Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Αυθαιρεσία στην είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων

 Η είσπραξη των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύει στη χώρα μας, βασίζεται σ' ένα καθεστώς που επιτρέπει σήμερα σε τέσσερις φορείς-ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΑΕΠΠΙ, Απόλλων, Ερατώ, Grammo), να διεκδικούν την καταβολή αυτών των δικαιωμάτων από τους επαγγελματίες του κλάδου (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ) με κριτήρια τελείως αυθαίρετα και υποκειμενικά Συγκεκριμένα η ΑΕΠΠΙ (Ανώνυμη Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας) υπολογίζει τελείως αυθαίρετα το ποσό - για τα δικαιώματα που αναγκαστικά καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν στα καταστήματά τους μουσική, εικόνα και ήχο - με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και απαιτεί επίσης να προκαταβάλλεται το ποσό για όλο το χρόνο άσχετα αν ένα κατάστημα είναι εποχιακό ή όχι. Σίγουρα τα πνευματικά δικαιώματα είναι αναπόσπαστο μέρος μιας πνευματικής δημιουργίας - είτε αυτό λέγεται τραγούδι, είτε λέγεται ταινία είτε λέγεται πρόγραμμα υπολογιστή. Έτσι όποιος "οικειοποιείται" (με την καλή έννοια) ένα πνευματικό δημιούργημα, είναι υποχρεωμένος από νομική άποψη να πάρει: (α) την συγκατάθεση/άδεια του δημιουργού και ενδεχομένως (β) να πληρώσει για αυτήν την άδεια. Αλλά το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο ιδιαίτερα στην εμπορική μουσική που το 90% των καλλιτεχνών δεν έχει τα δικαιώματα των τραγουδιών τους. Κανονικά πρέπει να γίνει σύσταση ενιαίου φορέα για τη διαχείριση και τον υπολογισμό των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Επίσης να ορισθούν κριτήρια βάσει τοποθεσίας, εμπορικής κίνησης και είδους, να καθοριστεί σταθερή τιμολογιακή πρακτική, να απαλλαγούν τα καταστήματα των οποίων η εμπορική δραστηριότητα δεν συναρτάται με τη χρήση της μουσικής, να αποσαφηνισθεί η σχέση αντιπροσώπευσης των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, με το φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τέλος να υπάρξει νομικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει και τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες. Οι δημιουργοί πρέπει να αμείβονται, αλλά φτάσαμε στο άλλο άκρο, να έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που εισπράττει τέλη ακόμη και από μοδίστρες, επειδή έχουν στο χώρο της δουλειάς τους μια τηλεόραση.

Να τους απαλλάξει από τα τέλη προς την ΑΕΠΠΙ, ζήτησαν από το Ντούρο οι καταστηματάρχες

O Δήμαρχος κι ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης αναζήτησαν λύση με τους καταστηματάρχες
 Το ενδεχόμενο απαλλαγής τους από την καταβολή του τέλους, για τα πνευματικά δικαιώματα, προς την Ανώνυμη Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΠΙ), συζήτησαν, το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου, με το Δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο, οι καταστηματάρχες της πόλης. Πρόκειται για το ποσόν που καταβάλλουν προς τους πνευματικούς δημιουργούς, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες κλπ), τα οποία διαθέτουν άδεια μουσικής, δηλαδή, κατά τις ώρες λειτουργίας τους, παίζουν μουσική, για την ψυχαγωγία του κοινού,. Ο Δήμος εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι αρμόδιος για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας στα καταστήματα. Μια από τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, είναι να έχει υποβληθεί, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, παράβολο είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων από την ΑΕΠΠΙ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο επέστησαν την προσοχή του Δημάρχου οι επαγγελματίες ,οι οποίοι ζήτησαν από το Δήμαρχο να τους ανανεώνει την άδεια μουσικής, χωρίς να έχουν πληρώσει το παράβολο, που ισοδυναμεί με ένα σημαντικό κόστος που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 1000 Ευρώ ετησίως, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του καταστήματος. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο οποίος μεσολάβησε για την πραγματοποίηση της συνάντησης. «Το αίτημα των επαγγελματιών είναι δίκαιο, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι πνευματικοί δημιουργοί είναι, στο σύνολό τους, εύποροι και δεν πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Απεναντίας, οι επαγγελματίες βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση και πρέπει να τους στηρίξουμε, ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατό, περισσότερες θέσεις εργασίας», τόνισε το παλικάρι του Λαού. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος τόνισε ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. Ωστόσο εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης άδειας μουσικής χωρίς το παράβολο της ΑΕΠΠΙ. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πιο λογικό να υπολογίζεται το ύψος του τέλους προς την ΑΕΠΠΙ με βάση το τζίρο και όχι τον αριθμό των τραπεζιών και το είδος του καταστήματος. Δήλωσε, τέλος, έτοιμος να συμβάλει στην έναρξη ενός διαλόγου, με θέμα την εκλογίκευση του τέλους για τα πνευματικά δικαιώματα και κυρίως την προσαρμογή του στις σημερινές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Πανηγύρι στον Άγιο Κωνσταντίνο Άνω Αχαρνών

Ομιλία για τα εγκεφαλικά επεισόδια την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«Ο Ασθενής με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.Από το Γενικό Νοσοκομείο στην Κοινωνία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στο Αμφιθέατρο του Δήμου Αχαρνών.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: Μαχητική συγκέντρωση και πορεία για την λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης

H πορεία της Ένωσης Γονέων κατέληξε στο Δημαρχείο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πορεία στο Δημαρχείο Αχαρνών, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Γονέων Αχαρνών. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν η κοινή δράση, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων και η άσκηση πίεσης προς την πολιτεία και κάθε αρμόδιο. Στο Δημαρχείο το προεδρείο της Ένωσης είχε συνομιλία με το Δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο, από τον οποίο ζήτησε να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Ιδιαίτερα επισήμανση έγινε στο θέμα της χρηματοδότησης των σχολείων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα θέματα της καθημερινής τους λειτουργίας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Διοίκηση του Δήμου θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, υπογραμμίζοντας ότι τα ποσά που καταβάλει ο Δήμος για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων είναι πολλαπλάσια της κρατικής επιχορήγησης. Αποχωρώντας από το Δημαρχείο η Ένωση ανακοίνωσε ότι, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των Γονέων, με σκοπό να εκφραστούν όλες οι απόψεις και να ληφθούν, από κοινού, οι απαιτούμενες αποφάσεις για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της πόλης.

Υπό κατάληψη το 7ο Γυμνάσιο Aχαρνών

Yπό κατάληψη είναι από το πρωί της Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου, το 7ο Γυμνάσιο Αχαρνών, με τα παρακάτω αιτήματα :
-Έλλειψη σχολικών βιβλίων
-Αποκατάσταση των φθορών του κτιρίου.
-Άμεση λειτουργία του πεζοφάναρου
Τα ανωτέρω αιτήματα παρέδωσαν στον Διευθυντή του σχολείου. Το πρωί της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου, έγινε συνάντηση του Προέδρου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, μαθητών και του Δ/ντή & Υποδ/ντών του γυμνασίου και με τους μαθητές, σχετικά με τα αιτήματά τους και εν συνεχεία οι μαθητές πραγματοποίησαν ψηφοφορία, κατά την οποία 230 μαθητές ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης, 8 κατά και βρέθηκαν και 4 άκυρα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΧΑΡΝΩΝ: Πλεονάζον προσωπικό και οικονομικά προβλήματα στον δήμο Αχαρνών

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών και «ανθρώπου» της ΤΑ κ. Κουκουλόπουλου σε μεγάλο κανάλι , για υπερχρεωμένο Δήμο και πλεονάζον προσωπικό, σε συμφωνία με τον κ. Δήμαρχο ανήγγειλαν στην ουσία μετατάξεις -απολύσεις. Εμείς θεωρούμε υποχρέωση μας να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι την κύρια ευθύνη για την άσχημη οικονομική κατάσταση των δήμων και του δικού μας την έχει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αλλά και όλων αυτών που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πολιτική του ευρωμονόδρομου τα τελευταία 20 χρόνια καθώς και αυτών που διοίκησαν τον δήμο μας, κατάσταση που κορυφώθηκε με τον νόμο Καλλικράτη, μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση. Ιδιαίτερα ο κ. υπουργός αλλά και ο δήμαρχος Αχαρνών γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παρακράτηση χρημάτων των δήμων από το κράτος έφτασε στα 11 δις ευρώ. Τo 2010 έγινε μείωση 30% σε σχέση με το 2009 και το 2011 λόγω μεσοπρόθεσμου άλλη μια μείωση της τάξης του 18% . Επομένως τα δυο τελευταία χρόνια εκτός από τα παρακρατηθέντα 11 δις, τα χρήματα που μειώθηκαν με πρόσχημα την κρίση είναι της τάξης του 50%. Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα που δίνονται στους δήμους είναι χρήματα που εισπράττονται από το κράτος μέσω της φορολογίας των πολιτών για να δοθούν στους δήμους. Γινεται όμως παράνομη παρακράτηση των χρημάτων αυτών από το κράτος , που δεν αποδίδει στους δήμους τα χρήματα που τους ανήκουν κι έτσι μεγαλώνει η ανταποδοτικότητα ξεπερνώντας το 75% κι αγγίζοντας το 80% .Με αυτό το τρόπο οι δημότες καλούνται να πληρώνουν δυο φορές το έργο που γίνεται στην πόλη τους. Ακριβώς αυτό γίνεται και στον δήμο μας με ευθύνη και του σημερινού δημάρχου αλλά και όλων των άλλων παρατάξεων που στήριξαν και στηρίζουν συνειδητά αυτή την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ. Εγιναν πρωτοπόροι στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο δήμο, ανοίγοντας τον δρόμο για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων με τετράωρα, stage, συμβάσεις έργου και με ορισμένου χρόνου, κρατώντας τους ταυτόχρονα σε διαρκή ομηρεία, σε βάρος πρώτα και κύρια της αξιοπρέπειας τους. Τι κάνει λοιπόν η δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα; Ανακοίνωσε ότι δεν έχει χρήματα και ταυτόχρονα επιτέθηκε στους εργαζόμενους του δήμου λέγοντας ότι είναι υπερβολικά πολλοί, άλλωστε αρέσκεται ο κ. δήμαρχος να επαναλαμβάνει ότι «όπου βρεθώ βρέχει εργαζόμενους» κι αυτά σε συνδυασμό με δηλώσεις ορισμένων αντιδημάρχων ότι είναι τεμπέληδες και παίρνουν χρήματα που δεν δικαιούνται. Πριν από λίγες ημέρες ,στο προαναφερόμενο κανάλι με αφορμή την εργασιακή εφεδρεία, σε αγαστή σύμπνοια με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο δήλωσαν ότι ο δήμος χρωστάει πολλά χρήματα, έχει πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να γίνουν μετατάξεις - απολύσεις, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Τι εννοούν όταν λένε ότι το προσωπικό πλεονάζει;; Εχουμε π.χ.8 παιδικούς σταθμούς και 120 εργαζόμενους, έχουμε 2000 αιτήσεις γονέων και δυνατότητα απορρόφησης 700 παιδιών. Μένουν λοιπόν εκτός παιδικών σταθμών 1300 παιδιά. Τι θα γίνει με αυτά και τους γονείς τους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν; Είναι πλεονάζον το προσωπικό, όταν μάλιστα λήγουν οι συμβάσεις εργασίας άλλων 47; Εμείς λέμε ότι αντίθετα απαιτούνται το λιγότερο 10 παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με ακόμη 120 εργαζόμενους. Στην καθαριότητα π.χ. κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν φτάνουν οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να δουλεύουν διπλοβάρδια και μέχρις λιποθυμίας από την εξάντληση και μάλιστα σε μια υπηρεσία που είναι άμεσα ανταποδοτική και τα χρήματα που δίνονται είναι σχεδόν διπλάσια από της υπηρεσίες που προσφέρονται. Ωστόσο συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι περισσεύουν εργαζόμενοι. Το θράσος τους δεν έχει όρια , όταν η πόλη μας με την παραμικρή βροχή πνίγεται γιατί αποχετεύσεις όμβριων δεν υπάρχουν και όχι μόνο όμβριων αλλά και ακαθάρτων, οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, οι λίγες παιδικές χαρές είναι στα χάλια τους και ο δήμαρχος με την κυβέρνηση επιμένουν στις απολύσεις. Αυτό γίνεται μέσα στα πλαίσια της πιο άγριας επίθεσης του συστήματος ενάντια στην εργατική τάξη και τις καταχτήσεις της, ένας από τους λόγους είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την ανάθεση των έργων αυτών και των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες και ενώ αυτοί θα πληρώνονται διπλά και τριπλά θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους από αυτούς που διώχνονται με το ένα τρίτο του μισθού και πολλές φορές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Είναι βέβαια και υποκριτές όταν δηλώνουν ότι περισσεύουν εργαζόμενοι, όταν την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να προσλάβουν εργαζόμενους στη θέση αυτών που θα διώξουν μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που έχουν συστήσει κομματικά στελέχη πετυχαίνοντας όσα παραπάνω ειπώθηκαν με παράλληλη μεταφορά χρήματος στην τσέπη των ιδιωτών και μεγιστοποίηση του ρουσφετιού και της ομηρείας για ένα 5μηνο δουλειάς με 625 ευρώ μικτά. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει για αυτό οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν για να έχουν δωρεάν υπηρεσίες χωρίς ανταποδοτικότητα, αλλά πρέπει και οι εργαζόμενοι του δήμου να αντιδράσουν ενωμένα χωρίς διαχωρισμούς σε μόνιμους, αορίστου ή ορισμένου χρόνου και μπλοκάκι. Γιατί εκτός από τις μετατάξεις, τις απολύσεις, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την δραστική παραπέρα μείωση των μισθών στα όρια της εξαθλίωσης, μεθοδεύεται η σταδιακή ελεγχόμενη στάση πληρωμών. Ηδη στον δήμο μας υπάρχουν περίπου 200 εργαζόμενοι απλήρωτοι από 1εως 20 μήνες και αυτό αρχίζει να επεκτείνεται όλο και σε περισσότερους εργαζόμενους. Εμείς οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως πάντα θα είμαστε μπροστά σε κάθε επίθεση ενάντια στους δημότες αλλά και στους εργαζόμενους του δήμου πράγμα που το αποδεικνύουμε διαχρονικά, που όμως είναι πρώτα και κύρια υπόθεση και ευθύνη τόσο των εργαζόμενων όσο και των δημοτών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανατραπούν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του κεφαλαίου του ΔΝΤ και των μνημονίων.
                                                       Για την Λαϊκή Συσπείρωση
              Τοπαλλιανίδης Βασίλης, Αγγελοπούλου Παναγιώτα, Τραβασάρος Θάνος

ENΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ: Συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου

                                ΚΑΛΕΣΜΑ
ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αχαρνών καλεί όλα τα μέλη των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, τους γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, τις δημοτικές παρατάξεις, ενώσεις, σωματεία, συλλόγους, και άλλους φορείς που δρουν στις Αχαρνές και ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των παιδιών μας, σε μια ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρία στα Γραφεία της Ένωσης ( Μητρομάρα 24 & Κολοκοτρώνη ) και στη συνέχεια πορεία στο Δημαρχείο Αχαρνών την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011, στις 18.00, για κοινή δράση, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων μας διαμαρτυρόμενοι προς την πολιτεία και κάθε αρμόδιο.
                                                                   ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                           ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                         
ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣΛΑΜΠΗΣ

Και ποδήλατα 4Χ4 στην ποδηλατοδρομία των Θρακομακεδόνων...

Στην ποδηλατοδρομία των  Θρακομακεδόνων εμφανίστηκαν  ποδήλατα,όλων των ειδών ,  ακόμα και 4Χ4...

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ: Θα συγκρουσθούμε με τα συμφέροντα, για να αλλάξουμε τη μορφή της πόλης

Μετα΄την ολοκλήρωση της ομιλίας του Θάνου Βλαστού, οι παρευρεθέντες ποζάρουν για μια αναμνηστική φωτογραφία
Από το Δήμο Αχαρνών εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Βλαστός παρουσίασε τις προτάσεις και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις του σχετικά με τους τρόπους μετακίνησης στην πόλη. Συγκεκριμένα τόνισε: «Δυστυχώς διαπιστώνω ότι η πτώχευση της Χώρας υπήρχε πολύ πριν και βρισκόταν στο μυαλό μας. Έχουμε κάνει το αυτοκίνητο απαραίτητο εργαλείο το έχουμε βάλει στο σαλόνι του σπιτιού μας, στις πλατειές μας. Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και αυτό θέλει πόλεμο.» Ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος σε παρέμβαση του δήλωσε: «Δυστυχώς υπάρχει συντήρηση στο μυαλό των ανθρώπων. Κρίνουν κάθε πρωτοβουλία με βάση το ατομικό τους συμφέρον. Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε αρκετές πόλεις της χώρας μας έχουν γίνει έργα με απίστευτες αντιδράσεις. Εμείς έχουμε την διάθεση να συγκρουστούμε με τα όποια ιδιωτικά συμφέροντα και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την μορφή αυτής της πόλης. Ο καθηγητής κος Βλαστός μας έδωσε και λύσεις που δεν απαιτούν αρκετά χρήματα. Θα τις υιοθετήσουμε είναι σίγουρο. Κλείνοντας την παρέμβαση του ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε που ήταν στις εκδηλώσεις όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται για το ποδήλατο, καθώς πέρα από εύκολες κριτικές και ευχολόγια είναι αποτελεσματικότερη η πράξη και η συμμετοχή.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας δικός μας άνθρωπος που ειδικεύεται στη χάραξη ποδηλατοδρόμων

O Kώστας Αθανασόπουλος είναι μετριόφρων άνθρωπος κι αντιπαθεί τα φλας των φωτογράφων. Προτιμάει να μένει στην ουσία κι εδώ η ουσία ήταν η πρόταση που κατέθεσε να ενωθούν με ποδηλατόδρομο το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης και το πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους παρευρέθηκαν στη διάλεξη του καθηγητή στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Θάνου Βλαστού. Στο πρόσωπο του συνεργάτη του καθηγητή, στο αντικείμενο της χάραξης πρωτεύοντος και δευτερευόντων δικτύων ποδηλατοδρόμων στην Αττική, αναγνώρισαν τον Κώστα Αθανασόπουλο, έναν πολιτικό μηχανικό που μένει στις Αχαρνές και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μάλιστα ο Κώστας, σε συνεργασία με τον τότε Δημοτικό Σύμβουλο Σπύρο Βρεττό (του Κωνσταντίνου), είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Αχαρνών. Οι δύο επιστήμονες είχαν τεκμηριώσει την πρότασή τους με χάρτες και άλλα στοιχεία και διένειμαν το υλικό στον Τοπικό Τύπο. Όμως παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία τους εντυπωσίασε, η προηγούμενη, υπό τον Παναγιώτη Φωτιάδη, διοίκηση του Δήμου, όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκε, αλλά κατάργησε την καθιερωμένη ποδηλατοδρομία, που οργάνωνε, κάθε χρόνο, ο Δήμος Αχαρνών. Ο Κώστας Αθανασόπουλος που μίλησε μετά τον Θάνο Βλαστό επανέφερε την πρότασή του για την σύνδεση, μέσω ποδηλατοδρόμου, των δύο πόλων αναψυχής της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, με το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Εκτίμησε ακόμα ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου ποδηλατόδρομου, θα έφερνε στις Αχαρνές πολύ κόσμο, που, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για άθληση και ψυχαγωγία. Τέλος, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Θάνος Βλαστός, προέτρεψαν το Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου, να τολμήσουν, προχωρώντας στη χάραξη δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, και επεσήμαναν ότι υπάρχουν κατασκευαστικές λύσεις που δεν είναι κατ' ανάγκην, κοστοβόρες...

ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ: Η ομιλία του «γκουρού» της συγκοινωνιολογίας προκάλεσε αίσθηση στις Αχαρνές

O Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, προλογίζει τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Θάνο Βλαστό (αριστερά), έχοντας δίπλα του τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κορνιλάκη 
            ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ: ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΑΝΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ



O Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος τον αποκάλεσε «γκουρού» των Ελλήνων συγκοινωνιολόγων-πολεοδόμων. Από τη συνέχεια φάνηκε ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών δεν είχε καθόλου άδικο. Η ομιλία του καθηγητή στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Θάνου Βλαστού απέδειξε ότι δεν θεωρείται, άδικα, μια κορυφαία επιστημονική φυσιογνωμία. Με τρόπο απλό και κατανοητό, όπως κάθε μεγάλος δάσκαλος, έδωσε, σε όσους είχαν την τύχη να τον ακούσουν, το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ημερίδας για την βιώσιμη κινητικότητα, που οργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών, με αφορμή την επέτειο της Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, ποιό είναι το πρόβλημα των ελληνικών πόλεων και κυρίως της Αθήνας. «Οι πόλεις μας στερούνται κοινοχρήστων χώρων. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή εμείς το επιδιώξαμε, είτε μέσα από τις πολιτικές μας επιλογές, είτε μέσω των πιέσεων που ασκούμε στην πολιτική ηγεσία. Ανάλογη επιλογή αποτελεί το αυτοκίνητο, δηλαδή ένα επιθετικό και βίαιο μέσο μετακίνησης, που όχι μόνο το έχουμε αναγάγει σε κοινωνική αξία, αλλά επιλέξαμε να το φιλοξενούμε στο σαλόνι του σπιτιού μας, δηλαδή στους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, γιατί οι δημόσιοι χώροι αποτελούν ή πρέπει να αποτελούν το σαλόνι της πόλης», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος παρόλο που είναι λάτρης του ποδηλάτου τάσσεται και υπέρ των άλλων μορφών βιώσιμης κινητικότητας, όπως το περπάτημα. «Το ποδήλατο και οι άλλες μορφές βιώσιμης κινητικότητας, αποτελούν πολιτιστική κατάκτηση, δηλώνουν το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, η οποία δεν λειτουργεί με τον τσαμπουκά, όπως υποδηλώνει η χρήση του αυτοκινήτου, δηλαδή ενός μέσου μετακίνησης που θωρακίζει τον οδηγό μέσα στις λαμαρίνες του και τον καθιστά, κατά έναν τρόπο, απρόσβλητο, από τα άλλα μέσα μετακίνησης», πρόσθεσε και έδειξε στην γιγαντοοθόνη τα παραδείγματα πολλών ξένων και ελληνικών πόλεων, οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφέρει ότι σχεδιάζεται ένα δίκτυο πρωτευόντων και δευτερευόντων ποδηλατοδρόμων στην Αττική, με απώτερο στόχο να νομοθετηθεί, μέσα από την ένταξή του, στην υπό διαμόρφωση, πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δείτε το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικά ενδιαφέρουσας ομιλίας του στα επισυναπτόμενα  βίντεο.

H παιδική βιβλιογραφία της Ιωάννας Κυρίτση

Ποια είναι η Ιωάννα Κυρίτση

IΩΑΝΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
Η Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών της Αθήνας. Έχει εργαστεί για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια ως νηπιαγωγός σε περιοχές της Αρκαδίας και στις Σπέτσες. Μετά τη διετή μετεκπαίδευσή της στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποσπάστηκε για τρία χρόνια στην παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σπετσών - ΑΚΣΣ, στο οποίο για ένα χρόνο ήταν υπεύθυνη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Unesco - Τμήμα Πειραιώς και Νήσων και από το Δήμο Σπετσών, για τη συγγραφική της δράση. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ: Ποδηλατοδρομία για τους μεγάλους, ζωγραφική και παραμύθια για τους μικρούς

Οι μεγάλοι βρήκαν την ευκαιρία να χαρούν την ομορφιά των παιδιών, που έπεσαν με τα μούτρα στη ζωγραφική
Η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, διαβάζοντάς τους αποσπάσματα από το βιβλίο της "Λιχουδέλης"
                                      Η ΙΩΑΝΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η ποδηλατοδρομία και μάλιστα μέσα στην πόλη, δεν προσφέρεται για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Μπορούν, όμως, να δώσουν διέξοδο στις οικολογικές τους ανησυχίες, μέσα από τις εικαστικές τέχνες. Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Δήμος Αχαρνών από τα παιδιά των Θρακομακεδόνων, αμέσως μετά τη λήξη της ποδηλατοδρομίας που οργάνωσε το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του τετραημέρου για την προώθηση του ποδηλάτου. Να τις εκφράσουν μέσα από τη ζωγραφική. Γι αυτό τους μοίρασε μαρκαδόρους και χαρτί και τα προέτρεψε να ζωγραφίσουν, με το δικό τους, μοναδικό, τρόπο. Στη συνέχεια τους μικρούς ζωγράφους περίμενε μια ακόμα έκπληξη. Η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση τους διάβασε, παιδικά παραμύθια από το «Λιχουδέλη», ένα από τα είκοσι παιδικά βιβλία που έχει συγγράψει. Τη μουσική επένδυση της αφήγησης, έκανε ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, Σπύρος Σταματιάδης, παίζοντας πιάνο, ενώ ο Αντιδήμαρχος Χρύσανθος Κόνταρης ανέλαβε την παρουσίαση. Αλλά κι ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λαμπρινός Πλατυπόδης δεν έμεινε αμέτοχος, αναλαμβάνοντας τα ηχητικά και τους φωτισμούς. Μια χαρά ήταν. Και μια χαρά τα πέρασαν οι μικροί των Θρακομακεδόνων, που θα θυμούνται για πολύ καιρό αυτό το όμορφο και διδακτικό, συνάμα, κυριακάτικο πρωινό.

Mε ποδηλατοδρομία στους Θρακομακεδόνες ολοκληρώθηκε το τετραήμερο βιώσιμης κινητικότητας

Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κορνιλάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ποδηλατοδρομία των Θρακομακεδόνων, ποζάρουν για μια αναμνηστική φωτογραφία, μετά τον τερματισμό
Στους Θρακομακεδόνες έπεσε η αυλαία του τετραημέρου προώθησης του ποδηλάτου, που οργάνωσε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ο Δήμος Αχαρνών. Με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής, 25 Σεπτεμβρίου, η καθιερωμένη ποδηλατική βόλτα, στην οποία έλαβαν μέρος, εκτός συναγωνισμού, μικροί και μεγάλοι, απολαμβάνοντας το ποδήλατο, σε μια πόλη με πολύ πράσινο, καθαρό αέρα  και μικρή κυκλοφοριακή επιβάρυνση, όπως οι Θρακομακεδόνες.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ

O NIKOΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔΑ
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλων, που απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΑ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 7 δημάρχους και 3 δημοτικούς συμβούλους, η Αττικη αυτοδιοικηση πολιτων ( ΝΔ) 5 δημάρχους και 4 δημοτικούς συμβούλους και οι υπόλοιποι τρεις συνδυασμοί από έναν δήμαρχο και έναν δημοτικό σύμβουλο. Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο για να εκλέξει την εκτελεστική επιτροπή. Ο  Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης (φωτο) θα είναι ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ.

 ΤΟ ΝΕΟ  Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔΑ
Από το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ( ΠΑΣΟΚ) οι:
Ν. Σαράντης (δήμαρχος Αγίων Αναργύρων),
Γ. Καπλάνης (δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας),
Θ. Ορφανός (δήμαρχος Αλίμου),
Σωτήρης Ντούρος (δήμαρχος Αχαρνών),

Δ. Μπουραΐμης (δήμαρχος Φυλής),
Στ. Κασιμάτης (δήμαρχος Κορυδαλλού),
Κ. Καλλίρης (δήμαρχος Ζωγράφου),
και οι δημοτικοί σύμβουλοι Β. Γιαννακόπουλος, Β. Μαργαρίτης και Γ. Μπρούλιας.
Από την ΑΤΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ( ΝΔ) οι:
Ν. Χιωτάκης (δήμαρχος Κηφισιάς)
Διον. Χατζηδάκης (δήμαρχος Π. Φαλήρου)
Κ. Ιωαννίδης (δήμαρχος Βριλισσίων),
Ν. Μελετίου (δήμαρχος Ασπροπύργου),
Β. Ξύδης (δήμαρχος Χολαργού) , και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Διάκος, Αν. Κάρλες, Δ. Νικολάου και Π. Χαροκόπος.
Από την σύμπραξη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΔΗΜΑΡ- ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ):
ο Γ. Ιωακειμίδης (δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας), και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κελάφας.
Από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΚΚΕ):
ο Θ. Κοτσαμπάς (δήμαρχος Πετρόπουλης) και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Τσουκαλάς.
Από την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΝ)ο Π. Φιλίππου (δήμαρχος Σαρωνικού) και ο δημοτικός σύμβουλος Σπ. Τζιόκας.


Πρόβα χάραξης ποδηλατόδρομου από το Δήμο Αχαρνών

Aριστερά ο Σωτήρης Ντούρος συνεργάζεται με έναν πιτσιρικά, παρόλο που φοράει φανέλα του Ολυμπιακού και δεξιά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γίάννης Μίχας, Εύη Παντελιά και Μιχάλης Βρεττός, επί το έργον
Στη συμβολική χάραξη ενός ποδηλατόδρομου, στην οδό Παγκάλου, έναν από τους πιο εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, προχώρησε, το μεσημέρι του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Αχαρνών. Η πρωτοβουλία εντασσόταν στο τετραήμερο προώθησης του ποδηλάτου, που πραγματοποιεί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο. Αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, δημοτικοί σύμβουλοι, δημότες και εργαζόμενοι του Δήμου, χάραξαν ποδηλατόδρομο πλάτους ενός μέτρου και προχώρησαν στη σηματοδότησή του, βάφοντας στην άσφαλτο, με ειδικό χρώμα, το ειδικό σχέδιο επισήμανσης και τη διαχωριστική γραμμή. «Η χάραξη ενός ποδηλατόδρομου είναι στο εξωτερικό μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί ο Δήμος να προχωρήσει στη χάραξή του. Στη χώρα μας το θέμα είναι πολύπλοκο, αφού απαιτείται εξειδικευμένη μελέτη. Το νόημα της σημερινής πρωτοβουλίας είναι ότι όλοι, Πολιτεία, Δήμος και πολίτες θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προώθηση της μετακίνησης με ποδήλατο. Το κέρδος είναι διπλό, αφού, χρησιμοποιώντας ποδήλατο, προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αχαρνών που βρέθηκε στην Παγκάλου για να στηρίξει την προσπάθεια.

Σήκωσαν τα μανίκια στη Λαθέα

O Δήμος με τα εργαλεία, τα οχήματα και το προσωπικό του συντόνισε την προσπάθεια, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Αντιδημάρχου Βασίλη Λαζάρου
Η ανταπόκριση της γειτονιάς ήταν πολύ μεγάλη και ενθάρρυνε το Δήμο να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες
                                     ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΘΕΑ
ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ
Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Λαθέας, στην πρωτοβουλία του Δήμου Αχαρνών να δεντροφυτέψει ένα οικοδομικό τετράγωνο της συνοικίας που προορίζεται για την ανέγερση σχολείου. Ο κόσμος αγκάλιασε, αυθόρμητα την πρωτοβουλία και έσπευσε να συνδράμει το προσωπικό του Δήμου Αχαρνών. Άντρες, γυναίκες και παιδιά έπιασαν τα εργαλεία, αποφασισμένοι να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάπλαση της συνοικίας. Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί, μέσα σε χρόνο ρεκόρ η δουλειά, καθώς μάλιστα ο Δήμος Αχαρνών δεν ήθελε μια εκτεταμένη δεντροφύτευση, η οποία, άλλωστε, δεν προσφέρεται, λόγω εποχής. «Προτιμήσαμε μια συμβολική δεντροφύτευση, στο πλαίσιο του τετραημέρου για το ποδήλατο. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο χώρο επειδή προορίζεται για σχολείο και θέλουμε όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, να είναι έτοιμο το πράσινο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το συμβολισμό για τους νέους της πόλης μας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της ανάπτυξης του πρασίνου και της προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Εκλέχθηκαν στο ΔΣ της ΠΕΔΑ, Ντούρος-Μπουραΐμης-Μελετίου

Σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση της ευρύτερης περιοχής, στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με την παράταξη του νικητή των εκλογών, Δημάρχου Αγίων Ανεργύρων-Καματερού, Νίκου Σαράντη, εξελέγησαν και οι Δήμαρχοι Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος (61 ψήφοι) και Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης (59 ψήφοι). Εξάλλου, με την παράταξη του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, εξελέγη στο ΔΣ της ΠΕΔΑ και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου.

ΠΑΣΟΚ και Σαράντης κέρδισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Αττικής

NIKOΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Η παράταξη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ», με επικεφαλής το Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων, Νίκο Σαράντη, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η παράταξη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» έλαβε συνολικά 122 ψήφους και 10 έδρες.Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι: 300, Ψήφισαν: 295, Λευκά:1,
Άκυρα: 1, 'Έγκυρα: 293, 'Ελαβαν:
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: 122 ψήφους και 10 έδρες.
ΑΤΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: 111 ψήφους και 9 έδρες.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: 22 ψήφους και 2 έδρες.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: 21 ψήφους και 2 έδρες.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: 17 ψήφους και 2 έδρες.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ομιλία του επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Γιώργου Ιωακειμίδη

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, στο βήμα της Συνέλευσης
Είναι φανερό ότι ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας εποχής και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μην βρίσκεται επίσης στο αντίστοιχο σημείο. Οκτώ μήνες μετά την  εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν όχι βέβαια εξαιτίας αυτού. Η αυτοδιοίκηση πληρώνει με τον δυσμενέστερο τρόπο λάθη, παραλείψεις, μεγαλοϊδεατισμούς, αυταρχισμούς, αδιαφάνεια και την έλλειψη σαφούς προσανατολισμού. Η οικονομική κρίση έβγαλε  στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία έκρυβαν για χρόνια  κάτω από το χαλί. Βεβαίως η αυτοδιοίκηση, δήμαρχοί, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ΤΕΔΚΝΑ και πολύ περισσότερο η ΚΕΔΚΕ, διαχειρίστηκαν με πολύ λάθος τρόπο τις καλές οικονομικά εποχές της χώρας για προσωπικά ή πολιτικά οφέλη. { Δήμος Ιστιαίας- Δημοτική Επιχείρηση με 4000 εργαζόμενους}. Όμως ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες  της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου εσωτερικών και των κυβερνήσεων που δεν έπαψαν να βλέπουν την αυτοδιοίκηση σαν «μακρύ χέρι» του κράτους που φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας και λειτουργεί με τον ίδιο αδιαφανή και προσωποκεντρικό τρόπο που λειτουργεί το κράτος. Αν μέχρι πριν δυο χρόνια είχαμε δήμους πολλών ταχυτήτων (πολύ καλούς , καλούς, μέτριους κλπ), σήμερα έχουμε μόνο λίγους δήμους σε ανεκτή οικονομική κατάσταση και όλο και περισσότερους δήμους με κακή έως πολύ κακή οικονομική θέση.  Είναι αλήθεια ότι οι εξαγγελίες του «Καλλικράτη» -πέρα από τα γεωγραφικά του λάθη και παρά τις αδυναμίες του- είναι μια σοβαρή προσπάθεια να βάλει διαφάνεια και κανόνες σ'ένα παιχνίδι που όλοι έκαναν πως δεν έβλεπαν τα προβλήματά του γιατί όλοι βολεύονταν σε αυτό. Στα θετικά αυτής της προσπάθειας πιστώνονται: 
  • Η  υποχρεωτική ανάρτηση στο«Διαύγεια» που καθιστά διαφανές όλο το τοπίο των προμηθειών, προσλήψεων και όλων των θεμάτων που απασχολούν την  αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς. 
  • Οι νέοι θεσμοί όπως η «Οικονομική Επιτροπή», η «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής»,ο «Συνήγορος του Δημότη», το «Συμβούλιο Μεταναστών» που εισάγουν μια νέα κουλτούρα στην καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης.
  • Η συστηματική καταγραφή και η αληθινή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κάθε δήμου και ο τερματισμός του ανεξέλεγκτου δανεισμού τους που οδήγησε δεκάδες δήμους στα όρια της χρεοκοπίας.
Όμως όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν να φανούν ως μη γενόμενα  από την τεράστια οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει σήμερα όλους τους δήμους της χώρας. Όταν η αγωνία του κάθε αιρετού Δημάρχου σήμερα είναι πως θα πληρώσει το 15ημερο  τους εργαζόμενούς του, κανείς δεν νοιάζεται για τη διαφάνεια και τους νέους θεσμούς. Ποιος θα ενδιαφερθεί για την ύπαρξη του «Συνηγόρου του Δημότη»  αν οι υπηρεσίες μας στους πολίτες φθίνουν διαρκώς, τα νέα έργα είναι ανύπαρκτα, οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν, η καθαριότητα των πόλεων μας υποβαθμίζεται συνεχώς; Πόσοι από εμάς μπορούν να λειτουργήσουν το Συμβούλιο Μεταναστών, όταν δεν ξέρουμε αν η χώρα και κατά συνέπεια και οι Δήμοι θα υπάρχουν αύριο; Αν η υποβάθμιση των υπηρεσιών στους δημότες συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, σε λίγο καιρό θα έχουμε παντού μια αυτοδιοίκηση ανυπόληπτη και θα έχουμε τις ίδιες συμπεριφορές των πολιτών απέναντι στους δημάρχους μ' αυτές που σήμερα βλέπουμε απέναντι σε βουλευτές και υπουργούς. Δεν είναι μακριά οι μέρες που οι Δήμαρχοι θα προπηλακίζονται και τα γιαούρτια και τα αυγά θα  φτάσουν και στην Αυτοδιοίκηση. Πόσοι από εμάς νομίζετε ότι θα υπάρχουμε και στην αντίστοιχη συνέλευση του 2015;  Όλοι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και κανείς πολίτης δεν περιμένει από την αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να κάνει έργα, κοινωνικές παροχές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους ίδιους ρυθμούς που γίνονταν πριν το 2010. Όμως οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο λειτουργίας των δήμων μας που:
  • Να συντηρεί αξιοπρεπώς τις βασικές υποδομές του δήμου σε καθαριότητα, πράσινο, πλατείες και γενικά όλες όσες αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
  • Να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα  κοινωνικών υποδομών σε μια κοινωνία που ο συνεκτικός της ιστός διαβρώνεται συνεχώς  και η φτώχεια περνά όλο και σε περισσότερα στρώματα. Έχουν τεράστια ανάγκη σήμερα οι τοπικές κοινωνίες από παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, κοινωνική φροντίδα, μέριμνα για φτωχούς, ΑΜΕΑ, μετανάστες, ναρκομανείς κπλ. 
  • Να τρέξουν από την πολιτεία προγράμματα για άνεργους νέους και τις προ της σύνταξης ηλικίες ώστε να πάρουν ανάσα οι πιο σκληρά χειμαζόμενες κατηγορίες πολιτών μας και ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να βελτιώσει τις παροχές της.
  • Να φυλάξουμε την εμπιστοσύνη που ακόμη δείχνουν οι πολίτες στην αυτοδιοίκηση και να δημιουργήσουμε στις πόλεις μας συλλογικότητες εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και καταξίωσης στο θεσμό. 
  • Να πείσουμε τον πολίτη για την όλο και μεγαλύτερη διαφάνεια στα πράγματα της πόλης και να μην γίνουμε μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος, εμβαθύνοντας τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή. 
  • Να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους στους δήμους ότι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουν τη δουλειά τους είναι να παλέψουμε μαζί και να προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες μας. 
  • Με φαντασία και καινοτόμες πρωτοβουλίες να προστατεύσουμε το εισόδημα των δημοτών μας σε  τοπικό επίπεδο και να συμβάλλουμε στην τοπική ανάπτυξη. 
  • Έσχατο αλλά πολύ σημαντικό: κανείς δεν πρέπει να λησμονήσει την ανάγκη για οικολογικές δράσεις, πράσινους Δήμους, και εξοικονόμηση ενέργειας που έχουν ανάγκη οι πόλεις μας.
Οι Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούμαστε από τη «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» δεν είμαστε ταυτόσημοι. Έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές διαδρομές και διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Μας ενώνει όμως η κοινή μας αντίληψη ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι πάντα ξεχωριστή και διακριτή από την κεντρική πολιτική σκηνή. 
Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας φορέας που αποκλειστικά ζητά από το κράτος να της λύσει όλα τα αιτήματα. Η Αυτοδιοίκηση κάθε τόπου καλλιεργεί τη δική της ξεχωριστή παρουσία και δράση, συνδιαμορφώνει με τους δημότες της τη δική της κουλτούρα και οφείλει να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους.Διεκδικούμε σκληρά από την Πολιτεία, αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε τους πολίτες μας και τους εργαζομένους μας στο σεβασμό ο ένας του άλλου και στην αλληλοκατανόηση. Η κρίση που βιώνουμε τα γκρεμίζει όλα. Ας προσπαθήσουμε εμείς τουλάχιστον να φυλάξουμε την αυτοδιοίκηση ψηλά στη συνείδηση των συμπολιτών μας, που  μας ψήφισαν και μας εμπιστεύτηκαν. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το τέλος μιας εποχής σημαίνει την αρχή μιας άλλης που όλοι εμείς ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και να σηκώσουμε το δικό μας βάρος για τη σωτηρία του τόπου μας. Αν οι δημότες μας έχουν μια ελπίδα φωτός, αυτή έχει εναποτεθεί σε μας. Ας την τιμήσουμε λοιπόν.

AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ομιλία του εκπροσώπου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Στέλιου Λάμπρου

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων Στέλιος Λάμπρου στο βήμα της Συνέλευσης
Η συζήτηση και οι εκλογές γίνονται στο φόντο, όπου η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων στην Αττική χειροτερεύει με ραγδαίους ρυθμούς, βουλιάζουν στη χρεωκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης - Ε.Ε. - πλουτοκρατίας που εκβιάζουν τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να σωθεί η χώρα, δηλαδή να βγει ενισχυμένη από την καπιταλιστική κρίση η πλουτοκρατία. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι άρρηκτα δεμένοι με την πολιτική αυτή. Ο Καλλικράτης είναι το εργαλείο για το πέρασμα της στρατηγικής του κεφαλαίου. Γι΄αυτό έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία η κτηνοτροφία, η αλιεία, η ενέργεια, ο τουρισμός, το περιβάλλον, οι κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. Τα όργανα αυτά( δήμοι και περιφέρειες ) υλοποιούν τις κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής. Η εφαρμογή του Καλλικράτη αυτό το διάστημα το πιστοποιεί. Απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών, αύξηση ωραρίου εργασίας, συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων τεράστιες ελλείψεις στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, τα αθλητικά κέντρα, τα ΚΑΠΗ. Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους δεν οδηγεί μόνο στην κατάργηση υποβαθμισμένων, έτσι και αλλιώς μέχρι σήμερα κρατικών δομών που τις λειτουργούσαν οι δήμοι, αλλά το κενό αυτό καλύπτεται από το ιδιωτικό κεφάλαιο δίνοντας έτσι διέξοδο επενδύσεων σε καινούργιους τομείς στα συσωρευμένα κεφάλαιά του για να αυξήσει την κερδοφορία του. Δεν είναι τυχαία τα συγχαρητήρια του πρώην υπουργού κ. Ραγκούση για τη συμβολή των δημάρχων στην υλοποίηση των περικοπών των κοινωνικών δαπανών. Στην κυριολεξία οι δήμοι είναι ένας επιπλέον μηχανισμός αφαίμαξης του ήδη πενιχρού εισοδήματος του λαού. Η κυβέρνηση θέλοντας να διασφαλίσει ότι θα προωθηθεί και θα υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο η αντιλαϊκή πολιτική δρομολόγησε τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων των δήμων στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ με τρόπο που ολοκληρώνει τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβουλίων, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, περιορίζοντας ασφυκτικά την εκπροσώπηση των δυνάμεων που αμφισβητούν την πολιτική των μονοπωλίων. Έτσι οι δυνάμεις της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, ενώ πήραν το 11% της λαϊκής ψήφου θα εκφράζονται με ελάχιστες δυνάμεις στα συνέδρια των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Γνωρίζουμε τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Όμως μπροστά μας βρίσκεται μια πρωτοφανής αντιλαϊκή επίθεση. Οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων είναι τεράστιες. Χρειάζονται κοινωνικές δομές που θα τους ανακουφίσουν. Μπορεί να γίνει αυτό με την άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους? Μπορεί να γίνει αυτό χωρίς προσωπικό με τις χιλιάδες απολύσεις? Ο καθένας μας πρέπει να απαντήσει και να τοποθετηθεί σε αυτό. Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ζητάει ισχυρή εκπροσώπηση για να παλέψει για την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών για να συμβάλλει για να συμβάλλει στην ενημέρωση και οργάνωση της δράσης των λαϊκών στρωμάτων. Δεν θεωρούμε παγιωμένο το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει. Είμαστε στο πλευρό της οργανωμένης λαϊκής πάλης για να μην πληρωθούν τα χαράτσια της κυβέρνησης. Στο πλευρό των δήμων για τη διασφάλιση της δουλειάς και του εισοδήματός τους. Στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων των δήμων για να γίνουν έργα και υποδομές που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, δημόσιες και δωρεάν με ιδιαίτερη φροντίδα στου άνεργους. Καμιά ανάθεση ή εκχώρηση υποδομής ή υπηρεσίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Η δική μας αντίληψη κριτήριο έχει την ικανοποίηση ,ήδη, των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Αυτό θα παλέψουμε με όλο το λαό.

AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ομιλία του επικεφαλής της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Πέτρου Φιλίππου

O Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στο βήμα της Συνέλευσης

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Φτάσαμε επιτέλους στην γενική συνέλευση και στην εκλογή των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχοντας σχεδόν διανύσει τον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Ποτέ στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το μέχρι τώρα καθιερωμένο ήταν στο πρώτο τρίμηνο κάθε νέας δημοτικής περιόδου η Αυτοδιοίκηση να έχει εκλέξει τα συλλογικά της όργανα, δίνοντας έγκαιρα τη δυνατότητα, σε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα στους νεοεκλεγέντες να έχουν την απαραίτητη στήριξη και συγχρόνως να αναδεικνύονται τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά αγαπητοί συνάδελφοι τόσο η Κυβέρνηση όσο και πρωτοκλασάτα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη και οι οποίοι ξεχνούν ότι οι πολίτες τους ψήφισαν για δημάρχους και όχι για κομματικούς εκπροσώπους, προτίμησαν να απαξιώσουν την ΤΑ, επιδιώκοντας να την μετατρέψουν σε βραχίονα του κεντρικού κράτους που θα εκτελεί πειθήνια τις αποφάσεις του. Ειδικά δε αυτήν την περίοδο που λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη όσο και της εποχής του Μνημονίου και της τρόικας, που θέλαμε, όσο τίποτε άλλο περισσότερο, δίπλα μας οργανωμένα τα συλλογικά όργανα να μας κατευθύνουν, το κομματικό καθήκον υπερίσχυσε των αναγκών μας. Πρώτα απ' όλα το καθιερωμένο, πια, μαγείρεμα των προεδρικών διαταγμάτων για το πώς θα γίνουν οι εκλογές στα συλλογικά μας όργανα. Κάθε κυβέρνηση πριν από τις εκάστοτε εκλογές φτιάχνει και μία νέα εκλογική διαδικασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της για να μπορέσει να ελέγχει την αυτοδιοίκηση . Έτσι και τώρα , εννέα μήνες μετά, με ένα Π.Δ. κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν όλες τις μικρές παρατάξεις να εκπροσωπηθούν, και για το οποίο κάναμε αγώνα για να το ανατρέψουμε, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να νομιμοποιήσουμε ακριβώς αυτή τους την επιλογή. Και το πετυχαίνουν συνήθως ξέρετε γιατί; Γιατί δεχόμαστε παθητικά τον ρόλο που μας έχουν επιφυλάξει, να μετράμε μόνο σαν αριθμοί και ψήφοι. Σαν «κουκιά» μας αντιμετωπίζουν τα κομματικά επιτελεία και όχι σαν προσωπικότητες ενός θεσμού που έχει την λαϊκή εντολή. Και το άσχημο είναι ότι και εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε για διαφόρους λόγους αυτό τον ρόλο. Η εκπροσώπηση όμως εδώ σήμερα -και έτσι όπως έχει γίνει- δεν έχει σχέση, ούτε με το πώς αποφάσισε η κοινωνία να εκπροσωπηθεί στις περυσινές δημοτικές εκλογές, αλλά κυρίως ούτε και με τη διαμορφωμένη κοινωνική κατάσταση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ένα χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές ,ένα χρόνο με τον Καλλικράτη, αλλά και το Μνημόνιο και ακόμη δεν έχω συναντήσει έναν συνάδελφο, όπου και αν ανήκει πολιτικά που να είναι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με την πορεία της εντός πολλών εισαγωγικών μεταρρύθμισης. Οι πάντες είναι δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι, οι πάντες ομολογούν ότι καλλίτερα ήμασταν πριν. Οι μόνοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι είναι οι υπουργοί και οι επικεφαλής για τα όργανα εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης που απ΄ότι φαίνεται μάλλον επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και την χρεοκοπία. Είμαστε σε μία τραγελαφική κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμοδιότητες που δίνονται και αφαιρούνται, αρμοδιότητες που μας δίνονται αυθαίρετα χωρίς πόρους απλά για να τις ξεφορτωθεί το κράτος, όργανα που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, δημότες που έχουν χάσει την οποιαδήποτε δυνατότητα επαφής και συμμετοχής στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων. Για τα οικονομικά των ΟΤΑ δεν θα μιλήσω,
· ούτε για τις τεράστιες περικοπές από τους ΚΑΠ και από την ΣΑΤΑ ,
· ούτε για παρακρατηθέντα που ακόμη παρακρατούνται αν και είχε συμφωνηθεί με νόμο η απόδοσή τους,
· ούτε για το ΕΣΠΑ που λιμνάζει και αδυνατούμε λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας να εντάξουμε έστω και ένα έργο,
· ούτε για τον Θησέα που σταμάτησε και μας έχει αφήσει τεράστιες υποχρεώσεις απλήρωτες,
· ούτε ακόμη για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που εξαφανίστηκε και αγνοείται η τύχη του.
Είναι γνωστά σε όλους μας και μάλλον θα σας κουράσω να τα επαναλαμβάνω. Όπως επίσης γνωστό είναι ότι από τον επόμενο κιόλας μήνα θα έχουμε νέες περικοπές στους ΚΑΠ.
Επιτρέψτε μου όμως να σας απαριθμήσω ζητήματα που πιστεύω πως απασχολούν σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα όλους τους συναδέλφους. Θα σας μιλήσω μόνο για τα οικονομικά μας προβλήματα μιας εβδομάδας μόνο, της τελευταίας εβδομάδας. · Οι ουρές για την διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων είναι τεράστιες προκειμένου ο κόσμος να αποφύγει να πληρώσει το καινούργιο χαράτσι.
 · Οι αιτήσεις στους δήμους για μείωση των τετραγωνικών μέτρων των σπιτιών εκατοντάδες, προκειμένου να μειωθούν τα δημοτικά τέλη αλλά και το παράνομο χαράτσι. · Λογαριασμοί του νερού κατά χιλιάδες απλήρωτοι γιατί απολυμένοι και άνεργοι όπως και χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να πληρώσουν. Η ΕΥΔΑΠ όμως μας μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς μας στην Τράπεζα.
· Οι φωτοτυπίες για τα μαθήματα των παιδιών στα σχολεία, τεράστια ποσά , χωρίς να υπάρχει η ευαισθησία από τους υπευθύνους για μία συγγνώμη ή έστω ένα ευχαριστώ.
· Για τις μεταφορές των μαθητών; Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι. Θα σας διαβάσω χωρίς σχόλια την τελευταία παράγραφο της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου: «στην εν λόγω ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αν η μεταφορά των μαθητών είναι αδύνατη ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη στους δικαιούχους μαθητές καταβάλλονται επιδόματα από τους οικείους δήμους!!!!».
Έχουμε καταντήσει κάλαθος των αχρήστων και ό,τι δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας, δεν το μεταθέτουν σαν αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να δώσουν και τα αντίστοιχα χρήματα, το πετάνε στην κυριολεξία στο καλάθι της Αυτοδιοίκησης και ας τα βγάλει πέρα μόνη της, να πάει να κόψει το κεφάλι της.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανεργία κοντεύει στο 20% , προωθούν και στους δήμους ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, βίαιες μετατάξεις, εργασιακή εφεδρεία για τουλάχιστον 200.000 εργαζομένους στο δημόσιο με ταυτόχρονη απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Οι τοπικές κοινωνίες ζουν σε κατάσταση πανικού, τρόμου και κάτω από το καθεστώς διαρκών φορολογικών επιβαρύνσεων και χρεών. Και η αυτοδιοίκηση από παντού απούσα. Ούτε μία συζήτηση δεν έχει γίνει για όλα αυτά τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα αυτήν την τραγική περίοδο. (ανάγνωση κειμένου)
«Τις τελευταίες όμως μέρες, μέσα στην κατάσταση του γενικευμένου πανικού που επικρατεί στην πατρίδα μας, των σπασμωδικών αποφάσεων των υπευθύνων διαχειριστών της ζωής και του μέλλοντός μας, την επαναλαμβανόμενη εναλλαγή υποσχέσεων και διαψεύσεων που έχουν κουρελιάσει το ηθικό και την αξιοπρέπειά μας, τον καταιγισμό των χωρίς τέλος φορολογικών επιβαρύνσεων, δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων πολιτών της περιοχής μας που ζητούν απεγνωσμένα μία παρέμβαση και κάποια συμπαράσταση στο οικονομικό τους αδιέξοδο και δράμα. Οι μισθοί περικόπηκαν, αρκετοί απολύθηκαν, πολλοί στέγνωσαν οικονομικά. Και ξαφνικά τους ζητείται απειλητικά και εκβιαστικά να πληρώσουν έκτακτο φόρο για το σπίτι που μένουν. Φτάσαμε αντί τα έξοδά μας να γίνονται για το φαγητό, το σπίτι και τις ανάγκες μας, ό,τι ξοδεύουμε να πηγαίνει σε δύο φοβερές λέξεις: σε φόρους και σε χρέη». Ξέρετε ποιος τα λέει αυτά; Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Μέχρι και η εκκλησία παίρνει για την πραγματικά τραγική σημερινή κοινωνική κατάσταση θέση, εκτός από την αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση έχει σήμερα τα δικά της προβλήματα:
-Ποιο κόμμα θα υπερισχύσει στις σημερινές εκλογές,
-τι χρώμα θα γίνουν οι ΠΕΔ,
-πως θα κρατήσουμε τις θεσούλες μας.
Και η αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης αλλά και η δική μας, στον κάλαθο των αχρήστων. Και για τις έστω μικρές δυνατότητες άσκησης οποιασδήποτε ελάχιστης κοινωνικής πολιτικής που έχουμε, πλέον δεν χρειάζεται να περικόπτονται τα όποια ελάχιστα κονδύλια. Φροντίζουν για αυτά οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «οι πραγματικοί δήμαρχοι και αφέντες» της αυτοδιοίκησης και εντεταλμένοι της Κυβέρνησης, χωρίς καμία υπερβολή. (Παράδειγμα πρόσφατο επιχορηγήσεων φορέων - δήμαρχος Ελληνικού , εντέλλεσθε).
Κοινωνικές δομές και δράσεις:
-Παιδικοί σταθμοί
-Βοήθεια στο σπίτι
-ΚΔΑΠ κ.λπ.
Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αν όλα αυτά συνεχιστούν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα οι ΟΤΑ θα έχουν πλήρη αδυναμία λειτουργίας και είναι βέβαιο ότι θα μεταβληθούν σε φορείς ενοικίασης κοινωφελών δράσεων σε ιδιώτες, σε απλά εξαρτήματα της κεντρικής κυβέρνησης. Γι αυτό και πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και σε αυτούς που είτε από την κεντρική κυβέρνηση, είτε από τον χώρο της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να μας τις επιβάλλουν. Πρέπει με την καθημερινή μας παρουσία και αγώνα να αποδοκιμάσουμε τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν τα όργανα της αυτοδιοίκησης ως ιμάντα προώθησης των κυβερνητικών θέσεων, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και κυρίως τον «ατομικό» διακανονισμό των προβλημάτων. Να αποκτήσουμε όργανα (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) που θα διεκδικούν δυναμικά και θα αγωνίζονται για τις θέσεις μας και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Που θα σχεδιάσουν και θα προωθήσουν νέα αιτήματα και θα καταθέσουν νέες προτάσεις διεξόδου από το αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα και έξω από κάθε κυβερνητικό ή κομματικό εναγκαλισμό. Πάνω από όλα όμως πρέπει να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, και κυρίως να σταθούμε δίπλα στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και να φωνάξουμε σε όλους αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον και τις ζωές μας φτάνει πια. Είναι ο μόνος τρόπος να ξαναφέρουμε την αυτοδιοίκηση εκεί που πραγματικά είναι από την φύση της ταγμένη να ανήκει: κοντά και δίπλα στο πολίτη. Έτσι θα αποκτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια, και την κοινωνική της βαρύτητα και σοβαρότητα η οποία από πολλά κοινωνικά στρώματα πλέον αμφισβητείται. Προτείνω την επόμενη Τετάρτη να προχωρήσουμε σε συμβολικό κλείσιμο των δήμων μας, για να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που έχουν αποφασίσει σε βάρος μας , για να συμπαρασταθούμε στους εργαζομένους και στον λαό που τόσο βάναυσα σήμερα χτυπιέται. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας για την περίοδο της κρίσης, για την περίοδο του μνημονίου: Δυνατοί - δημοκρατικοί - αποτελεσματικοί δήμοι Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, καθοριστικός παράγοντας για μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.









AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ομιλία του επικεφαλής της ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Νίκου Χιωτάκη

O Δήμαρχος Κηφισιάς στο βήμα της Συνέλευσης
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η σημερινή γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ θα έπρεπε να αποτελεί το ελπιδοφόρο ξεκίνημα μιας καινούργια διαδρομής για τους Δήμους της Αττικής. Θα έπρεπε να σηματοδοτεί το ξεκίνημα της καινούργιας προσπάθειας που θα αναλάμβανε η πατρίδα μας, στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλέον έχει γίνει και κοινωνική. Μια προσπάθεια που θα προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει το θεσμό της ΤΑ ώστε ωφελημένοι να βγουν όχι μόνο το κράτος αλλά κυρίως οι πολίτες του. Άλλωστε οι δράσεις της αυτοδιοίκησης αυτό έχουν ως κυρίαρχο σκοπό. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Και αυτό που θα περιγράψω παρακάτω δεν μας στεναχωρεί μόνο αλλά κυρίως μας εξοργίζει, με εξοργίζει. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Με γνωρίζετε οι περισσότεροι, πιστεύω στο διάλογο, στη συνεργασία, στη σύνθεση και στον ήπιο λόγο. Από την θέση του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ που εσείς με εμπιστευτήκατε δύο συνεχόμενες φορές, είχαμε με όλους άριστη συνεργασία και πάντα προσπαθούσαμε να δώσουμε λύσεις στα όποια προβλήματα προέκυπταν για την καλύτερη λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων μας, και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Σήμερα όμως, εννέα μήνες μετά την εφαρμογή της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα οδηγεί στον εξευτελισμό του θεσμού του Δημάρχου αλλά και των δημοτικών συμβούλων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΤΑ από την πολιτική ηγεσία όλοι μας ξέρουμε ποια είναι. Ο προηγούμενος υπουργός που πήρε τις κρισιμότερες αποφάσεις, δεν δεχόταν τους Δημάρχους, τα πάντα έγιναν στο πόδι και όπως είπε εύστοχα συνάδελφός μας ο «Καλλικράτης» και ότι άλλο διευκρινιστικό ακολούθησε μέχρι σήμερα αποτέλεσε «γονατογραφία» και αποφασίσθηκε ερήμην των αιρετών. Και για να μην ξεχνάμε το πρόσφατο παρελθόν, θα θυμάστε όλοι σας τους σκληρούς αγώνες που δόθηκαν από την ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ με τη κυβέρνηση της ΝΔ . Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν ότι οι χρηματοδοτήσεις που πήραμε τότε για την αυτοδιοίκηση θα τις νοσταλγούμε και στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τη πιο δυναμική σχέση, το συνδετικό-άμεσο κύτταρο στη σχέση του πολίτη με την οργανωμένη πολιτεία. Σε μια χρονική στιγμή που τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει τη πατρίδα μας, σε μια βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι εκ των πραγμάτων ο πυλώνας δημιουργίας και προγεφύρωμα αντίστασης, στις συνέπειες της κρίσης, που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς εξαιρέσεις. Σήμερα συναντιόμαστε στη πρώτη Γενική μας συνέλευση, για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, που προέκυψαν μέσα από τις αλλαγές που έφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου «Καλλικράτης». Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα ανατροπών και ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση, αν είχε εισακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το σημερινό διοικητικό «μόρφωμα» δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων που επί χρόνια αγωνίσθηκαν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι γνώστες των προβλημάτων της αλλά και των πραγματικών αναγκών των πολιτών και των σύγχρονων κοινωνιών. Η διοικητική μεταρρύθμιση μετατράπηκε με την εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου με μηχανισμό οικονομικής συρρίκνωσης των δήμων, ενώ η εφαρμογή του «Καλλικράτη», χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής, δημιούργησε πολλά προβλήματα στους ήδη δοκιμαζόμενους δήμους, λόγω των οικονομικών περικοπών των θεσμοθετιμένων πόρων. Η χρήση της δημιουργικής λογιστικής από το υπουργείο και η λογική του κουρέματος των πόρων με τη ψιλή, αποκαλύπτουν την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση την τελευταία διετία. Οι ΚΑΠ από 220.000.000 που αποδόθηκαν το 2009, έχουν μειωθεί σήμερα κατά 30% σε σχέση με το 2009 και προβλέπεται άλλο 18% λόγω του Μεσοπρόθεσμου το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ζητάμε να υπογραφεί η ΚΥΑ για τους ΚΑΠ ώστε οι Δήμοι να γνωρίζουν τι πρόκειται να λάβουν, για να προγραμματίσουν την κάλυψη των αναγκών τους για το 2011. Από τη ΣΑΤΑ το πρώτο εξάμηνο του 2010 δόθηκαν 77.000.000 ? ενώ στο δεύτερο εξάμηνο δεν δόθηκε τίποτα. Ζητάμε να δοθεί στους Δήμους ότι προβλέπεται για τη ΣΑΤΑ προκειμένου να ανταποκριθούμε στις οφειλές. Τα λειτουργικά των σχολείων έχουν υποστεί μείωση κατά 40%. Για την μεταφορά των μαθητών δόθηκαν 25% λιγότερα από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, όταν οι συνενώσεις των σχολείων απαιτούν αυξημένο κόστος. Οι καθαρίστριες των σχολείων πληρώνονται έναντι. Παραμένουν απλήρωτα ενοίκια σχολικών κτιρίων, κτιρίων ΚΕΠ, πολεοδομικών γραφείων και άλλα. Από τα παρακρατηθέντα, οι Δήμοι αναμένουν την απόδοση της δεύτερης δόσης (του 50%) προκειμένου να εξοφλήσουν οφειλές τους ενώ έχει υπογραφεί απόφαση μόνο για το 25 %. Ζητάμε την επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων για έργα αυτεπιστασίας. Ζητάμε την έγκριση συμβάσεων έργου (για τις συμβάσεις που έχουν λήξει) και ορισμένου χρόνου σε Δήμους προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες , αλλά και η στελέχωση των ΚΕΠ. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να τα διαχειρίζονται οι Δήμοι για την καλύτερη υλοποίηση και εφαρμογή τους και όχι οι Μ.Κ.Ο. Ζητάμε να ξεκινήσει διαβούλευση με τους Δήμους της Αττικής και τον ΟΡΣΑ για το νέο ρυθμιστικό της Αττικής. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή παντού του Κτηματολογίου .
Συνάδελφοι,
Η έκδοση πολλών Π.Δ. και Υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη» δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Αγνοείται η τύχη του λεγόμενου Νομοσχεδίου-σκούπα που θα συγκεντρώνει τις απαραίτητες διορθώσεις σε προβλήματα που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του. Η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τον προληπτικό έλεγχο δαπανών στους Δήμους, αλλά και θεμάτων ελέγχου σκοπιμότητας που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει προχωρήσει. Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης γιατί το 75% του προϋπολογισμού θα είναι από τους ΚΑΠ και το 25% από Εθνικούς Πόρους (όπως ήταν και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»), δηλαδή η Αυτοδιοίκηση μετά τις περικοπές που της έχουν γίνει, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει με 2,4 δις, από τα 3,2 δις που αναλογούν στο «ΕΛΛΑΔΑ», που στην ουσία καθιστούν αδύνατη τη λειτουργίας του προγράμματος αυτού. Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έχει τελματώσει με απλήρωτα έργα από τον Σεπτέμβριο του 2010 ύψους 345 εκ. . Και βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες απλήρωτες περιπτώσεις. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο, αφού μηδενίζει τα έργα τοπικής ανάπτυξης και περιορίζει τις δράσεις κοινωνικής στήριξης των σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών. Κάθε ευρώ που κόβεται από την αυτοδιοίκηση, κόβεται από τους δήμους και τις αυτοδιοικητικές δομές, κόβεται από τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη. Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, ακόμη κι αν οι δομές που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν μας βοηθούν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,
Εμείς λοιπόν που δεν ασχολούμαστε περιστασιακά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε τη χρησιμοποιούμε ως βήμα προσωπικής προβολής. Εμείς που πιστεύουμε στη κοινωνική αλληλεγγύη, στη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και έχουμε όραμα και σχέδιο που να κάνει τη ζωή στην Αττική καλλίτερη, απευθύνουμε κάλεσμα δημιουργικής συμπαράταξης: Στο σύνολο των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογικές αναφορές ή αφετηρίες. Στο σύνολο της κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Η Αυτοδιοίκηση που μας ενώνει είναι η φωνή των πολιτών και γι' αυτό δεν διαπραγματευόμαστε την ανεξαρτησία της, ούτε την ελευθερία του λόγου μας και μ' αυτές τις αρχές θα αγωνιστούμε. Έχουμε αποδείξει μέσα από την διαδρομή μας στην αυτοδιοίκηση, με την πολιτεία μας, ότι στο χώρο αυτό, μπορούμε να συμβάλουμε να επιτευχθούν ευρύτερες συνθέσεις και συνεργασίες. Μια συνεννόηση αναγκαία για να αναστρέψουμε την πορεία προς την υποβάθμιση της ζωής στην Αττική. Συνεργασία για να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα. Για τη νεολαία μας, για τα παιδιά μας!
Ζητάμε λοιπόν την ψήφο σας συνάδελφοι γιατί έχουμε όραμα, επεξεργασμένο σχέδιο και πρόγραμμα για τη συλλογική δράση της αυτοδιοίκησης στην Αττική. Ζητάμε την ψήφο όλων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων, γιατί πιστεύουμε στην ανεξαρτησία από το κράτος, την αυτονομία από τα κόμματα, την οικονομική και οργανωτική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία της ΠΕΔΑ. Διεκδικούμε την ψήφο των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Αττικής για να απαιτήσουμε μαζί μια ΚΕΔΕ δημιουργική, με σχέδιο, όραμα και δράση, που να καθορίζει ένα νέο πλαίσιο αρχών, λειτουργιών και αγώνων για την αυτοδιοίκηση. Για μια Αυτοδιοίκηση μαχητική και διεκδικητική. Μια Αυτοδιοίκηση των πολιτών και όχι κλειστών γραφείων. Για να ξαναδώσουμε κύρος στο θεσμό του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβούλου το οποίο ποδοπατάει η κεντρική εξουσία. Ψηφίζουμε Αττική Αυτοδιοίκηση Πολιτών! H Αττική αξίζει και πρέπει να έχει καλλίτερο μέλλον.