης των ευρημάτων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, τηλ. 210 2466122.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου