Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Εντυπωσίασε με τις καλλιτεχνικές του επιδόσεις ο Γιώργος Φυτάς

EΠΑΝΩ, ο Γιώργος Φυτάς, με φόντο τα έργα του και ΚΑΤΩ, μερικά από αυτά, με πιο χαρακτηριστικό τον αστακό, που φτιαγμένος από πλήθος μεταλλικών υλικών εκπέμπει ένα έντονο οικολογικό μήνυμα
Σαν έτοιμο από καιρό, βρήκε τον Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών, Γιώργο Φυτά, η ομαδική έκθεση έργων τέχνης, με τίτλο «Ανακύκλωση στην Τέχνη κι όχι στο χυτήριο», που διοργάνωσε, πριν από λίγες μέρες, το παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρίας Αχαρνών. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Φυτάς αρέσκεται, εδώ και χρόνια να δημιουργεί μορφές, χρησιμοποιώντας, ως πρώτη ύλη, άχρηστα αντικείμενα. Αντικείμενα μεταλλικά, ως επί το πλείστον, που, πολλές φορές, δεν κάνουν ούτε για ανακύκλωση, μετατρέπονται, χάρη στην επινοητικότητα και την φαντασία του σε αντικείμενα τέχνης. Άδειες φιάλες από σπρέι, σύρματα, καλώδια, μεταλλικοί σωλήνες, άχρηστα εργαλεία, ελάσματα, κεραίες αυτοκινήτων, μέχρι και …ποντικοπαγίδες έγιναν αξιοθαύμαστα έργα που σε πολλές περιπτώσεις τα υλικά τους δημιουργούν ιδιαίτερους συμβολισμούς. Όπως ένας αστακός, που, φτιαγμένος από πλήθος άχρηστων μεταλλικών υλικών, εκπέμπει, πέραν της αισθητικής κι ένα οικολογικό μήνυμα: Ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας που όχι μόνο υπερεκμεταλλεύεται τον πλανήτη, αλλά δε διστάζει να πετά ή να καταστρέφει πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αξιοσημείωτος είναι κι ο τρόπος που ο Γιώργος Φυτάς βρέθηκε να εκθέτει, μαζί με τους άλλους δημιουργούς, τα έργα του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών. Αρχικά δε γνώριζε για την έκθεση, γι αυτό και το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο έντυπο. Όταν όμως ενημερώθηκε, τυχαία, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής, Παναγιώτη Καζανά για την έκθεση, του εξομολογήθηκε ότι κι ο ίδιος ασχολείται εδώ και καιρό, με το συγκεκριμένο είδος Τέχνης. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί, με την προτροπή του γιατρού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, εκθέτοντας τα έργα του με έναν πρωτότυπο τρόπο: Χρησιμοποιώντας χαρτόκουτα, τα οποία, κατά περίεργο τρόπο, όχι μόνο έδεσαν με τα έργα, αλλά και τα ανέδειξαν κιόλας. Έτσι έδωσε στους φίλους του τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια ακόμα πλευρά της δραστηριότητάς του, αλλά και να πιούν, με την ευκαιρία, ένα ποτήρι κοκκινέλι μαζί του. Κάτι που κι ο ίδιος ευχαριστήθηκε, αφού για τον Γιώργο Φυτά το παν είναι η παρέα κι η φιλική κουβέντα. Από εκεί ξεκινούν τα πάντα, συνηθίζει να λέει. Και δεν έχει άδικο…

Δηλώσεις Κρημνιανιώτη στο aftodioikisi.gr για δημιουργία Πανεπιστημίου στην Αμυγδαλέζα

Με τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, και μάλιστα ξένων πανεπιστημίων στην Αμυγδαλέζα, απαντά ο Δήμος Αχαρνών στην προεκλογική απόφαση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη να εγκαταστήσει στη συγκεκριμένη περιοχή τοπρώτο «στρατόπεδο» λαθρομεταναστών στη χώρα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει αρχίσει να εκπονεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμος Αχαρνών προκειμένου να τονώσει τόσο την οικονομική όσο και την πολιτιστική ζωή στην περιφέρειά του: περιλαμβάνει τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, βόρεια και ως προέκταση των Αστυνομικών Σχολών στην Αμυγδαλέζα, με την αρωγή δύο ξένων κυβερνήσεων: της Ιορδανίας και της Κύπρου. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, μάλιστα, έχει κάνει την πρόταση για ίδρυση πανεπιστημίου-έδρας Σπουδών Βορειανατολικής Μεσογείου, και για το λόγο αυτό έχει ήδη δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της για το τρέχον έτος 12 εκατ. ευρώ. Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ζητηθεί η δημιουργία παραρτήματός του στο δήμο. Ο δε δήμος Αχαρνών, μετά την απόφαση Χρυσοχοΐδη, όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις επαφές του για την πραγματοποίηση του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη στείλει σχετικό έγγραφο για συνάντηση επί των διαδικαστικών και την υλοποίηση του προγράμματός του στην Πρεσβεία της Ιορδανίας στη χώρα μας, και αναμένονται να υπάρξουν συναντήσεις για το θέμα.
Το πανεπιστήμιο της Ιορδανίας
Στα θετικά του σχεδίου με την Ιορδανία, μέσω της οποίας θα υπάρξει, για παράδειγμα, Έδρα Ελληνοαραβικών Σπουδών (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη), είναι πως υπάρχει μεγάλη μερίδα χριστιανών ορθοδόξων στη χώρα, ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπάγεται στη χώρα αυτή, αλλά και πως στην Ιορδανία υπηρετεί ως επίσκοπος στη βόρεια χώρα ο αχαρνεύς επίσκοπος Ησύχιος, ο οποίος και θα μετέχει στην κοινή επιτροπή που θα δημιουργηθεί για το πανεπιστήμιο.
Το πανεπιστήμιο της Κύπρου
Με το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει έρθει σε επαφή με τον καθηγητή της, κ. Μπετενιώτη, ο ίδιος ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, ζητώντας του να σκεφθεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα τη δημιουργία παραρτήματός του στο δήμο, εκεί όπου σκοπεύει να δημιουργήσει την Πανεπιστημιούπολη.
Η Πανεπιστημιούπολη Αχαρνών
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου και των όσων λέει ο γενικός γραμματέας του δήμου στην aftodioikisi.gr, βασικός σχεδιασμός του Δήμου Αχαρνών είναι να δημιουργηθεί μια Πανεπιστημιούπολη στην Αμυγδαλέζα, με ενσωματωμένα αυτά τα δύο πανεπιστήμια, και τις όποιες έδρες δημιουργηθούν (πέραν μιας πολυτεχνικής Σχολής, οικονομικής Σχολής κτλ.). Το, δε, διοικητικό συμβούλιο θα είναι μεικτό: θα μετέχουν εκπρόσωποι του δήμου καθώς και εκπρόσωποι των χωρών από τα πανεπιστήμια που θα δημιουργηθούν. Μάλιστα, εκεί όπου επιτρέπεται, σε δασικό κτήμα, σχεδιάζεται ως «αντισταθμιστικά» η δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται τα σχολεία της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας. Εκεί θα μπορεί να αναπτυχθεί και η χλωρίδα και η πανίδα της Πάρνηθας, που είναι άγνωστη στους περισσότερους. Πέραν των πανεπιστημίων και του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων για τον πολιτισμό, όπως θέατρο, κινηματογράφος κτλ. Αξίζει, δε, να υπογραμμιστεί ότι στο σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η Πανεπιστημιούπολη, στο κτήμα Αμυγδαλέζα, η πρόσβαση των φοιτητών θα είναι άμεση και γρήγορη, καθώς η απόστασή του από τη λεωφόρο Κύμης είναι μόλις 500 μέτρα.
Κρημνιώτης: Ευκαιρία για ανάπτυξη και πολιτισμό
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», τονίζει μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αχαρνών Νίκος Κρημνιανιώτης, ο οποίος και έχει το «γενικό πρόσταγμα» για τις όλες επαφές. «Είναι μια καλή ευκαιρία», επαναλαμβάνει, «με το δεδομένο πως γίνονται αιματηρές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, και οι φοιτητές της Ιορδανίας ετοιμάζονται να πάνε προς Αγγλία. Γιατί να μην έχουμε εμείς μια έδρα, ώστε να τους υποδεχθούμε; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία έχτισε ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο έξω από τη Ρώμη για τους φοιτητές της βόρειας Αφρικής;» Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, η Πανεπιστημιούπολη θα μπορεί να έχει μέχρι και 4.000 φοιτητές, πράγμα που αμέσως αμέσως σημαίνει κίνηση στην οικονομική ζωή της πόλης και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

Tην Παρασκευή, 29 Ιουνίου η αποχαιρετιστήρια βραδιά που οργανώνει για τα παιδιά η Ένωση Γονέων

                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Άλλη μια δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ αποφάσισε να διοργανώσει και σας καλεί να παραβρεθείτε στην «Αποχαιρετιστήρια βραδιά 2012» που θα επιμεληθεί και φέτος η «Ομάδα Εκδηλώσεων» της Ένωσής μας. Οι, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένες εκδηλώσεις της Ένωσης, «Αποχαιρετιστήρια Βραδιά 2011» και «Ταξίδι στο Όνειρο 2011» που έγιναν τον περυσινό Ιούνιο είναι πλέον “θεσμός”. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να παρευρεθείτε την Παρασκευή 29/06/2012 και ώρα 20:00 στα γραφεία μας, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Μητρομάρα 24.

Δείτε ένα απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια"

 

«Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια»

ΕΞΑΙΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου  ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ
Εξαίσια στους ρόλους τους τα ταλαντούχα παιδιά του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών (πάνω και μεσαία σειρά) που με τις ερμηνείες τους, καθήλωσαν το πολυπληθές κοινό τους  (κάτω)  
Καταπληκτικές ερμηνείες και άψογη σκηνική παρουσία απόλαυσαν όλοι εκείνοι που το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουνίου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών, βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Υπέροχοι στους ρόλους τους οι: Βασιλείου Νικολέτα (Ισαβέλλα), Γιαννάκος Ξενοφών (Κυνηγός), Γκούρλιας Φάνης (Μπαλμπόα) Γκρίελα Κατερίνα (Φιλίτσα), Μακράκης Δημήτριος (Ταχυδακτυλουργός), Μολυνδρή Ηρώ (Γιαγιά) Παπαδημητρίου Αντωνία-Αντιγόνη (Γραμματέας) Παρασκευάς Σταμάτης (Μαυρίκιος) Πούλιου Ελένη (Ελένη), Σαμλίδη Μαρία (Γενοβέφα) Σταυριανίδης Παναγιώτης (Πάστορας) Τσώλης Στέφανος (Άλλος), Χιώτης Γεώργιος (Ζητιάνος), χειροκροτήθηκαν με θέρμη από το πολυπληθές κοινό τους. Υπέροχη και η Μουσική επένδυση και εκτέλεση στο πιάνο από τη Λήδα Μπρούσκαρη. Στην Κονσόλα του Ήχου κάθισε ο Δημήτριος Μακράκης, τον Φωτισμό φρόντισε ο Γεώργιος Χιώτης, Υπεύθυνη Σκηνογραφίας και εντύπου ήταν η Μυρτώ Δημοπούλου, ενώ η Σκηνοθεσία-Επιμέλεια έφερε την υπογραφή της Καλλιόπης Χρήστου


Η υπόθεση του έργου:
Ένα παράξενο ίδρυμα που έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί ο ιδεαλιστής δόκτορας Άριελ έχει ως έργο του την παρηγοριά των δυστυχισμένων. Στην υπηρεσία του “καλού” χρησιμοποιεί ακόμη και απάτες και αστυνομικά μέσα. Ο διευθυντής του ιδρύματος ανακαλύπτει μια απελπισμένη κοπέλα, τη Μάρθα, και τη σώζει από την αυτοκτονία μ’ ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα κι ένα μπιλιετάκι με την ταχυδρομική διεύθυνση του ιδρύματος και τη λέξη “αύριο”. Κατά την επίσκεψή της στο ίδρυμα, όπου συμβαίνουν διάφορα παράξενα πράγματα με τους πράκτορες του ιδρύματος, η Μάρθα συναντιέται με το γέρο Μπαλμπόα και πληροφορείται από το διευθυντή το δράμα του γέρου.Ο γέρο Μπαλμπόα μεγάλωσε μαζί με τη σύζυγό του, τη γιαγιά Ευγενία, τον έγγονό του Μαυρίκιο ύστερα από το θάνατο των γονιών του. Παρά τις καλές αρχές που προσπάθησαν να του δώσουν ο εγγονός εξελίσσεται σ’ έναν άσωτο έφηβο που έχει μπλέξει με κακές παρέες κι έχει φτάσει στο σημείο να κλέβει τον παππού και τη γιαγιά του. Κάποια μέρα ο παππούς Μπαλμπόα τον συλλαμβάνει την ώρα που σπάζει το συρτάρι του γραφείου του, για να βρει χρήματα. Ο εγγονός αρχίζει να βρίζει τον παππού και σηκώνει το χέρι του να τον χτυπήσει. Ο παππούς, παρά τον πόνο που νιώθει, τον χτυπά στο πρόσωπο και τον πετάει στο δρόμο.Ο άσωτος εγγονός ως ναύτης σε φορτηγό πλοίο φεύγει για τον Καναδά, όπου καταλήγει να γίνει επαγγελματίας κακοποιός. Χαρτοκλέφτης στην αρχή, λαθρέμπορος και απατεώνας στη συνέχεια, έφτασε ακόμη και στην πλαστογραφία και κυκλοφορεί με το πιστόλι στην τσέπη. Ο παππούς Μπαλμπόα, που με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορείται την κατάντια του εγγονού του, δε λέει λέξη στη γυναίκα του, που έχει περιπέσει σε μαρασμό και κατάθλιψη από τότε που έχασε τον πολυαγαπημένο εγγονό της. Βλέποντας τη γυναίκα του να μαραίνεται, ο παππούς αρχίζει κάποια στιγμή να γράφει γράμματα που δήθεν στέλνει ο εγγονός τους από τον Καναδά. Στα ψεύτικα αυτά γράμματα που φτάνουν στα χέρια της γιαγιάς ανά δίμηνο ή τρίμηνο ο εγγονός Μαυρίκιος παρουσιάζεται να έχει εξελιχθεί σ’ ένα συνετό και υπεύθυνο νέο που εργαζόμενος σπούδασε Αρχιτεκτονική και παντρεύτηκε μ’ ένα υπέροχο κορίτσι, την Ισαβέλλα. Εννοείται ότι αυτά τα ψεύτικα γράμματα έχουν βγάλει τη γιαγιά από το μαρασμό και την κατάθλιψή της. Ο καιρός περνάει ήρεμα για τους ηλικιωμένους Μπαλμπόα με το “ζωτικό ψεύδος”, μέχρι τη στιγμή που φτάνει ένα τηλεγράφημα από τον εγγονό τους στο οποίο τους ανακοινώνει ότι ύστερα από είκοσι χρόνια απουσίας έρχεται στην Ισπανία να τους δει. Το τηλεγράφημα που τόσο χαροποιεί τη γιαγιά, ρίχνει σε απελπισία τον παππού Μπαλμπόα, γιατί αφενός θα αποκαλυφθεί η απάτη του με τα πλαστά γράμματα και αφετέρου θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα η γυναίκα του, όταν θα αντικρίσει πάλι τον άσωτο εγγονό και θα μάθει την αλήθεια. Κι ενώ αναμένεται ο εγγονός και ο παππούς δεν ξέρει τι να κάνει, δημοσιεύεται στις εφημερίδες ότι το πλοίο «Σατούρνια» με το οποίο ταξίδευε ο εγγονός βυθίστηκε αύτανδρο. Ο παππούς Μπαλμπόα απελπισμένος, γιατί ξέρει ότι η είδηση αυτή θα σκοτώσει τη γριούλα του, καταφεύγει στο ίδρυμα του δόκτορα Άριελ για βοήθεια. Επιθυμία του είναι να παρουσιαστεί στη γιαγιά Ευγενία ένας ψεύτικος εγγονός μαζί με τη γυναίκα του σαν κι αυτόν που αλληλογραφούσε τόσα χρόνια μαζί τους. Ο διευθυντής του ιδρύματος αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του εγγονού Μαυρίκιου και η Μάρθα, που μόλις προσλήφθηκε στο ίδρυμα, το ρόλο της γυναίκας του Μαυρίκιου, Ισαβέλλας. Συνοδευόμενοι από το γέρο Μπαλμπόα καταφθάνουν στο σπίτι, όπου τους υποδέχεται η γιαγιά τρελή από τη συγκίνηση. Τα είκοσι χρόνια απουσίας του εγγονού της και τα κουρασμένα από τα γεράματα μάτια της βοηθούν στο να θεωρήσει τον ψεύτικο Μαυρίκιο ως τον εγγονό της. Ύστερα από παραμονή μιας εβδομάδας στο σπίτι των Μπαλμπόα, όπου δέχεται τις τρυφερές περιποιήσεις της γιαγιάς, το ψεύτικο ζευγάρι παίρνει ένα ψεύτικο επίσης τηλεγράφημα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει αμέσως να επιστρέψει στον Καναδά. Κι ενώ ετοιμάζεται η αναχώρηση του ζευγαριού, κάνει την εμφάνισή του ο πραγματικός Μαυρίκιος, που τελικά δεν πέθανε στο ναυάγιο του «Σατούρνια», αφού ταξίδεψε με άλλο πλοίο.Ο λόγος που τον έκανε να ταξιδέψει από τον Καναδά στην Ισπανία είναι τα μεγάλα χρέη που έχει δημιουργήσει λόγω της άσωτης ζωής του και εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει η ζωή του από τους ανθρώπους του σιναφιού του. Έχει έρθει, για να ζητήσει από τον παππού του διακόσιες χιλιάδες πέσος. Παρά τις προσπάθειες όλων να αποκρύψουν από τη γιαγιά αυτή τη δυσάρεστη άφιξη, ο πραγματικός Μαυρίκιος κάποια στιγμή τη συναντά, όταν αυτή έχει μάθει όλη την αλήθεια. Η γιαγιά απογοητευμένη για μια ακόμη φορά από τον πραγματικό της εγγονό τον διώχνει με θυμό από το σπίτι της.Τώρα είναι η σειρά της γιαγιάς να χρησιμοποιήσει το «ζωτικό ψεύδος». Προσποιείται ότι δεν ξέρει τίποτα για τον αληθινό εγγονό της, για να μη στενοχωρήσει το νεαρό ζευγάρι που τις χάρισε τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής της. Μέσα της έχει αρχίσει να την τυλίγει σιγά-σιγά και ύπουλα ο πόνος. Κάνει κουράγιο την ημέρα της αναχώρησης του ζευγαριού ώστε να σταθεί όρθια, ενώ πεθαίνει από μέσα. Σαν τα δέντρα.
Και ...λίγα λόγια για το ηθικό δίδαγμα
Το «ζωτικό ψεύδος» αποτελεί τη βάση του έργου, του παιχνιδιού, θα μπορούσαμε να πούμε, που ο συγγραφέας επιχειρεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ο συγγραφέας αναζητεί την έξαρση σ’ έναν κόσμο αυταπάτης, που θα γιατρέψει την απογοήτευση και τη δυστυχία μιας ανελέητης πραγματικότητας. Ο Μαυρίκιος, ο πρωταγωνιστής, εκφράζει τη σκέψη του δραματουργού με πολύ συγκεκριμένο τρόπο όταν λέει: «Για τις αρρώστιες του κορμιού πολλοί ασχολούνται. Αλλά ποιος σκέφτηκε αυτούς, που πεθαίνουν χωρίς μιαν ωραία ανάμνηση; Αυτούς που δεν είδαν να πραγματοποιείται ούτε ένα τους όνειρο;» Στο έργο αυτό του Κασόνα όπου εναρμονίζεται τόσο επιτυχημένα η πραγματικότητα με τη φαντασία ή η αλήθεια με το ψέμα, το βάρος δεν πέφτει όλο στους χαρακτήρες, όσο στη βαθύτερη έννοια, που θέλει να δώσει ο συγγραφέας, σ’ ένα είδος μηνύματος για την αγάπη και την καλοσύνη. Ο Ισπανός κριτικός και μελετητής του Κασόνα, Σάινθ ντε Ρόμπλες λέει πως τελικά ο δραματουργός κάνει ένα είδος παιδαγωγίας της ψυχής, πράγμα για το οποίο κατηγορήθηκε από άλλους κριτικούς. Κατηγορήθηκε για την ιδιότητά του, του δασκάλου περίπου, που θέλει να διδάξει το καλό. Και οι δύο θέσεις είναι σωστές, ανάλογα από τη σκοπιά που βλέπει ο καθένας την προσφορά της επιρροής του θεάτρου. Κι ο Κασόνα είναι ο μεγάλος τεχνίτης, που ξέρει να αιχμαλωτίσει, να γοητεύσει το κοινό, προσφέροντάς του αυτό που ενδόμυχα επιθυμεί: Μιαν ανάσα χαράς, ικανοποίησης. Γι’ αυτό εξάλλου τα έργα του, κι ανάμεσα σ’ αυτά «Τα δέντρα», χειροκροτήθηκαν τόσο πολύ στα περισσότερα θέατρα του κόσμου…

To Σάββατο, 30 Ιουνίου (18:30), στο Δημαρχείο, η θερινή συναυλία του Εθνικού Ωδείου Αχαρνών

Kοκτέιλ πάρτι με μουσική ρέγγε, στο SPA POOL PARNE, την Παρασκευή, 29 Ιουνίου

Ποια είναι η συγγραφέας Μελίνα Τούντα

MEΛΙΝΑ ΤΟΥΝΤΑ
Λίγοι είναι οι συγγραφείς που έχουν στο ενεργητικό τους, τέσσερα βιβλία. Η συντοπίτισσά μας Μελίνα Τούντα είναι μία από αυτούς. Εκτός, λοιπόν, από το πρόσφατο βιβλίο της «Έτσι κι αλλιώς, καλημέρα» κυκλοφορεί, επίσης από τις εκδόσεις Λιβάνη κι έχει μεταφραστεί στα Αλβανικά, το «Μια αγάπη, δυο ζωές». Δικά της είναι και τα μυθιστορήματα «Το Πεντάγραμμο του Πάθους» και «Ζητείται μια Δεύτερη Ευκαιρία». Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και σύζυγος του γνωστού καθηγητή και ιδιοκτήτη του ομώνυμου φροντιστηριακού Κέντρου, Αναστασίου Τούντα, όπου και διδάσκει. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

«Έτσι κι αλλιώς καλημέρα», το νέο μυθιστόρημα της συντοπίτισσάς μας, Μελίνας Τούντα

Το νέο της μυθιστόρημα «Έτσι κι αλλιώς καλημέρα», παρουσίασε, πρόσφατα, η συντοπίτισσά μας Μελίνα Τούντα. Πρόκειται για έναν ύμνο στη δύναμη της θέλησης, που η συγγραφέας πλέκει γύρω από τη ζωή της Αφροδίτης, της ηρωίδας του βιβλίου. Με αφορμή τη ζωή της Αφροδίτης, η οποία αποφασίζει να απαλλαγεί από ό,τι δεν της αρέσει στην εμφάνισή της και απ' ό,τι θεωρεί πως δεν ταιριάζει πια στη ζωή της, η συγγραφέας αναζητά απάντηση στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα. Τι είναι αυτό, όμως, που έχει σημασία στη ζωή του ανθρώπου και μπορεί να την επηρεάσει; Η εξωτερική εμφάνιση, το πνεύμα του, και τα δύο... ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο πιο ουσιώδες; Η ηρωίδα, μέσα από έντονες εσωτερικές συγκρούσεις και συναισθηματικές αναζητήσεις, προσπαθεί να το ανακαλύψει. Το συμπέρασμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα και φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της. Έντονα συναισθήματα, σκέψεις και ερωτήματα αναδύονται απ' την αφήγηση και δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να προβληματιστεί γύρω από το τι μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος, αν το θέλει πραγματικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη κι είναι το τέταρτο βιβλίο της Μελίνας Τούντα, που έχει επίσης συγγράψει τα μυθιστορήματα «Μια Αγάπη δυο Ζωές» (που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Λιβάνη και έχει μεταφραστεί και στα Αλβανικά), «Το Πεντάγραμμο του Πάθους» και «Ζητείται μια Δεύτερη Ευκαιρία».

"Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" - Θεατρική παράσταση από το 1ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών

Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 20.00 στο Δημαρχείο Αχαρνών
Το 1ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση του Αλεξάνδρο Κασσόνα "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" τη Τετάρτη 27/06/2012 και ώρα 20.00 στο Δημαρχείο Αχαρνών - Αίθουσα Εκδηλώσεων_Κτίριο 2, οδός Φιλαδελφείας και Μπόσδα, Αχαρναί.
Λίγα λόγια για το έργο: Alejandro Casona "Los arboles mueren de pie" (μετάφραση Ιουλίας Ιατρίδη) Το "ζωτικό ψεύδος" είναι το παιχνίδι με το οποίο ο Μαυρίκιος, ο διευθυντής ενός ιδρύματος με φιλανθρωπική δράση, απαντά με φαντασία και έργο στις οδυνηρές εκφάνσεις της ζωής χαρίζοντας χαμόγελα, ανακούφιση, ελπίδα, αισιοδοξία και αγάπη στους ανθρώπους. Να όμως, που μέσα από αυτό το παιχνίδι του "ζωτικού ψεύδους" θα ανακαλύψει και τη δική του ανέλπιστη πραγματικότητα, όταν το μπουκέτο με τα κόκκινα τριαντάφυλλα, σωτήριο για την απελπισμένη νεαρή Μάρθα, συναντήσει το μεγαλείο της αληθινής αγάπης του κυρίου Μπαλμπόα για τη γυναίκα του... στέλνοντας, για άλλη μια φορά, το αισιόδοξο μήνυμα ότι η ζωή είναι πάντα γεναιόδωρη στις μεγάθυμες καρδιές. Κ. Χρήστου
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Βασιλείου Νικολέτα, Ισαβέλλα, Γιαννάκος Ξενοφών, Κυνηγός, Γκούρλιας Φάνης, Μπαλμπόα, Γκρίελα Κατερίνα, Φιλίτσα, Μακράκης Δημήτριος, Ταχυδακτυλουργός, Μολυνδρή Ηρώ, Γιαγιά, Παπαδημητρίου Αντωνία-Αντιγόνη, Γραμματέας, Παρασκευάς Σταμάτης, Μαυρίκιος, Πούλιου Ελένη, Ελένη, Σαμλίδη Μαρία, Γενοβέφα, Σταυριανίδης Παναγιώτης, Πάστορας, Τσώλης Στέφανος, Άλλος, Χιώτης Γεώργιος, Ζητιάνος.
Μουσική επένδυση και εκτέλεση στο πιάνο: Λήδα Μπρούσκαρη Κονσόλα Ήχου: Δημήτριος Μακράκης Φωτισμός: Γεώργιος Χιώτης Σκηνογραφία-Έντυπο: Μυρτώ Δημοπούλου Σκηνοθεσία-Επιμέλεια: Καλλιόπη Χρήστου
Αλεξάνδρο Κασσόνα:
Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1903. Ίδρυσε το "Χρωματιστό πουλί", θεατρική σκηνή για παιδιά, μα οραματιζόταν το θέατρο για τους ενήλικες. Αν και γνώριζε επιτυχία, εγκατέλειψε την Ισπανία εξαιτίας της δικτατορίας του 1936 και μετανάστευσε στο Μπουένος Άιρες. Γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Επέστρεψε μετά από 26 χρόνια αυτοεξορίας στην πατρίδα του. Πρόλαβε να επισκεφθεί λίγο πριν τον θάνατό του την Ελλάδα, που από παιδί το θεωρούσε σαν το πιο τολμηρό όνειρο. Πέθανε τον Ιούλιο του 1965.

Εντυπωσίασε και πάλι το Λύκειο των Ελληνίδων

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

To αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" προσφέρεται για την καλοκαιρινή εκδήλωση του Λυκείου κι αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή
Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, πρόσφερε το βράδυ της Κυριακής, 24 Ιουνίου, στους δεκάδες θεατές που συγκεντρώθηκαν στο Αμφιθέατρο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, το παράρτημα Αχαρνών, του Λυκείου των Ελληνίδων. Με τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, τη Σαλαμίνα, την Ήπειρο, το Αιγαίο, τα Επτάνησα και την Κωνσταντινούπολη, το παράρτημα εντυπωσίασε και πιστοποίησε, για ακόμα μια φορά, πως συγκαταλέγεται στα κορυφαία χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης των Αχαρνών περιοχής. Οι χοροδιδάσκαλοι Σπύρος Βαρελάς και Μαρία Λιβανού κάνουν εξαιρετική δουλειά, ενώ πίσω τους βρίσκεται μια πολύ αξιόλογη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι στηρίζουν την μεγάλη αυτή προσπάθεια, όπως η Έφορος Ιματιοθήκης, Μαρία Κατάρα και οι συνέφοροι Κατερίνα Μαρίνη, Τζαμουράνη Τέτα, Λιβανού Μαρία και Νίκα Κατερίνα και οι Συνέφοροι Χορού Δαμάσκου Γιούλα, Φυτά Λένα, Ελευθεράκου Νίτσα, Παπαδάκη Μαρία, Κλαδιά - Παπαδημητρίου Μαργαρίτα. Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια όχι μόνο γιατί πρόσφεραν ένα χορευτικό πρόγραμμα με μεγάλη λαογραφική αξία, αλλά γιατί κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα θλιβερό γεγονός που συνέβη την προηγουμένη και επηρέασε όλη την οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων κι όχι μόνο της Προέδρου Νίτσας Βαρελά. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην απώλεια του συζύγου της και πρώην Δημάρχου Αχαρνών, Μιχάλη Βαρελά.

Tην Τετάρτη, 27 Ιουνίου, η τελετή αποφοίτησης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Κοντά στους χρήστες της περιοχής του Αη Δημήτρη βρέθηκαν το ΚΕΘΕΑ και οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΕ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗ ΠΙΑΤΣΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΠΑΝΩ: Την πρωτοβουλία παρακολούθησαν από κοντά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής και κάποιοι κάτοικοι.
ΚΑΤΩ: Το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ και των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ κατάφερε να προσεγγίσει μερικούς από τους χρήστες. Οι περισσότεροι, όμως, επιτάχυναν το βήμα τους για να προμηθευτούν, όσο το δυνατό, γρηγορότερα, τη δόση τους...
Συμβουλευτική, αιμοληψία και ιατρική φροντίδα, στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο, πρόσφερε, το πρωί της Δευτέρας, 25 Ιουνίου, στους χρήστες ναρκωτικών, στην περιοχή του Αη Δημήτρη, Αχαρνών, η εξωτερική ιατρική μονάδα του Κεντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), σε συνεργασία με την οργάνωση «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Ειδικότερα το εξειδικευμένο προσωπικό των δύο ανθρωπιστικών φορέων προσπάθησε, μέσα από τη διαδικασία της προσέγγισης των χρηστών στο δρόμο, να τους συμβουλεύσει να ενταχθούν στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, δηλαδή σε αυτά που δεν στηρίζονται στη χορήγηση υποκαταστάτων, όπως η μεθαδόνη. Οι δύο οργανώσεις ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και οι συντονιστές της ανέφεραν στον ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ ότι η επιλογή του Αη Δημήτρη έγινε μετά από πληροφορίες, που προήλθαν από τους χρήστες ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πιάτσα ναρκωτικών. Κάτι που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, αφού στο διάστημα της μισής ώρα που διήρκεσε το ρεπορτάζ, παρέλασαν, τουλάχιστον, τριάντα χρήστες, από το χώρο που βρίσκεται μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χωρίς να υπολογισθούν εκείνοι που προσήλθαν με αυτοκίνητα, ή χρησιμοποίησαν άλλες εισόδους της συνοικίας για να φτάσουν στα σημεία πώλησης. Την όλη προσπάθεια παρακολούθησε από κοντά ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, Βασίλης Πετρόπουλος, μαζί με αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ζήτησαν τη λήψη μέτρων, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς εμπορίας που έχει φτάσει στο σημείο να προσελκύει στην περιοχή, τουλάχιστον, χίλια άτομα την ημέρα. Το παρών, επίσης, έδωσε κι ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.

Τρεις επιπλέον Βουλευτές θα δώσει στην Περιφέρεια Αττικής η απογραφή του 2011

Aπό την ορκομωσία της νέας Βουλής
Κατά τρεις θα αυξηθούν οι έδρες της Περιφέρειας Αττικής, αν η κατανομή των εδρών γίνει σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011, καθώς ο πληθυσμός της συγκεκριμένης εκλογικής Περιφέρειας αυξήθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Η κατανομή των εδρών στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έγινε με βάση την απογραφή του 2001, κάτι που αντιβαίνει στο άρθρο 54 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) υποχρεούται, το αργότερο ένα χρόνο από το πέρας της απογραφής, να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αμέσως στην ανακατανομή των βουλευτικών εδρών, βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων. Η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου και θα έπρεπε το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2012 να είχαν δημοσιοποιηθεί τα νέα στοιχεία και βάσει αυτών να διεξάγονταν οι πρόσφατες εκλογές. Η καθυστέρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δημοσιοποιήσει τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των εδρών ανά Περιφέρεια, μετά από ενστάσεις που θα κατατεθούν. Εξυπακούεται ότι η αύξηση των εδρών σε κάποιες περιφέρειες, θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των εδρών σε άλλες. Αν όντως ισχύσει η νέα κατανομή των εδρών, τότε από την Περιφέρεια Αττικής θα εκλεγούν και οι επιλαχόντες Νίκος Καντερές (ΝΔ), Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ) και Παντελής Ασπραδάκης (ΠΑΣΟΚ).

Στη πρεζαγορά του Αη Δημήτρη οι Γιατροί του Κόσμου και το ΚΕΘΕΑ, την Τρίτη, 26 Ιουνίου

Συγκίνησε στην εκπομπή της Τατιάνας, ο Δημήτρης Δίελας

Αξιοπρεπής και μετρημένος ο Δημήτρης Δίελλας βούρκωσε πολλές φορές στην εκπομπή  της Τατιάνας, περιγράφοντας την περιπέτειά του στη φυλακή, εξαιτίας ενός νεανικού λάθους...
Την βαθειά ανθρώπινη ιστορία του αφηγήθηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Σταφανίδου, ο συντοπίτης μας Νίκος Δίελας. Η γνωστή στους Αχαρνείς περιπέτειά του συγκίνησε και το πολυπληθές τηλεοπτικό κοινό της εκπομπής. Ο Δημήτρης  Δίελας, αφηγήθηκε τις δυσκολίες των δεκαέξι χρόνων της φυλάκισής του, εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού, που είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρέσει, σε ηλικία είκοσι ετών, τη ζωή ενός ανθρώπου, κατά τη διάρκεια ενός νεανικού καβγά. Βαθειά ανθρώπινος ο Δημήτρης Διέλας, υπενθύμισε ότι στη φυλακή υπάρχουν κι άνθρωποι, που δικαιούνται από την κοινωνία μια δεύτερη ευκαιρία. Αναφερόμενος στον πρόπο που ο ίδιος αντιμετώπισε τη φυλακή είπε ότι αξιοποίησε το χρόνο του, με σκοπό την επανένταξή του στην κοινωνία. Διάβασε και παρακολούθησε σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης, από το οποίο διδάχθηκε την τέχνη του αγγειοπλάστη. Βγήκε από τη φυλακή στο συντομότερο χρόνο που επέτρεπε η ποινή του, δείχνοντας καλή διαγωγή. Παίρνοντας, όπως είπε, το αποφυλακιστήριο πάσχισε και κατάφερε να αρχίσει τη ζωή του από την αρχή, βρίσκοντας δουλειά μέσα από ένα προγραμμα στήριξης των αποφυλακισμένων και δημιουργώντας τη δική του οικογένεια. Ο Δημήτρης  Δίελας, είναι σήμερα ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους της πόλης, γιατί κατάφερε να αφήσει πίσω του τη δυσάρεστη εμπειρία των πρώτων νεανικών του χρόνων, χωρίς όμως να πάψει να ενδιαφέρεται για την τύχη των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Και μαζί με τη συμβουλή του να παλέψουν για τη ζωή τους, έκλεισε την παρουσία του στην εκπομπή της Τατιάνας ,με ένα αισιόδοξο μήνυμα, που μας αφορά όλους: Ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα αν έχει την υγεία και την ελευθερία του, τόνισε ο Δημήτρης Δίελας κι αν μη τι άλλο, το έχει αποδείξει με τη δική του στάση απέναντι στη ζωή και τις αντιξοότητές της…

Θεατρική παράσταση από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου (21:00)

«Η πρώτη μου φορά…» Με τις υπογραφές της Μαρίας Δέδε και της Ελένης Κατάρα

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Το εξώφυλλο (πάνω) προμηνύει πως κάτι καλό θα συμβεί...Στη μέση ενδεικτικές σελίδες του βιβλίου που περιγράφουν τις αγωνίες και τους φόβους των παιδιών. Κάτω, οι όμορφες εμειρίες τελικά, καταλαμβάνουν  τη θέση των αρνητικών συναισθημάτων, με κεντρικό ήρωα του παραμυθιού, το ίδιο το παιδί που το διαβάζει και την δασκάλα του...

Το συγγραφικό και δημιουργικό τους ταλέντο ξεδίπλωσαν στο καλαίσθητο παιδικό βιβλίο «Η πρώτη μου φορά», που εξέδωσε ο Δήμος Αχαρνών, οι κυρίες Μαρία Δέδε και Ελένη Κατάρα. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους αξίζει να σημειωθεί, ότι το εν λόγω βιβλίο, δωρίστηκε σε όλα τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αχαρνών, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής γιορτής που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Βλασίου (http://www.menidiatis.gr/2012/06/blog-post_21.html.) Τα κείμενα που είναι γραμμένα από τη Μαρία Δέδε, περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο, τα συναισθήματα, τις απορίες και τους φόβους των μικρών πρωταγωνιστών της ζωής μας, όταν αυτά για πρώτη φορά στη ζωή τους είναι αναγκασμένα να αποχωριστούν τη ζεστή αγκαλιά της μαμάς, γιατί όχι και του μπαμπά τους, για να βρεθούν στον Παιδικό Σταθμό. Κι επειδή παιδικό βιβλίο χωρίς εικόνες στη σύγχρονη εποχή του internet και της τηλεόρασης δεν γίνεται, τα κείμενα της Μαρία Δέδε, στόλισε με τις εξαίσιες ζωγραφιές – εικόνες της, η Ελένη Κατάρα. Πολύ έξυπνη ιδέα και το γεγονός, ότι ο κεντρικός ήρωας στο κάθε βιβλίο, ήταν το ίδιο το παιδί που το παρέλαβε. Αυτό γιατί την κρίσιμη στιγμή και μόλις τη θέση των αρνητικών συναισθημάτων αρχίζουν να καταλαμβάνουν οι όμορφες εμπειρίες, στο κενό συννεφάκι της σελίδας του παραμυθιού, μπήκε το όνομα του παιδιού και της δασκάλας που το παρέλαβε αμήχανο από την αγκαλιά της μαμάς του και κατάφερε να το κάνει ν’ αγαπήσει τον Παιδικό Σταθμό. Η μεγάλη αλήθεια είναι, πως ακόμα κι εμάς που δεν είμαστε πλέον παιδιά, πάντα μας φοβίζει «η πρώτη μας φορά». Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, μας οδήγησε σε μαγικούς δρόμους…
Μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια, ευχόμαστε το ίδιο να συμβεί και στις Μαρία Δέδε και Ελένη Κατάρα, που αυτό το πρωτότυπο παραμύθι ήταν «Η πρώτη τους φορά…» στο μαγικό κόσμο της συγγραφικής τέχνης. Ευχόμαστε από καρδιάς, να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι που μόλις ξεκίνησαν…
 

Γιάννης Κασσαβός στο BLUE SKY: «Ο Καλλικράτης έβλαψε, αντί να ωφελήσει την πόλη των Αχαρνών»

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νίκος Χιωτάκης (Δήμαρχος Κηφισιάς), Γιάννης Κασσαβός και Γιάννης Καλαφατέλης  (Δήμαρχος Διονύσου), που προσήλθε αργότερα, εξέθεσαν στην εκπομπή του Κώστα Καλογράνη τα προβλήματα των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για περιβαλλοντικά θέματα με έμφαση στην Προστασία της Πάρνηθας, ώστε να μην ξαναζήσουν ποτέ οι Αχαρνές αλλά και όλη η Αττική, τις εφιαλτικές στιγμές της 28ης Ιουνίου του 2007, μίλησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες» Γιάννης Κασσαβός που βρέθηκε, την Παρασκευή 22 Ιουνίου,  στo πλατό του τηλεοπτικού Σταθμού «Blue Sky», προσκεκλημένος στην εκπομπή «Δημοτικά Νέα», του Κώστα Καλογράνη. Στο μέρος της εκπομπής που αφορούσε στην πυροπροστασία, ο Γιάννης Κασσαβός θύμισε, πως στην ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε το πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πάρνηθα το 2007, συγκαταλέγεται ο αφανισμός 25.000 σπάνιων φυτών του Εθνικού Δρυμού, επισημαίνοντας πως για την αποκατάσταση μέρους της χλωρίδας του, θα χρειαστούν πάνω από 50 χρόνια…Ο Υποψήφιος Δήμαρχος ωστόσο, μίλησε και για σοβαρά ζητήματα του Δήμου Αχαρνών, όπως αυτό της εγκληματικότητας αλλά και της ποιότητας ζωής. Ο ίδιος επεσήμανε, πως ο νόμος του Καλλικράτη, αντί να ωφελήσει την πόλη, την έβλαψε, καθώς η Διοικητική μεταρρύθμιση για τους Δήμους, δεν εφαρμόστηκε συνοδευόμενη από τους απαιτούμενους πόρους. «Οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων δεν έχουν την ποιότητα ζωής που είχαν πριν τη συνένωση τους με τον Δήμο Αχαρνών» υπογράμμισε ο Γιάννης Κασσαβός, φέρνοντας το ως παράδειγμα. Πρόσθεσε επίσης, πως η νέα κυβέρνηση αν θέλει να πετύχει στο έργο της, θα πρέπει να δώσει, αυτά που οφείλει η Κεντρική Εξουσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα, στο Δήμο Αχαρνών. Η επιλογή της Κεντρικής Πολιτείας να συμπεριφέρεται στο Δήμο Αχαρνών σαν να πρόκειται για «ένα παιδί κατώτερου Θεού» θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Θα αναφέρω δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα με πρώτο την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και δεύτερο το προεκλογικό πυροτέχνημα της επίλυσης του ζητήματος των μεταναστών, μέσω της Αμυγδαλέζας, σημείωσε ο Γιάννης Κασσαβός, προσθέτοντας πως αυτή η τακτική θα πρέπει να λάβει οριστικό τέλος. Σε ότι αφορά στα θεσμικά των Δήμων, υπήρξε σύγκλιση απόψεων και με τους έτερους καλεσμένους, Νίκο Χιωτάκη (Δήμαρχο Κηφισίας) και Γιάννη Καλαφατέλη (Δήμαρχο Διονύσου) πως, στην πλησιέστερη προς τον Πολίτη κρατική οντότητα που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει επιτέλους να δοθεί η ευκαιρία να καλύψει τα κενά και να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στον κόσμο.

Γνήσιο θεσσαλικό γλέντι στον Προφήτη Ηλία

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΦΙΟΥ ΣΤΟ 6o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ



Έτσι ακριβώς, όπως το υποσχόταν η πρόσκληση, εξελίχθηκε το 6ο Αντάμωμα των Θεσσαλών του Δήμου Αχαρνών. Σε ένα γνήσιο θεσσαλικό γλέντι με πολύ χορό και παράδοση. Τα μέλη κι οι φίλοι του Συλλόγου Θεσσαλών Αχαρνών, ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα του, κι έτσι το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου ανηφόρησαν στο λόφο του Προφήτη Ηλία κι αφού τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, γλέντησαν ως τις μικρές ώρες μα παραδοσιακή ορχήστρα. Φιλόξενη οικοδέσποινα υπήρξε η Πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαλλικοπούλου, η οποία έχοντας στο πλευρό της τον Λάμπρο Ραπτοτάσιο, αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο , φρόντισε ώστε να μη λείψει τίποτα από κανέναν. Εκείνη εξάλλου ήταν που άνοιξε τη βραδιά. Η Χρύσα δεν θέλησε να κουράσει τον κόσμο. Έτσι αφού τον καλωσόρισε είπε λίγα και καλά λόγια για την δράση του συλλόγου των Θεσσαλών, καθώς και για τους μελλοντικούς στόχους του. Λίγα και καλά είπε και ο Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία του έργου των εθνοτοπικών συλλόγων και στην ουσιαστική συμβολή τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Ο Σωτήρης Ντούρος όχι μόνο ευχήθηκε καλή διασκέδαση στον κόσμο, μα και έμεινε για πολύ ώρα στον Προφήτη Ηλία, όπου παρακολούθησε την εξαίσια εμφάνιση των χορευτικών του συλλόγου, που έσυραν πρώτα το χορό, ανεβάζοντας το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη. Όσο για τον Λάμπρο Ραπτοτάσιο και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου ήταν εκείνα που ανέλαβαν την… «βρώμικη δουλειά», αυτή της ενίσχυσης του ταμείου των Θεσσαλών, μέσω της λαχειοφόρου αγοράς. Θερμό χαιρετισμό στον κόσμο απηύθυνε και ο εφημέριος του Προφήτη Ηλία, πατήρ Ηλίας Κωνσταντόπουλος που ήταν εκείνος που στη συνέχεια, έσυρε πρώτος το χορό. Άλλωστε ο σύλλογος είχε φροντίσει εκ των προτέρων την εξέλιξη της εκδήλωσης καθώς με την Ελένη Βίτσα και τον Κώστα Τσιαμπά στο τραγούδι και τον Γιώργο Βίτσα στο κλαρίνο, η επιτυχία ήταν εξασφαλισμένη. Οι Θεσσαλοί αντάμωσαν και ξεφάντωσαν ψυχή τε και σώματι, συμμετέχοντας σε ένα γνήσιο Θεσσαλικό γλέντι. Ήταν μια βραδιά που όλοι θα θυμούνται για καιρό. Ίσως , γιατί όχι; και μέχρι το 7ο Θεσσαλικό αντάμωμα…

Ο επικήδειος που εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ, Γιώργος Φυτάς, προς τιμήν του πρώην Δημάρχου, Μιχάλη Βαρελά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΥΤΑΣ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Πολυαγαπημένε μας Μιχάλη, Πολυαγαπημένε μας Συμπατριώτη, Συνεργάτη και Στρατιώτη του τόπου μας.
Βρίσκομαι κι εγώ σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βλασίου των Αχαρνών, μαζί με όλους τους συγγενείς και φίλους, αλλά και όσους είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν, για να σου απευθύνω – μετά και από επιθυμία της οικογένειας σου - τον τελευταίο τούτο χαιρετισμό και να εκφράσω με την παρουσία και την προσευχή μου τα ευγνώμονα αισθήματα όσων συμμετέχουν στην εξόδειο αυτή, ακολουθία. Πολυαγαπημένε μας Μιχάλη,
Γεννήθηκες πριν 82 χρόνια, λίγα μέτρα μακριά από αυτή την πλατεία του χωριού μας. Εδώ κοντά μεγάλωσες, στα γύρω σχολεία έμαθες τα πρώτα σου γράμματα, στα γύρω στενά και στις αλάνες έπαιξες με τους φίλους σου και δέθηκες για πάντα μαζί τους. Κάπου εδώ γύρω, θα πήρατε, φαντάζομαι, αμέσως μετά την Κατοχή, την απόφαση να ιδρύσετε την ομάδα του Αχαρναϊκού, αλλά και από ‘ δω θα ξεκινήσατε με τις ιδρωμένες αξίνες των αγροτών γονιών σας, για να σκάψετε και να διαμορφώσετε το γήπεδο του Αχαρναϊκού – εθελοντικά θα λέγαμε σήμερα, αν δεν ξέραμε πια από την ιστορία, ότι στη γενιά σας, το εθελοντικό είχε γίνει γονιδιακό αφού έτσι έσκαψαν κι οι γονείς και οι παππούδες σας Μενιδιάτες, σε βάρδιες εκατοντάδων ατόμων, αντρών, γυναικών και παιδιών, τους δρόμους για τον Πύργο Βασιλίσσης, για την Αθήνα, για τη Χασιά, για την Κηφισιά και το Τατόι, αλλά και τα υδραγωγεία και τις εκκλησίες των παλιών εποχών. Βλέπεις Μιχάλη, από το 1832 που έφυγαν οι Τούρκοι απ΄ την Αττική, το κράτος υπήρξε διαχρονικά τσιγκούνικο, μίζερο και αδιάφορο – αν όχι εκδικητικό απέναντι στην περιοχή μας. Εσύ, υπηρέτησες την πατρίδα ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός και ταυτόχρονα συνέχισες τις σπουδές σου στην Ανωτάτη Εμπορική, δίνοντας παρών σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και τους αγώνες της εποχής. Το 1966, παντρεύτηκες τη Νίτσα Τριβέλλα κόρη του τυφλού ήρωα της Αλβανίας Πέτρου Τριβέλλα, του ανθρώπου που ποτέ δεν αντίκρισε με τα μάτια του τις κόρες του Νίτσα και Φανή, αφού παντρεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1940, μια εβδομάδα πριν την κήρυξη του πολέμου, για να γυρίσει χωρίς όραση από το μέτωπο. Με την κυρία Νίτσα μας, αποκτήσατε, αναθρέψατε και διαπαιδαγωγήσατε τα δύο παιδιά σας, Σπύρο και Πέτρο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της παράδοσης και της οικογένειας. Τα δύο παιδιά που σήμερα καμαρώνουμε όλοι.
Πολυαγαπημένε μας Δήμαρχε,
έχοντας φτάσει επαγγελματικά στο βαθμό του Τμηματάρχη και Προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1975, θυσίασες τη λαμπρή σου καριέρα, υπακούοντας στη βούληση των συμπολιτών μας και εξελέγης Δήμαρχος Αχαρνών με ευρύτατη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ήταν η εποχή αμέσως μετά την επταετία και τη συμφορά της Κύπρου. Δύσκολη εποχή, αλλά και Νέα Εποχή, που τελειώνει κι εκείνη μαζί σου στις επώδυνες και περίεργες μέρες που περνάμε, περιμένοντας την επόμενη, Νέα Εποχή…Υπηρέτησες το Δήμο Αχαρνών πιστά εκείνη την 4ετία, αλλά και τις επόμενες τρείς 4ετίες, ως επικεφαλής της Αξιωματικής Δημοτικής Αντιπολίτευσης. Ορθοπόδησες τα οικονομικά και νοικοκύρεψες το Δήμο (αν και λοιδορήθηκες γι’ αυτό), βάζοντας τις βάσεις για τον μεγάλο Δήμο του σήμερα. Προάσπισες τη δημοτική περιουσία από ιδιώτες καταπατητές, κάτι που πλήρωσες τον Ιανουάριο του 1993 με την εγκληματική επίθεση εναντίον σου, τα χτυπήματα της οποίας ενδεχομένως να ευθύνονται, για το εγκεφαλικό που υπέστης το Μάιο του 2005. Ίδρυσες το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και μίσθωσες το πρώτο κτίριο της Θεοφράστου για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου. Μαζί με τη γυναίκα σου Νίτσα, συλλάβατε την ιδέα της ίδρυσης του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών, αυτόν τον σημαντικό πόλο Παράδοσης και Πολιτισμού της περιοχής μας. (Να σου θυμίσω, από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις, μόνο την αναβίωση του πανηγυριού της Αγίας Τριάδος της Πάρνηθας μας, για σειρά ετών…).
Πολυαγαπημένε μας Δήμαρχε, Πολυαγαπημένε μας Μιχάλη
 Αν για όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα ν’ ακούσεις ένα μεγάλο ευχαριστώ, το μέγιστο Ευχαριστώ, το ακούς καθημερινά από τις εκατοντάδες οικογένειες που κρυφά, με τη σύζυγο σου και την αγαπημένη σας Φανή, βοηθήσατε οικονομικά και ηθικά στις άτυχες στιγμές τους. Φτωχούς ανθρώπους, αναξιοπαθούντες της ζωής, νιόφερτους συνδημότες μας και πολλούς αρρώστους. Το μέγιστο ευχαριστώ, έρχεται στα χείλη όλων μας. Και το μέγιστο αυτό ευχαριστώ, γίνεται λουλούδι, που θα σε συντροφέψει εκεί που πηγαίνεις, αλλά και θα συντροφεύει και θα γεμίζει υπερηφάνεια, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Ήξερες να συμπαρίστασαι, ήξερες να αγαπάς, ήξερες να συντρέχεις, να ενθαρρύνεις και να συγχωρείς. Εκτός όμως από την ατομική και οικογενειακή προσφορά σου, τα μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας που έδωσες ως Δήμαρχος και επικεφαλής της Αντιπολίτευσης επί σειρά ετών, υπήρξε και η μεγάλη προσφορά σου, στην πολιτική του ζωή του τόπου. Λαμπρό παράδειγμα η εποικοδομητική και όχι καταστροφική αντιπολίτευση που επέλεξες να κάνουμε και που σήμερα αναγνωρίζεται και από την άλλη παράταξη που παρίσταται κι αυτή σήμερα, σύσσωμη, εδώ, σε ένα ενωτικό παρόν, απαραίτητο για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδας μας.
 Φίλε Μιχάλη,
Σε κατευοδώνουμε λοιπόν σήμερα, εμείς οι δικοί σου άνθρωποι αλλά και οι φίλοι σου που είναι εδώ από όλες τις περιοχές της Αττικής, άνθρωποι που σε γνώρισαν, που σε θυμούνται και από τις σχέση τους μαζί σου, άνθρωποι που αγάπησαν κι εμάς και το Μενίδι. Σε λίγο, η ιστορική Αχαρναϊκή γη, θα σε τυλίξει σ’ ένα πέπλο μνήμης. Το φιλόξενο και ποτισμένο με αίμα και ιδρώτα (όπως έλεγαν οι παππούδες) μενιδιάτικο χώμα, θα είναι για σένα, τελείως απαλλαγμένο βάρους. Κι ο προαιώνιος αχαρναϊκός κισσός, θα αναμιχθεί με τα χημικά μόρια του φθαρτού σου σώματος, στο ίδιο μίγμα που αρχίζει ή τελειώνει κάθε φορά η ζωή. Θα γυρίσεις στους γονείς σου Σπύρο και Μαρία, το γένος Μαρίνη, θα πεις τα νέας μας στην αδελφή σας Φανή και στον γαμπρό σου Παναγιώτη Στριφτό, πατέρα του αγαπημένου σου ανιψιού Σπύρου, που διετέλεσε κι αυτός Δήμαρχος της πόλης μας. Θα βρεις τους αποδημήσαντες φίλους σου και θα γλεντήσετε, για σαράντα μέρες, έχοντας εσένα πρωτοχορευτή και τιμώμενο.
Πολυαγαπημένε μας Δήμαρχε, πολυαγαπημένες Μιχάλη Βαρελά, άκου κι αυτό!
Μετά των Αγίων ανάπαυσον Χριστέ την ψυχή του δούλου σου Μιχαήλ, ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος…
Καλό σου ταξίδι.

Δείτε στιγμιότυπα από την κηδεία του Μιχάλη Βαρελά

  

Δείτε απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο του Γιώργου Φυτά, προς τιμήν του Μιχάλη Βαρελά

 

Εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον πρώην Δήμαρχο Μιχάλη Βαρελά


Με συγκίνηση αποχαιρέτησαν, κατά την εξόδειο ακολουθία, που εψάλη το πρωί του Σαββάτου, 23 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου, τον πρώην Δήμαρχο Αχαρνών Μιχάλη Βαρελά, οι συγγενείς κι οι συμπολίτες του. Την αγάπη και την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του, αλλά και το ήθος και την προσφορά του στην πόλη, εξέφρασε στον επικήδειο λόγο του ο Πρόεδρος της ΙΛΕΑ, Γιώργος Φυτάς.Μεταξύ αυτών που του απηύθυναν το ύστατο χαίρε, οι Βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας, οι πρώην Βουλευτές, Απόστολος Σταύρου, Νίκος Καντερές και Θανάσης Κατσιγιάννης, ο πρώην Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παναγιώτη Ντούρο, οι πρώην Δήμαρχοι Τάσος Μουστακάτος και Τάκης Παπανίκας κι οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του. Εν συνεχεία το πλήθος συνόδευσε τη σορό του εκλιπόντος στο νέο Κοιμητήριο, όπου τον δέχτηκε, για πάντα, στις αγκάλες της η Αχαρναϊκή Γη. Τα συλλυπητήρια των εκατοντάδων συγγενών και φίλων δέχτηκαν σε καφενείο της Κεντρικής Πλατείας, η σύζυγός του Νίτσα κι η αδελφή της Φανή, οι γιοί του Πέτρος και Σπύρος κι ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Στριφτός.

Συλλυπητήριο Ψήφισμα από την ΙΛΕΑ, για την απώλεια του Μιχάλη Βαρελά

Διήμερο καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο "Καλλιτεχνικό Καφενείο"

Ομιλία στο Κέντρο Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, το Σάββατο, 23 Ιουνίου (20:00), στις Αχαρνές

Ο Γιάννης Κασσαβός στο BLUE SKY, την Παρασκευή, 22 Ιουνίου (19:00)


Για τα οικονομικά και τις προσδοκίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με το Δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, στην αυτοδιοικητική εκπομπή που επιμελείται ο δημοσιογράφος Κώστας Καλογράνης, και θα μεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY, την Παρασκευή, 22 Ιουνίου (19:00-20:00)

Θάνος Τραβασάρος «Έρχονται δύσκολες μέρες. Φροντίστε από τώρα για το ομαλό ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς»

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση το επόμενο διάστημα, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης  Αχαρνών Θάνος Τραβασάρος, ο οποίος και συνέστησε εγρήγορση, στο θέμα της Παιδείας. «Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και οι αρμόδιοι της Διοίκησης του Δήμου Αχαρνών, θα πρέπει να έρθουν από τώρα σε συνεννόηση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, προκειμένου να μη βρεθούν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν από τώρα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς» τόνισε ο Θάνος Τραβασάρος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος ζήτησε επίσης, να μάθει τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν γίνει προς του Παιδικούς Σταθμούς, ώστε να γίνει γνωστό πόσες οικογένειες θα εξυπηρετηθούν.  

