Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη από τους στοργικούς γονείς του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 19ου ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
O Διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών (πάνω αριστερά) καλωσόρισε τον κόσμο. Η θεατρολόγος Κατερίνα Παυλάκη (κάτω αριστερά) προλόγισε την θεατρική παράσταση, μιλώντας και για τη συλλογική προσπάθεια των παιδιών 
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παράσταση 
Τα παιδιά χειροκρότησε και η Πρόεδρός του "Επισκήνιον" Μαρία Μίχα, (κάτω αριστερά) οι ηθοποιοί και μέλη του  Επισκηνίου Γιάννα Μαλακατέ  και Ιφιγένεια Στάϊκου (κάτω δεξιά). 

Το 8 Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών που είναι ένας από τους στοργικούς γονείς του Αρχαίου θεάτρου του Δήμου Αχαρνών αφού το έχει «υιοθετήσει», μαζί με το 9ο Γυμνάσιο και το 17ο Δημοτικό, δεν θα μπορούσε παρά να αποχαιρετήσει τη σχολική χρονιά που έφτασε στο τέλος της, με παράσταση Αρχαίου Θεάτρου. Οι μαθητές με την πολύτιμη υποστήριξη του Διευθυντή του σχολείου τους και της καθηγήτριας θεατρολογίας Κατερίνας Παυλάκη, ανέβασαν την Τρίτη 11 Ιουνίου στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης και στο πλαίσιο του 19ου Παιδικού Φεστιβάλ, τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Υπέροχα στους ρόλους τους τα παιδιά ερμήνευσαν ένα άρτια διασκευασμένο κείμενο και κέρδισαν τον θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα τους κοινού τους. Ανάμεσα σε αυτό, βρέθηκαν και μέλη του «Επισκήνιον», του φορέα που αγωνίζεται για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών. Τα παιδιά χειροκρότησε η Πρόεδρός του, Μαρία Μίχα, η ηθοποιός του θεάτρου Τέχνης και μέλος του Επισκηνίου Γιάννα Μαλακατέ και η ηθοποιός και επίσης μέλος του Επισκηνίου Ιφιγένεια Στάϊκου. 
Συμβολική εξάλλου, ήταν και η επιλογή του έργου, αφού οι Αχαρνείς του Αριστοφάνη είναι μια βαθιά αντιπολεμική κωμωδία. 

Λίγα λόγια για τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη, για να μαθαίνουν οι νεότεροι …
Οι Αχαρνείς (Ἀχαρνής στην Αττική διάλεκτο) είναι η τρίτη κωμωδία που γνωρίζουμε ότι έγραψε ο Αριστοφάνης και η αρχαιότερη που μας σώζεται ακέραια. Διδάχθηκε στα Λήναια του 425 π.Χ., όταν ο Αριστοφάνης ήταν περίπου 20 ετών και πήρε το πρώτο βραβείο.

Η υπόθεση 
Ένας Αθηναίος αγρότης, ο Δικαιόπολις, απηυδισμένος από τον πόλεμο και το συνεπακόλουθο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος μέσα στα τείχη της πόλης μακριά από τον αγροτικό του δήμο, είναι αποφασισμένος στην Εκκλησία του Δήμου να επιβάλλει συζήτηση για την σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη. Στη συνέλευση ωστόσο παρελαύνουν καλοπληρωμένοι Αθηναίοι πρέσβεις που μόλις έχουν επιστρέψει από την Περσία και υπόσχονται ανύπαρκτη βοήθεια από το μεγάλο βασιλιά και ο Θέωρος που σέρνει μαζί του έναν πεινασμένο μισθοφορικό στρατό από τη Θράκη· για την ειρήνη ούτε κουβέντα.
Εξάλλου, κάποιος Αμφίθεος, που πρώτος-πρώτος είχε πάρει τον λόγο, υποσχόμενος ότι αν του παρασχεθούν τα αναγκαία εφόδια θα ταξιδέψει στην Σπάρτη και θα συνάψει συνθήκη ειρήνης για την πόλη, είχε εκδιωχθεί σκαιότατα. Αφού ο Δικαιόπολις διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα πραγματοποίησης της επιθυμίας του, καλεί, προτού τελειώσει η συνεδρίαση της εκκλησίας του δήμου τον Αμφίθεο και τον στέλνει στην Σπάρτη, προκειμένου αυτός να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης μόνο για τον Δικαιόπολη και την οικογένειά του. Ο Αμφίθεος επιστρέφει την στιγμή που κηρύσσεται το τέλος της εκκλησίας, φέρνοντας στον Δικαιόπολη τρία «δείγματα ειρήνης». Οι Αχαρνείς (ο χορός) εξαγριώνονται και είναι έτοιμοι να τον σκοτώσουν, αλλά τον αφήνουν να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Ο λόγος του Δικαιόπολη πείθει το ένα ημιχόριο. Ο άλλος μισός Χορός ακόμα εξαγριωμένος, αλλά σε δυσχερή πλέον θέση, καλεί σε βοήθεια τον στρατηγό Λάμαχο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κωμικό ήρωα και τον στρατηγό καταλήγει στην ήττα του δεύτερου και στην μεταστροφή του δεύτερου ημιχορίου. Η κωμωδία τελειώνει με το Δικαιόπολη να έχει κερδίσει βραβείο οινοποσίας, ενώ ο Λάμαχος έχει τραυματιστεί σε μάχη με τον εχθρό…

Τα βραβεία της καρδιάς του κοινού πάντως, το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Προφήτη Ηλία τα κέρδισαν και διακίως, οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, που συμμετείχαν στην υπέροχη παράσταση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου