Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Συμβουλές ΣΕΒΑ για καλές αγορές στις εκπτώσεις

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ 10
                                                                                                                                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ               
 Βάση του Ν4177 Άρθρο 15 Εκπτώσεις – Προσφορές
1. Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής: α) Τακτικές εκπτώσεις: αα) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: βα) το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και ββ) το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
 2. Τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
 3. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της παραγράφου 1, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών.
Άρθρο 21 Ειδικές κυρώσεις για εκπτώσεις, προσφορές
 1. Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών εφαρμόζεται το άρθρo 10 του ν. 3959/2011 (Α΄93). Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
2. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
5.Αρμόδιος για την επιβολή των προστίμων του παρόντος άρθρου είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση, και ο οποίος υποχρεούται ανά μήνα να κοινοποιεί τις σχετικές αποφάσεις στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.


Σ.Ε.Β.Α.
Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών
 Σωκράτους 303, Αχαρναί, Τ.Κ. 13674, Τηλ. 6937 898200 Fax. 210 2440517
Α.Φ.Μ. 999900807 Αριθμός Πρωτοδικείου Αθηνών 1407-75
E-mail: sebaharnon@yahoo.grwww.sebaharnon.tk

Ωραίος ως Έλλην... Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΤΣΗ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ "ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ" 

Εκδήλωση τιμής για τον Χριστόφορο Καζανά από ΙΛΕΑ και ΕΟΣ Αχαρνών

Σε συνέχεια του αφιερώματος στους ήρωες του 1940,
η ΙΛΕΑ και ο ΕΟΣ Αχαρνών, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
και ώρα 19.30, στην αίθουσα του Ορειβατικού,
θα σας παρουσιάσουν μία συνταρακτική ιστορία
πολέμου και επιβίωσης, την ζωή του 94χρονου σήμερα
Χριστόφορου Καζανά.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΛΕΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΥΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ

Άμα είσαι ωραίος...


Από μικρό κι από κοντό...


Περαστικά...


Τηλεοπτικοί οι Καρυδάκης – Συρίγος για το ζήτημα των υποσιτισμένων μαθητών του Μενιδίου

ΠΗΡΕ ΦΑΛΑΓΓΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Ο ALPHA 
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA  εμφανίστηκαν το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κώστας Καρυδάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Μάκης Συρίγος. Τα δραστήρια μέλη του γονεϊκού κινήματος της πόλης των Αχαρνών κλήθηκαν να μιλήσουν με φόντο το προαύλιο του 18ου Δημοτικού Σχολείου, για τους υποσιτισμένους μαθητές εκατοντάδων οικογενειών του Δήμου, περιγράφοντας την κατάσταση όπως είναι. Με μελανά χρώματα. 
Προς τιμήν του ο τηλεοπτικός σταθμός δεν ξέχασε, πως η δέσμευση της τότε υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου (30-1-2012) για προσφορά δεκατιανού  στα σχολεία των Αχαρνών, δεν υλοποιήθηκε… 

Γενική Συνέλευση στον Προφήτη Ηλία, την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου


Η Τέχνη να είσαι Γονιός

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ 

Απεβίωσε ο Γιάννης Γάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΚΗΣ
Απεβίωσε, αιφνιδίως, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αχαρνών, επί Δημαρχείας Φωτιάδη, Γιάννης Γάκης. Ο εκλιπών άφησε στη ζωή τη σύζυγό του και δύο τέκνα. 
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί, με δαπάνη του Δήμου, τιμής ένεκεν, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου. 
Με την αναγγελία του θανάτου του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών κι έλαβε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα:

Κρήτες και Ηπειρώτες Αχαρνών - Σημαιοφόροι γεμάτοι λεβεντιά


Οι... παράξενοι καταθέτες

Οι κύριοι που απεικονίζονται στις φωτογραφίες δεν είναι επίσημοι. Κατέθεσαν ένα στεφάνι που περίσσεψε αφού είχε τελειώσει η τελετή. Είχαν ωστόσο κάθε λόγο. Γιατί οι συγκεκριμένοι , άνθρωποι της γειτονιάς, δεν περιμένουν την 28η   Οκτωβρίου για να επισκεφθούν το Μνημείο Ηρώων. Είναι εκεί όλο τον χρόνο και πασχίζουν να προστατέψουν τον ιερό χώρο των πεσόντων αγωνιστών. Αν μη τι άλλο κατέθεσαν το στεφάνι με ΨΥΧΗ!  

Η Κατάθεση των στεφάνων στο μνημείο Ηρώων

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας -εκτάκτως- εκφώνησε από στήθους
ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων
και Διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών,
Δρ Λαμπρινός Πλατυπόδης, ο οποίος με το μεστό και πατριωτικό του λόγο
συγκίνησε τους παρισταμένους.
Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρας. Ακολούθησαν ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χάρης Δαμάσκος και ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών Γιώργος Φυτάς

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 

Πρωταγωνιστές οι Σημαιοφόροι στη Δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου

Μπορεί οι επίσημοι εντός του Ναού του Αγίου Βλασίου να ήταν πολλοί. Ωστόσο οι πρωταγωνιστές της Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ήταν αναμφίβολα οι Σημαιοφόροι. 
Τη δοξολογία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας 
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 

Λαοσύναξη στον Άγιο Δημήτριο Αχαρνών

Πλήθος πιστών έδωσε δυναμικό παρών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις 
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 

Με λαμπρές τιμές, κατάνυξη και ευλάβεια, γιορτάστηκε στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, η μνήμη του Πολιούχου της ενορίας Άγιου Δημητρίου, Αχαρνών, που οργάνωσε άψογα ο επί τριάντα και πλέον χρόνια εφημέριος του Ναού Κωνσταντίνος Πρίμπας. Απόδειξη η μεγάλη προσέλευση των πιστών σε όλη τη διάρκεια του διήμερου εκδηλώσεων, που πήγαν να ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου και να ζητήσουν την χάρη του.
Την παραμονή της εορτής του Αγίου, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, το απόγευμα, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρου, με την συμμετοχή αρκετών ιερέων της πόλης μας και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Με την ολοκλήρωση του εσπερινού ο εφημέριος κ. Κων. Πρίμπας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους πιστούς, τους επισήμους, την Φιλαρμονική, την Ελληνική Αστυνομία, το Δ.Σ. του τοπικού Συλλόγου και φυσικά το εκκλησιαστικό συμβούλιο. 
Ανήμερα της εορτής Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. κ. Παντελεήμονος, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου.
Πάντως, παρά το γεγονός της θρησκευτικής πανήγυρης, με το πλήθος πιστών, η προσέλευση των τοξικομανών, είτε με τον προαστιακό, είτε με τα Λεωφορεία Α 10 και Β 10, συνεχίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς. 
                                                                                                               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 

Θερμά συγχαρητήρια της Ένωσης Γονέων Αχαρνών στα νιάτα που παρέλασαν

Τα μέλη της ένωσης Γονέων Αχαρνών παρακολούθησαν την παρέλαση και χειροκρότησαν τα νιάτα των Αχαρνών με θέρμη
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολειών του Δήμου Αχαρνών παρέλασαν ε υπερηφάνεια, τιμώντας την Πατρίδα μας και τους Ήρωες της, χειροκροτούμενοι από όλους τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν την παρέλαση. 

Θερμά συγχαρητήρια

Χωρίς λόγια...

...."Η ΙΛΕΑ αισθάνεται το χρέος να αποτίσει την Μέγιστη Τιμή, στην κορυφαία του χορού της τραγωδίας, χαροκαμένη μάνα των τεσσάρων σκοτωμένων γιων της, αδελφών Χειλετζάρη, Σοφία Χειλετζάρη το γένος Μπούκη. Για την Ιστορία, να ξαναπούμε το όνομά της Σοφία Χειλετζάρη το γένος Μπούκη. ΑΘΑΝΑΤΗ." 

Κρυμμένοι Εβραίοι στο Μενίδι

ΑΠΟ  ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΖΑΝ
Στην εκδήλωση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών για τους αγωνιστές Μενιδιάτες του 40, έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, γεγονότα μέχρι χθες άγνωστα. Η Ρένα Λιόση, η Μαργαρίτα Κλαδιά και ο Δημήτρης Δημόπουλος, αφηγήθηκαν με γλαφυρότητα μέσα από τα απομνημονεύματα της εκλεκτής δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαρία Ρεζάν,  πως ο πατέρας και οι γιαγιά της, κρύβονταν στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη των Γερμανών στην Κεντρική Πλατεία του Μενιδίου. Ιδού οι αφηγήσεις τους… 

« Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν, το 1965, σε ένα άρθρο της, θυμήθηκε ότι ένας παπάς στο Μενίδι, έκρυβε κάποιον Εβραίο για όλη τη διάρκεια της Κατοχής, μεταμφιεσμένο σε καντηλανάφτη. Ο παππάς αυτός δεν ήταν άλλος από τον παπα-Θανάση Παπαθανασίου ή Χείλιο, ηρωική φυσιογνωμία του νεότερου Μενιδίου. Η ίδια επίσης Μαρία Ρεζάν, στα απομνημονεύματά της, μας αποκαλύπτει ότι και η γιαγιά της, αλλά και ο πατέρας της, σ’ όλη την Κατοχή, κρύβονταν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Γερμανών, μέσα στην Κεντρική Πλατεία του Μενιδίου!!!  Άλλωστε,  προαιωνίως  η σύμβαση των ντόμπρων Μενιδιατών με την ζωή, προέβλεπε  έναν βασικό, απαράβατο όρο: Κανείς δεν θα καταδώσει, κανείς δεν θα προδώσει, κανείς δεν θα καρφώσει: Ο ρουφιάνος, ο χαφιές και ο καταδότης, δεν είχαν θέση στην κοινωνία μας, και εισέπρατταν τη δημόσια περιφρόνηση και καταφρόνια…
Ντοκουμέντο από το αρχείο της ΙΛΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΖΑΝ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΡΕΖΑΝ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΛΑΔΙΑ
Α ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
…Τη νόνα, δηλαδή την γιαγιά Εσθήρ που ήταν θεόκουφη πια, την κρύβαμε στο Μενίδι. Στο σπίτι κάποιας θείας  της Χαρίκλειας. Όσο για τους γονείς μου, κάπου στο Μενίδι ήταν κι αυτοί, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Το οποίο Μενίδι ήταν τότε σαν μεγάλο χωριό. Τίποτα περισσότερο.
« τον νου σου γιαγιά» είχα φωνάξει στη νόνα, για να το ακούσει όταν την… εγκαταστήσαμε στο Μενίδι. «θα μείνεις εδώ και δεν θα ξεμυτίσεις έξω»…
Φοβόμασταν μην την πάρουν χαμπάρι.
Πηγαίνω, που λέτε, μια μέρα στο Μενίδι να της πάω νέα των παιδιών της, και φτάνω ύστερα από ποδαρόδρομο ωρών, και με ένα τσεμπέρι στα μαλλιά, για να μην αναγνωρίζομαι εύκολα. Φτάνω στο σπίτι που την κρύβαμε, πουθενά η νόνα Εσθήρ. Ψάχνω από εδώ, τίποτα. Από εκεί πάλι, τίποτα. Κοιτάζω από το παράθυρο και μένω σύξυλη!. Γιατί το μάτι μου πιάνει τη νόνα στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου, με την μαγκούρα στο χέρι, τα μανίκια ανασηκωμένα, να διαπληκτίζεται και να φωνάζει. Και πίσω της, τη «μαρίδα» της γειτονιάς, να την έχει πάρει στο ψιλό και να την κοροϊδεύει. Θεόκουφη  ήταν, ηλικιωμένη ήταν, σπαστά μιλούσε τα ελληνικά, και επιπλέον στην γειτονιά ήταν άγνωστη. Περισσότερα δεν ήθελες για να καταλάβεις…
«βρε γιαγιά» της λέω όταν την πήρα παράμερα. «δεν σου είπα να μην βγαίνεις έξω? Τι θέλεις, να σε πιάσει ο Χίτλερ?»
«να με πιάσει ποιος?» με ρωτάει και βάζει το χέρι της πίσω από το αυτί της.
«ο Χίτλερ βρε γιαγιά ο Χίτλερ!»
-  «ποιος είναι αυτός ο κύριος?»

«ο Χίτλερ, γιαγιά που…»
«δεν τον ξέρω τον κύριο! Και επιπλέον αυτόν, τον πως τον είπες, δεν τον φοβάμαι!
Μόνο το θεό φοβάμαι εγώ…»
Και με το δάκτυλο μου έδειξε  τον ουρανό. Και συνέχισε:
«Κι αν θες να ξέρεις, τσακώθηκα γιατί εδώ  μας κλέβουν στις μερίδες  του φαγητού».
Τι να της πεις?
Τον κύριο Χίτλερ δεν τον φοβόταν, όντως η γιαγιά μου. Εγώ όμως τον φοβόμουνα. Την πήρα με λοιπόν άρον άρον και την κρύψαμε στην Αθήνα…
Β΄ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό που θυμάμαι πεντακάθαρα ωστόσο, σαν να ‘ταν σήμερα, ήταν ο πατέρας μου.
Τον πατέρα μου, τον αφήσαμε να κρύβεται στο Μενίδι και την ημέρα που έφυγαν οι Γερμανοί αποφάσισα να πάω να τον βρω! Και επειδή άλλο τρόπο δεν είχα, κίνησα ποδαράτο. Για την Αχαρνών και μετά για το Μενίδι…
Η Στουρνάρη ήταν γεμάτη ποδηλατάδικα. Σταμάτησα έξω από ένα και ρώτησα:
«Πατριώτη, πάω στο Μενίδι να φέρω τον πατέρα μου. Αλλά λεφτά, για να νοικιάσω ποδήλατο δεν έχω να σου δώσω... Να  σου αφήσω την ταυτότητά μου, αλλά και αυτή είναι πλαστή…»
Με κοίταξε με κατανόηση: -  « παρ’ το κοπέλα μου» γύρισε και μου είπε ο άνθρωπος, « Πάρτο και πήγαινε στο καλό, και αν  είναι ο δρόμος σου προς τα εδώ φέρτο μια μέρα… Ούτε λεφτά θέλω, ούτε ταυτότητα μέρα που είναι…»
 …Έτσι βρέθηκα στο Μενίδι, με το ποδήλατο εκείνου του ανθρώπου, που, όπως όλοι μας, γιόρταζε την ελευθερία...

Μια ώρα έκανα? Λιγότερο? Περισσότερο? ούτε που θυμάμαι πια…
« Μπαμπά, σήκω να φύγουμε», είπα του πατέρα μου όταν τον φίλησα . «γυρίζουμε σπίτι! Οι Γερμανοί έφυγαν…» και άρχισα να του διηγούμαι…
«Άσε παιδί μου, καλύτερα…» μου απάντησε αντίθετα από ότι περίμενα, ο πατέρας μου «αύριο! Καλύτερα έτσι…»
«τι λες βρε μπαμπά» του είπα. «οι Εγγλέζοι έφτασαν. Τους είδα. Πρωί-πρωί».
«καλά, καλά. Αλλά αύριο… να γυρίσουμε στην Αθήνα αύριο…»
Άρχισα να θυμώνω. Νέα ήμουνα, και δεν καταλάβαινα τίποτα. Και του έβαλα τις φωνές:
« καλέ μπαμπά, τρελάθηκες? Τι είναι πάλι αυτά? Αύριο και αύριο… αφού σου λέω … τους είδα με τα μάτια μου...».
«αύριο» αυτός , «τώρα αμέσως» εγώ, κράτησε κάμποσο το πείσμα του, αλλά στο τέλος κάμφθηκε! Με βοήθησαν πολύ και οι καμπάνες που ακουγόντουσαν απ΄ έξω απ΄ τις Εκκλησίες του Μενιδίου πεντακάθαρα! Σημάδι, πως οι Γερμανοί είχαν περάσει και την Πάρνηθα…! Βρήκα ένα κάρο και ένα άλογο, ούτε εγώ ξέρω πώς, πάνω στο κάρο αυτός και εγώ με το ποδήλατο γύρω - γύρω. Σαν αντιτορπιλικό που φυλάει την νηοπομπή…
Ακούστε την αφήγηση της Μαργαρίτας Κλαδιά

Μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης…

Φωτογραφία από το Αρχείο της ΙΛΕΑ
Αντίστοιχη, με την ιστορία του Πέτρου Τριβέλλα, όπως αφηγήθηκε ο Ιωάννης Μουστακάτος, υπήρξε και η ιστορία του Δημητρίου – Χρήστου Κατάρα, του Χρήστου, που ήταν αρραβωνιασμένος λίγο πριν τον πόλεμο, με την Ελένη Σπυρίδωνος Κατάρα και γύρισε από το μέτωπο με βαριά κρυοπαγήματα, γεγονός που ανάγκασε τους γιατρούς, να του κόψουν και τα δύο πόδια, για να του σώσουν την ζωή από την γάγγραινα. Η αρραβωνιαστικιά του Ελένη τον πρωτοεπισκέφθηκε στο νοσοκομείο, σε ένα θάλαμο γεμάτο από παλικάρια με κομμένα πόδια. Εκεί, στο διπλανό κρεβάτι, παίχτηκε μια τραγωδία. Η αρραβωνιαστικιά του διπλανού ακρωτηριασμένου στρατιώτη, μόλις του είχε αφήσει στο κομοδίνο τη βέρα της, λύνοντας έτσι τον αρραβώνα, αρνούμενη να συνεχίσει τη ζωή της με ένα σακάτη. Η Ελένη Σπυρίδωνος Κατάρα όμως, τράβηξε την κουβέρτα που σκέπαζε τα κομμένα πόδια του Δημήτρη – Χρήστου Κατάρα και του είπε: «Την πραγματικότητα την ξέρω, εγώ δεν σε αφήνω, θα παντρευτούμε και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας μαζί» Πράγματι απέκτησαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Ειρήνη σήμερα σύζυγο του Χρήστου Κρεούζη και έζησαν μαζί αγαπημένοι μέχρι το θάνατό τους  

Στα πρόσωπα των θυγατέρων του Νίτσας Βαρελά και Φώφης Τριβέλλα εκπληρώθηκε ο οφειλόμενος φόρος τιμής στον Πέτρο Τριβέλλα

Φωτογραφία από το Αρχείο της ΙΛΕΑ
 Το χρονικό του πολέμου του 40, όπως, καρέ – καρέ το αφηγήθηκαν οι εισηγητές και μέλη της ερευνητικής ομάδας της ΙΛΕΑ, το βράδυ της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στους Μενιδιάτες αγωνιστές τους 40 συμπεριλάμβανε ιστορίες ανθρώπων, γεμάτες πόνο αλλά και τόσης αγάπης και στοργής,  που δύσκολα συναντά κανείς όχι μόνο στις μέρες μας αλλά και διαχρονικά. Τέτοια ιστορία ήταν κι αυτή του Πέτρου Τριβέλλα, όπως την αφηγήθηκε εν συντομία ο Ιωάννης Μουστακάτος.
«Ένας από τους επίστρατους Μενιδιάτες, ήταν και ο μυλωθρός Πέτρος Τριβέλλας, 27 ετών. Στο Αρχείο της ΙΛΕΑ, βρίσκεται η άδεια του γάμου του με  ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1940. Ο γάμος του με την Μαρία Γκρίτση, 19 ετών, έγινε την Κυριακή 22  Οκτωβρίου και το ζευγάρι κατά γενική ομολογία, ήταν από τα ωραιότερα του χωριού. Ο Πέτρος, μια εβδομάδα αργότερα επιστρατεύτηκε κι εντάχθηκε σε λόχο πυροβολητών της πρώτης γραμμής. Οι περισσότεροι συστρατιώτες του σκοτώθηκαν ή τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ εκείνος, χτυπημένος από ιταλικό βλήμα όλμου, που είχε εντοπίσει τη φωλιά του πολυβόλου του, τυφλώθηκε. Επέστρεψε στο Μενίδι τυφλός. Η γυναίκα του, του συμπαραστάθηκε με αγάπη σε όλη τους τη ζωή και απέκτησαν δύο κόρες, τη Νίτσα, σύζυγο του Δημάρχου Μιχάλη Βαρελά και τη Φώφη, τις οποίες τα μάτια του δεν αντίκρισαν ποτέ…»  
Η άδεια γάμου του Πέτρου Τριβέλλα από το Αρχείο της ΙΛΕΑ
Κι αν δεν τις αντίκρισε ποτέ, η αγάπη στην οικογένειά του περίσσεψε . Γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά πως οι δυο του θυγατέρες φρόντισαν τον τυφλό αγωνιστή πατέρα τους με προσήλωση και στοργή όπως του άξιζε, μέχρι που έκλεισε τα πονεμένα μάτια του. Δικαίως λοιπόν ο Δήμαρχος Αχαρνών τίμησε στα πρόσωπά  τους τον Πέτρο Τριβέλλα. Ο Σωτήρης Ντούρος μάλιστα είπε πως θ’ αναλάβει την πρωτοβουλία να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης των Αχαρνών, κοντά στην οικία που έζησε.
Η βράβευση της Νίτσας Βαρελά και της Φώφης Τριβέλλα αποτέλεσαν αναμφίβολα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς 
Εκείνες μάλιστα πρόσφεραν στο Δήμαρχο θέλοντας να ανταποδώσουν, ένα χειροποίητο διακοσμητικό πιάτο που έφερε την υπογραφή του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών, στο οποίο τόσο η Πρόεδρός του Νίτσα Βαρελά όσο και η Φώφη Τριβέλλα, έχουν αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωή και της ψυχής τους

Ρίγησε το Μενίδι στη βραδιά μνήμης της ΙΛΕΑ

ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΝΗΜΕΣ ΚΙ ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 40 
Τα συγχαρητήρια είναι λίγα για τον πρόεδρο της ΙΛΕΑ Γιώργο Φυτά, για τον ιστορικό συγγραφέα κι ερευνητή Δημήτρη Γιώτα, για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της ερευνητικής ομάδας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών Ιωάννη Ματουκά, Ιωάννη Μουστακάτο, Ρένα Λιόση, Μαργαρίτα Κλαδιά και Δημήτρη Δημόπουλο. Τα κείμενα και οι διηγήσεις τους ήταν γραμμένα με ψυχή. Το ίδιο και η εκφορά του λόγου τους. Γι’ αυτό και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης. Για αυτό και πολλοί σκούπισαν  τα δακρυσμένα μάτια τους .  
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών γέμισε ασφυκτικά από κόσμο  που παρακολούθησε την εκδήλωση με προσήλωση και συγκίνηση 
O δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος απένειμε σε όλους τους εισηγητές της εκδήλωσης τιμητική πλακέτα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να γραφτεί ένα λεύκωμα που να  περιλαμβάνει το πολύτιμο ιστορικό υλικό της ΙΛΕΑ 

Το βράδυ της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών, δεν έπεφτε καρφίτσα. Ήταν όλοι εκεί. Άλλοι πρόλαβαν και κάθισαν κι άλλοι παρακολούθησαν όρθιοι. Κανείς δεν έφυγε από την αίθουσα όσο ανυποψίαστος μπήκε. Κανείς από τους νεότερους και πολλοί από τους μεγαλύτερους που δεν έτυχε να διαβάσουν τις σελίδες που έχουν γραφτεί σε ιστορικά βιβλία της πόλης, δεν είχαν φανταστεί… Και μένουν πολλά ακόμα να γραφτούν. Για τους Μενιδιάτες αγωνιστές του 40. Για τους πολεμιστές και τους αιχμαλώτους της κατοχής. Για τις μάνες, τις γυναίκες, τις αδελφές, τις αρραβωνιαστικιές που έμειναν πίσω.  Για κείνους που δεν πρόδωσαν, με τίμημα τη ζωή τους. Για τις δεκάδες οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος.
Όλα αυτά, σαν κινηματογραφική  ταινία, παρουσιάστηκαν  αριστοτεχνικά από την ερευνητική ομάδα της ΙΛΕΑ, το βράδυ της Κυριακής. Με αναφορές σε ηρωικά ονόματα της πόλης των Αχαρνών, κιτρινισμένες φωτογραφίες στρατιωτών κι εφημερίδων της εποχής, ιστορικά ντοκουμέντα και  γράμματα από το μέτωπο. Μέσα από λίστες με θύματα από τον πόλεμο, από τις  εκτελέσεις των Γερμανών, την ομηρία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, λίστες αμάχων από το λιμό και την πείνα. Ακόμα - ακόμα αναμνήσεις από Εβραίους που οι Μενιδιάτες έκρυβαν κάτω από τη μύτη των Γερμανών,  στην κεντρική πλατεία του  Μενιδίου, με την αφήγηση της Μαρίας Ρεζάν  να συγκλονίζει. Με ηχητικά ντοκουμέντα, εμβατήρια και μοιρολόγια που προκάλεσαν ρίγη. Με όσα αναμφισβήτητα δεν μπορούν να χωρέσουν σε  ένα δημοσιογραφικό κείμενο. Πάνω απ΄όλα όμως, με έντονη συναισθηματική φόρτιση κι αγάπη για την πόλη των Αχαρνών και τους δικούς της Ήρωες.
Η ΙΛΕΑ με την βοήθεια των συγγενών τους,  κατέγραψε πολλούς. Δούλεψε με προσήλωση και μεράκι, ερεύνησε, τα έβαλε σε σειρά και είναι έτοιμα! Να γίνουν βιβλίο. Πρέπει να γίνουν. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Το επιβάλει  όσο ποτέ άλλοτε η συγκυρία. Τα συγχαρητήρια είναι λίγα για τον πρόεδρο της ΙΛΕΑ Γιώργο Φυτά, για τον ιστορικό συγγραφέα κι ερευνητή Δημήτρη Γιώτα, για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της ερευνητικής ομάδας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών Ιωάννη Ματουκά, Ιωάννη Μουστακάτο, Ρένα Λιόση, Μαργαρίτα Κλαδιά και Δημήτρη Δημόπουλο. Τα κείμενα και οι διηγήσεις τους ήταν γραμμένα με ψυχή. Το ίδιο και η εκφορά του λόγου τους. Γι’ αυτό και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης. Για αυτό και πολλοί σκούπισαν  τα δακρυσμένα μάτια τους .  Το πολυτιμότερο όμως είναι, πως… αφύπνισαν συνειδήσεις.  
Εύη Τριανταφύλλου

Δείτε ένα μικρό μόνο δείγμα από το ιστορικό φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα της ΙΛΕΑ

Από το Αρχείο της ΙΛΕΑ, η Δήμητρα Γκίκα - Φυτά σιγοτραγουδάει συγκλονιστικά, το μοιρολόι του νεκρού στρατιώτη, όπως το έλεγαν οι επιζώντες συμπολεμιστές του, όπως της το έλεγε ο πατέρας της, Νικόλαος Γκίκας.  
 Ακούστε επίσης, ένα μοναδικό  ηχητικό ντοκουμέντο, το εμβατήριο του 1ου Συντάγματος πεζικού, τραγουδισμένο  από την Δήμητρα Γκίκα - Φυτά, κόρη του πολεμιστή στρατιώτη Νικολάου Γκίκα, όπως της το τραγουδούσε με συγκίνηση ο πατέρας της