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Βαρελάς

MIXAΛΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Ο Μιχάλης Βαρελάς γεννήθηκε στο Μενίδι το 1930 όπου και και έζησε σε όλη του τη ζωή. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μενιδίου το 1948. Σπούδασε Οικονομικές - Εμπορικές και Νομικές Επιστή­μες κι έκανε Μεταπτυχιακή Επιμόρφωση στη Δημόσια Διοίκηση, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στον Προγραμματισμό και την Οικονομική του Χώρου και στο Μάρκετινγκ. Διετέλεσε Τμηματάρχης και Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανέπτυξε, επίσης, αξιόλογη κοινωνική και αθλητική δραστηριότητα. Υπήρξε από τους Ιδρυτές του Αθλητικού Ομίλου «ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ» το 1946. Εκλέχτηκε Δήμαρχος Αχαρνών στις εκλογές της 30ης Μαρτίου 1975 με ποσοστό 70%, με την Δημοτική Παράταξη «ΠΡΟΟΔΟΣ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΧΑΡΝΩΝ». Στις Δημοτικές εκλογές του 1978, αναδείχθηκε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έλαβε μέρος και στις δημοτικές εκλογές του 1982 και 1986, με την Δημοτική Παράταξη «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ», καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ Η ΕΥΔΑΠ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗΣ «Ο Δήμος δεν αναγνωρίζει χρέη παρελθόντων ετών προς την ΕΥΔΑΠ»

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΟΣ «Stop στους νταβαντζήδες που ενώ μας χρωστάνε ζητάνε και τα ρέστα. Η ΕΥΔΑΠ μας χρωστάει. Δεν της χρωστάμε…»
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου η Διοίκηση του «Αχιλλέα», που εξέθεσε το ζήτημα της διακοπής του νερού στο γήπεδο που προπονούνται δεκάδες παιδιά, εξαιτίας οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ. Ο Πρόεδρος της ομάδας, ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου Αχαρνών, ώστε να γίνει επανασύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, επισημαίνοντας πως το γήπεδο του Αχιλλέα είναι ένα ζωντανό κύτταρο αθλητισμού της πόλης των Αχαρνών, στο οποίο προπονούνται σε καθημερινή βάση δεκάδες αθλητές που είναι ενταγμένοι στις ακαδημίες ποδοσφαίρου. «Δεν έχουμε ζητήσει ποτέ τίποτα για τη συντήρηση του χώρου, την οποία έχουμε αναλάβει μόνοι μας. Συντηρούμε μόνοι μας όλους τους βοηθητικούς χώρους του γηπέδου, αποδυτήρια, WC, κ.τ.λ. και έχουμε φυτέψει γύρω από τον  αύλιο χώρο δεντράκια, προκειμένου να είναι φιλόξενος για τα παιδιά, αλλά και καλαίσθητος για την ευρύτερη περιοχή. Με την διακοπή του νερού, αφενός τα παιδιά δεν έχουν που να κάνουν μπάνιο, δεν υπάρχει νερό για τις τουαλέτες και τα φυτά κινδυνεύουν να μαραθούν. Αν συνεχιστεί η έλλειψη νερού, ο αθλητικός χώρος θα μαραζώσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στη Δημοτική Αρχή, να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κορνιλάκης από την πλευρά του, επεσήμανε ότι το ζήτημα χρειάζεται χειρισμό, καθώς για να κάνει οποιαδήποτε σύνδεση η ΕΥΔΑΠ, ζητάει διακανονισμό για χρέη παρελθόντων ετών, 2,5 εκατ ευρώ. «Εμείς ζητάμε να διακανονίσουμε το ποσό που χρωστάει ο Αχιλλέας, ( το οποίο είναι περί τα 25 χιλ ευρώ)», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Δημοτική Αρχή έχει την πολιτική βούληση να λύσει το ζήτημα. Την άποψη του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Κορνιλάκη, πως ο Δήμος δεν πρέπει να αποδεχθεί χρέη παρελθόντων ετών προς την ΕΥΔΑΠ, συμμερίστηκε πλήρως ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Στριφτός, ο οποίος και υπερθεμάτισε. «Όχι μόνο δεν χρωστάμε στην ΕΥΔΑΠ, αλλά μας χρωστάει και 53 εκατ ευρώ, από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της που χωρίζουν το Μενίδι σε βόρειο και νότιο. Σωστά πράττετε και δεν αναγνωρίζετε τίποτα, ειδικά τώρα που πρόκειται για ιδιωτικό φορέα. Δεν μπορεί ο κάθε νταβατζής, είτε λέγεται ΕΥΔΑΠ, είτε ΟΤΕ, είτε δεν ξέρω πως αλλιώς, να έρχεται εδώ και να μας βάζει όρους…» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος, ζητώντας κι εκείνος από την πλευρά του, από τον Αντιδήμαρχο, να συμβάλει για την ικανοποίηση του αιτήματος της διοίκησης του Αχιλλέα.

«Έφυγε», ο Μιχάλης Βαρελάς

MIXAΛΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Απεβίωσε, το πρωί της Παρασκευής, 22 Ιουνίου, μετά από πολύχρονη ασθένεια, που τον είχε καθηλώσει στο κρεβάτι, ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βαρελάς. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθειά θλίψη, καθώς ο εκλιπών ήταν εξαιρετικά αγαπητό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία. Η εξόδειος ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου, 23 Ιουνίου (11:00), από τον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου

Yπογράφτηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή δύο νέων Παιδικών Σταθμών

Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή δύο νέων Παιδικών Σταθμών, στη Λυκότρυπα και στην Αγριλέζα. Οι δύο Παιδικοί Σταθμοί, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, είχαν δημοπρατηθεί επί Δημαρχίας Φωτιάδη, αλλά η σημερινή διοίκηση είχε ακυρώσει το διαγωνισμό κι επαναδημοπράτησε το έργο, από το οποίο αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι, με τους οποίους ο Δήμος υπέγραψε συμβάσεις. Το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Αχαρνών, έχει ως εξής:

                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Αχαρνών και του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Τεχνικών υπηρεσιών κ. Παναγιώτη Κορνιλάκη υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δυο παιδικών σταθμών, ενός στη περιοχή της Λυκότρυπας και του έτερου στην Αγριλέζα. Οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες και οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για δύο υπερσύχρονους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι θα κοσμούν τις περιοχές που θα κατασκευαστούν, ενώ στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε θα προσφέρουν ανάσα στον επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Σκοπός της σημερινής διοίκησης είναι παρά τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βοηθηθεί η αχαρναική οικογένεια και ειδικότερα τα νέα μέλη της, τα παιδιά μας, ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα με τις ως μέλη της κοινωνίας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Φαντασία και θερμό χειροκρότημα στην καλοκαιρινή γιορτή του 3ου Νηπιαγωγείου Θρακομακεδόνων


Τα γεμάτα φαντασία θεατρικά δρώμενα, ο χορός και το τραγούδι ήταν τα συστατικά της πετυχημένης καλοκαιρινής γιορτής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου στις νέες εγκαταστάσεις του 3ου Νηπιαγωγείου Θρακομακεδόνων. Φιλόξενη οικοδέσποινα της γιορτής υπήρξε η προϊσταμένη του 3ου Νηπιαγωγείου, κα Στέλλα Τούντα, ενώ το παιδαγωγικό προσωπικό στάθηκε στο πλευρό των μικρών μαθητών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο άρτιο αποτέλεσμα. Την πολύ καλή εμφάνιση των μαθητών εκτός από τους γονείς και τους φίλους τους, χειροκρότησαν με θέρμη, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σ. Ντούρος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ι. Κατσανδρής, ο Αντιδήμαρχος Δημ. Εν. Θρακομακεδόνων κ. Χ. Κόνταρης, ο Προϊστάμενος Π.Ε. κ. Ι. Φούκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αχαρνών κ. Κ. Καρυδάκης, ο Γ.Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Αχαρνών κ. Λ. Καλογεράκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και η Αντιπρόεδρος κ. Ε. Καπενή. Επίσης παρευρέθηκαν και οι Προϊσταμένες του 1ου και 2ου Νηπ/γείου Θρακομακεδόνων κ. Κ. Αλημαντήρη και κ. Γ. Βουρλάκη.                                                       

AΧΑΡΝΕΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε διαπράξει 23 διαρρήξεις στην περιοχή

Συνελήφθησαν δύο άτομα και αναζητούνται άλλα τρία με την κατηγορία ότι έχουν διαπράξει 35 διαρρήξεις κατοικιών, εκ των οποίων οι 23 στις Αχαρνές κι οι 2 στα Άνω Λιόσια, με συνολική λεία 140 χιλ. ευρώ. Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας.