Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

H ΙΛΕΑ τιμά τους εκτελεσμένους συμπατριώτες

Tο Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, η ΙΛΕΑ τίμησε τους δύο εν ψυχρώ εκτελεσμένους Μενιδιάτες, Δημήτριο Μιχαήλ Τσεβά και Κωνσταντίνα συζ. Κωνσταντίνου Καραδήμα, που πριν από 70 ακριβώς χρόνια, στις 7 Ιουλίου 1944, εκτελέστηκαν αναίτια με βολές αυτομάτου όπλου Γερμανού στρατιώτη, την ώρα που αμέριμνοι μάζευαν ξύλα για τις οικιακές τους ανάγκες.
Στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία Μετοχίου Πάρνηθας, ο εφημέριος του Αγ. Βλασίου π. Χρήστος τέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές, παρουσία συγγενών των θυμάτων, μελών και φίλων της ΙΛΕΑ και πολλών συμπατριωτών.
Ο απόγονος του  Δημητρίου Τσεβά, Μιχήλ Τσεβάς, που υπήρξε
σε ηλικία 10 ετών αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του πατέρα του 
Η μικρότερη κόρη της Κωνσταντίνας Καραδήμα
Μαρία, που έμεινε ορφανή σε ηλικία 1,5 έτους 
Ιδιαίτερη σημαντική θεωρείται η παρουσία του Μιχαήλ Τσεβά, γιου του Δημητρίου Τσεβά, ο οποίος σε ηλικία 10 ετών ήταν αυτόπτης μάρτυρας της στυγερής δολοφονίας του πατέρα του, καθώς επίσης και η παρουσία της μικρότερης κόρης της Κων/ας Καραδήμα, Μαρίας, που έμεινε ορφανή από μητέρα στην ηλικία των 1,5 ετών.
Ο π. Χρήστος στον λόγο του αναφέρθηκε στη σημασία των επιμνημόσυνων τελετών τιμής και μνήμης, ενώ ο Δημήτρης Γιώτας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου της ΙΛΕΑ για την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών γεγονότων της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ Γιώργος Φυτάς εξιστόρισε, πώς οι ερευνητικές ομάδες της ΙΛΕΑ συνέθεσαν τα κομμάτια του παζλ, αλλά και πώς εντόπισαν με ακρίβεια το σημείο της δολοφονίας.
Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Μιχαήλ Τσεβάς έδειξε σε όλους το βόλι της χαριστικής βολής, που ο ίδιος είχε πάρει από το άψυχο σώμα του πατέρα του, φυλάσσοντάς το για 70 ολόκληρα χρόνια στο εικονοστάσι της οικογένειάς του.
Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στο 23ο χλμ της Πάρνηθας, σημείο της δολοφονίας για την αποκάλυψη του λιτού μνημείου και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο παραδίδοντας την Ελληνική Σημαία στις οικογένειες των θυμάτων.


Η ΙΛΕΑ ευχαριστεί θερμά, τις οικογένειες των δύο θυμάτων και ιδιαιτέρως τον Μιχαήλ Τσεβά και την Μαρία Καραδήμα, που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, τους αυτόπτες μάρτυρες Γιώργο Ράπτη και Γιάννη Χειλετζάρη, που παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους μετέβησαν επανειλημμένως και υπέδειξαν το σημείο και τον τρόπο της εκτέλεσης, τον Σπύρο Σερέπα με τα αδέρφια του Χρήστο και Πέτρο, τον Χριστόφορο Συμεωνίδη, τον Δημήτρη Γιώτα, τον Ανδρέα Κολυβά, τον Πρόεδρο του παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παναγιώτη Καζανά, τους νέους Δημοτικούς συμβούλους Στέργιο Πεδιαδίτη, Αναστάσιο Χίο και Παναγιώτη Πολυμενέα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της νέας Δημοτικής αρχής, καθώς επίσης τις ερευνητικές ομάδες της ΙΛΕΑ που συνετέλεσαν στην συλλογή πληροφοριών αλλά και στην επιτυχία της σεμνής τελετής, τιμώντας τους ανθρώπους αυτούς 70 χρόνια μετά.
Ήδη στο χώρο του μνημείου πραγματοποίηθηκε επίσκεψη από τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ.), Βασίλη Λαζάρου, οι οποίοι συνεχάρησαν όλους τους συντελεστές για την πρωτοβουλία τους.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΙΛΕΑ
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου